Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Два спътника се сблъскаха...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Два спътника се сблъскаха...

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
    И това може!
    Въпреки че янкитата като става дума за кинти бая внимават.Иии как пък веднага те жегна.
    Едва ли е случайно !
    Братушките показват коя територия е тяхна и ..... не бива да се снима там от космоса !
    Руския спътник е бил ..... пазача !
    Сега вече и двете страни знаят !

Коментар

Някъде пишеше, че причината е несъобразена скорост при зимни условия.

Коментар

Май вероятността е колкото с изстрелян куршум, да отклониш друг изстрелян куршум!

Това е намек срещу ПРО!

/пиян, казва на сервитьорката - "Пено, ще ти скъсам гъ...а!"
        А тя отговаря дяволито - "Аааа, разбрах ти тънкия намек!"

Коментар

И тая история не е за пръв път. Някога станцията Салют-6 я удари парченце боя от нещо в илюминатора. Слава богу, когато там нямаше екипаж. В резултат се разхерметизира, загуби въздуха и захранването, и замръзна.
          После руснаците изпратиха там кораб, космонавтите я ремонтираха и съживиха обратно. Уникална операция, и до сега не е правено нищо подобно друг път.
          Статистически е възможно, явно става и на живо Не знам какво е станало. Руснаците казват че техния спътник е бил изключен, американците казват че техния си е бил активен. Едва ли са се гонили.
          Последно редактирано от Стефан; 14-02-09, 03:08.

Коментар

Дай пример /разбираем/, защото ние живеем в двуизмерно пространство и виждаме 50 метра напред..

Точно ти би трябвало да си обективен...

Коментар

Повечето летят на 300 - 400 километра над земята. Слой от кълбо с огромен обем, милиони кубични километри. Собствените им размери са единици - десетки метри. Значи толкова е и сечението на взаимодействието им - за да се сблъскат, трябва да се приближат един до друг най-много на по един свой характеристичен радиус. Ако са няколко хиляди, в околоземното пространство те са по-малко, отколкото атомите в един кубически сантиметър най-чист лабораторен вакуум. Освен това всеки лети по своя орбита, дори тези които нарочно са изстрелвани на една и съща с една ракета.
              Представи си гъските да могат да летят от земята до височина 100 километра. И ти да улучиш единствената гъска в цялото небе с единствен патрон с една съчма.

Коментар

Само не разбрах ще падат ли тия спътници. И ако ми паднат у дворо, колко бих могъл да им взема в "Надин".
                Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
                -----------------------------------------------
                Питието определя съзнанието....
                -----------------------------------------------
                0887770735

Коментар

Първоначално публикуван от trajal Преглед на мнение
                  Само не разбрах ще падат ли тия спътници. И ако ми паднат у дворо, колко бих могъл да им взема в "Надин".
                  скоро - не. Да слезеш от орбита е почти толкова трудно, колкото да се качиш там. Пък и едри парчета не останаха.

Коментар

Не е точно така... всичко зависи от орбитата на която са... конкретно Иридиум спътниците обикалят на ниска орбита, затова са и със сравнително малък живот... та скоро ще падат... но какво и колко въобще ще стигне до земята не ми е ясно... според мен рядко нещо остава... повечето изгаря в по-високите слоеве на атмосферата...
                    VPetrov.photography

Коментар

Нещо ми напомня за Тери Пратчет, че " когато шанса е точно едно на един милион - винаги става ".
                      Цитрам по памет, защото не си спомням от кое точно заглавие на книжния му супермаркет, с истории от "Света на Диска " беше откъса .
                      Последно редактирано от Nik Nikolov; 14-02-09, 11:23.
                      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Намерих откъса :

"Това е шанс едно на милион. Но шансовете едно на милион се падат девет пъти от десет."

Т.Пратчет

Не е съвсем същото което съм запомнил, но смислово е близо.
                        Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                          Намерих откъса :

"Това е шанс едно на милион. Но шансовете едно на милион се падат девет пъти от десет."

Т.Пратчет

Не е съвсем същото което съм запомнил, но смислово е близо.
                          Тука и милион не е. Абе, ще ти се свършат числата.

Коментар

Ще се свършат.
                            Прави сметка. По курса за бойна подготовка, по единична активна глава на орбиталния участък се изстрелват четири противоракети. По мълчаща - 20. Всичките противоракети са насочени към целта от наземния център за управление практически в десетката, а освен това имат глави за самонасочване, и активно маневрират за да улучат. По цел на която има маяк, всяка от ракетите има вероятност за попадение 95 - 98%. 100% не се приписват никога от суеверие, и щото статистика.
                            А тия са се треснали, въпреки изчезващо малката вероятност. Ей така и до ден днешен никой не отменя лафът "Божа работа")
                            Не знам на каква орбита е станало. От това и зависи дали парчетата ще паднат за две седмици след първата слънчева буря, или след хиляди или милиони години. Така или иначе, на орбиталните карти тоя облак го рисувай като смъртоносен подводен риф. На тая орбита практически вече не може да закачаш нов спътник. Заради което сега и могат да тръгнат кръчмарски легенди че някоя от страните го е направила нарочно.

Коментар

Тоя спътник (американският) определено има маяк. Щото е gsm-клетка. Абе не млъква по цял ден. Имал е (поне по ТЗ) и схема за активно избягване на орбитални неприятности (с леко покихване от двигателите и местене метър-километър встрани). Автоматична! Не знам дали е изпробвана, но със сигурност е била предвидена (и и фактурирана), както и на повечето други железа горе.

Е, успокоителното е, че Иридиум си имат резервни горе и вече са попълнили мястото.

Руският, твърди се, е бил без работещи двигатели, и май без всякакъв живот в него. Но пък орбитата му се знае отдавна. Практически перпендикулярна равнина на другия.

Сблъскали са се практически перпендикулярно един на друг, всеки с едни добри 8км/с спрямо Земята и около 12км/с един спрямо друг, значи т. нар. облак от отломки ще има всякакви скорости и посоки и ще заеме равномерно доста дебел пласт около Земята. На 400км височина има някакъв забележим въздух. Което значи, че дребните отломки бързо ще изпадат, но ще останат малък брой едри, които да се водят на отчет. Ако китайците са добри, и лазерната им мухобойка за спътници не струва прекалено скъпо, вероятно едрите отломки могат да се преобразуват в дребни.

Коментар

А периметрите на орбитата гледа ли? Ако е ниска, аеродинамичното забавяне ще обере и големите. Спътник няколко кила няма двигатели, и заради това живее около година.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X