Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как крачат гущерите?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как крачат гущерите?

Проблемът възникна днес, докато си оползотворявах един почивен ден, опитвайки се да снимам градски гущерчета.

Ето ви детайл от една снимка (ще я видите и цялата), който ме озадачи.

Действително, по коя система ходят гущерите? Ясно е, че е 4х4, не се измъквайте с този отговор.

Дали е 1-2-3-4, или 1-3-2-4?

Снимката подсказва, че гущерите може би се придвижват по заешки - придърпват с предните две крачета, после изтласкват със задните две.

В този смисъл в заглавието на темата има коварство. Взех го от една гатанка, която си спомням от детинство:

"Колко крачки би изминал
    Врабчо за една година?"

Който се замисли, вече се е изложили, а другите: "Ха-ха-ха!!!".

Не знам дали Гущерчо е като Врабчо, но е факт, че гущерите са светкавични на къси разстояния. Може би заешката схема е по-добра за такива задачи.

Във всеки случай гущерът определено е по-бърз, отколкото зелен (тук се досещам какво ще стане тука, ама няма да ви го кажа). И даже е по-бърз, отколкото дълъг.

От друга страна едно от снимките показва, че гущерът е способен и да прекрачва препятствия. Щом може да прекрачва, защо да не може да крачи.

От още по-друга страна съм гледал как пустинните гущери се справят с горещия пясък. Вдигат по двНатиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0018.jpg
Прегледи:1
Размер:218.4 КБ
ID:5896863е диагонални крачета - т.е. 1 и 4, после като им припари на 2 и 3, вдигат тях.

А даже не си знаят номерата на краката.

ТаНатиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0034.jpg
Размер:199.1 КБ
ID:5896862 кажете как ходят гущерите, защото такъв един въпрос не бива да остане неизяснен. В ХХІ век сме в края на краищата.

Поздрави! Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0053.jpg
Размер:207.1 КБ
ID:5896861
    Искам България чиста!

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X