Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Главоблъсканица

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: Главоблъсканица

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
    Всъщност задачката само изглежда зловещо объркваща Иначе не е толкова трудна за решаване, само голяма хамалогия докато нагласиш нещата... и не са толкова малко тия дето я решават
    Правилно! Ама по времето на Айнщайн знаеш ли колко са били образованите хора...
    о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
      Между задачата с 4 обекта :овчар,вълк,агне и сено и японската задача с 8 обекта има една междинна : с 6 обекта.Описвам я:
      На брега има трима бели и трима канибали.Трябва да преминат отсреща при следните ограничения :
      1.Лодката е двуместна и не се движи празна.
      2.И тримата бели могат да карат лодката.
      3.От канибалите само единия (Петкан) може да кара лодка(но пак си е канибал).
      4.Съотношението :бели/канибали трябва да бъде или равно или белите да са повече.Ако канибалите имат числено преимущество,изпапкват белите.

Вземате 6 клечки кибрит.На 3 от тях махате главите.Това са белите.Една от останалите 3 запалвате и веднага угасявате.Това е Петкан.Другите две ще са неграмотните канибали.
      Успех!
      А който кара лодката слиза ли задължително на брега? Щото, ако не слиза е елементарна, а ако слиза не виждам никакво решение...
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Не Стояне,това е между мен и Данчо.Аз му давам задача,а той с цитати извън контекста ме изкарва садист!

Не е задължително да слиза.
        Задачата има решение и е много лесна.Подсказвам леко:
        Трябва да закараш тримата бели и Петкан на отсрещния бряг.След това Петкан прекарва двамата канибали един по един.
        Последно редактирано от cveti; 10-05-08, 14:54.
        Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
        имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala
          Не е задължително да слиза.
          Задачата има решение и е много лесна.Подсказвам леко:
          Трябва да закараш тримата бели и Петкан на отсрещния бряг.След това Петкан прекарва двамата канибали един по един.
          Е, щом не слиза е елементарна

Не Стояне,това е между мен и Данчо.Аз му давам задача,а той с цитати извън контекста ме изкарва садист!
          Не, по-скоро това е апартеид с последвало взимане на власта от черните
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от stojan_defender-a Преглед на мнение
            Правилно! Ама по времето на Айнщайн знаеш ли колко са били образованите хора...
            Има разлика между не могат да я решат и не могат да я прочетат

Коментар

Казах ти,че е лесна.Чул съм,че има такава с 10 обекта,но не съм я виждал.Признавам си,че японската с 8 обекта ми беше позната.Единствения нов момент за мен беше неделимостта на 2 от обектите(полицая и престъпника),което малко я усложнява.

Решение на задачата с канибалите:
              1.Бял и канибал.
              2.Белият се връща.
              3.Петкан и канибал.
              4.Петкан се връща.
              5.Двама бели.
              6.Бял и канибал се връщат.
              7.Бял и Петкан.
              8.Бял и канибал(не Петкан) се връщат.
              9.Двама бели.
              10.Петкан прави 2 курса за двамата канибали.
              Общо 11 хода.Ако има по-кратко решение,пуснете го.
              Последно редактирано от cveti; 10-05-08, 14:54.

Коментар

Казах ти,че е лесна.Чул съм,че има такава с 10 обекта,но не съм я виждал.Признавам си,че японската с 8 обекта ми беше позната.Единствения нов момент за мен беше неделимостта на 2 от обектите(полицая и престъпника),което малко я усложнява.
                Японската беше усложнена и от това, че лодкаря винаги слиза след курса.

Коментар

То и при канибалите е така.Слиза и после може да се качи пак.

Коментар

относно задачата на Айншайн която е написал Стоян
                    просто трябва да се сетиш как да си направиш опростен модел
                    и после нещата лесно се решават

обаче в нея има една неопределеност, и ако тя се дефинира не винаги задачата има решение
                    в смисъл тук е казано
                    9. Hоpвежецът живее в първата къща.
                    и в нашата реалност поради ред причини всеки започва да брои къщите
                    от ляво на дясно - по този начин и задачата има решение

но ако къщите започнат да се броят от дясно на ляво задачата няма решение
                    LR RR Classic VM2.5

Коментар

hf hpe, абе ние живеем е Европа и не сме араби Но забележката ти е уместна!!!
                      Пепи, къде си???
                      Искате ли още словесни глъвоблъсканици? Намерих още една от едно състезание...
                      о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Давай де защо ти е Пепи пускай

Коментар

Първоначално публикуван от stojan_defender-a Преглед на мнение
                          hf hpe, абе ние живеем е Европа и не сме араби Но забележката ти е уместна!!!
                          Пепи, къде си???
                          Искате ли още словесни глъвоблъсканици? Намерих още една от едно състезание...
                          Стояне за мен една математическа задача винаги трябва да е правилно формулирана.
                          LR RR Classic VM2.5

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X