Проблемът възникна днес, докато си оползотворявах един почивен ден, опитвайки се да снимам градски гущерчета.
Ето ви детайл от една снимка (ще я видите и цялата), който ме озадачи.

Действително, по коя система ходят гущерите? Ясно е, че е 4х4, не се измъквайте с този отговор.
Дали е 1-2-3-4, или 1-3-2-4?
Снимката подсказва, че гущерите може би се придвижват по заешки - придърпват с предните две крачета, после изтласкват със задните две.
В този смисъл в заглавието на темата има коварство. Взех го от една гатанка, която си спомням от детинство:
"Колко крачки би изминал
Врабчо за една година?"
Който се замисли, вече се е изложили, а другите: "Ха-ха-ха!!!".
Не знам дали Гущерчо е като Врабчо, но е факт, че гущерите са светкавични на къси разстояния. Може би заешката схема е по-добра за такива задачи.
Във всеки случай гущерът определено е по-бърз, отколкото зелен (тук се досещам какво ще стане тука, ама няма да ви го кажа

). И даже е по-бърз, отколкото дълъг.
От друга страна едно от снимките показва, че гущерът е способен и да прекрачва препятствия. Щом може да прекрачва, защо да не може да крачи.
От още по-друга страна съм гледал как пустинните гущери се справят с горещия пясък. Вдигат по дв
е диагонални крачета - т.е. 1 и 4, после като им припари на 2 и 3, вдигат тях.
А даже не си знаят номерата на краката.
Та
кажете как ходят гущерите, защото такъв един въпрос не бива да остане неизяснен. В ХХІ век сме в края на краищата.
Поздрави!
Ето ви детайл от една снимка (ще я видите и цялата), който ме озадачи.
Действително, по коя система ходят гущерите? Ясно е, че е 4х4, не се измъквайте с този отговор.

Дали е 1-2-3-4, или 1-3-2-4?

Снимката подсказва, че гущерите може би се придвижват по заешки - придърпват с предните две крачета, после изтласкват със задните две.
В този смисъл в заглавието на темата има коварство. Взех го от една гатанка, която си спомням от детинство:
"Колко крачки би изминал
Врабчо за една година?"
Който се замисли, вече се е изложили, а другите: "Ха-ха-ха!!!".

Не знам дали Гущерчо е като Врабчо, но е факт, че гущерите са светкавични на къси разстояния. Може би заешката схема е по-добра за такива задачи.
Във всеки случай гущерът определено е по-бърз, отколкото зелен (тук се досещам какво ще стане тука, ама няма да ви го кажа

От друга страна едно от снимките показва, че гущерът е способен и да прекрачва препятствия. Щом може да прекрачва, защо да не може да крачи.
От още по-друга страна съм гледал как пустинните гущери се справят с горещия пясък. Вдигат по дв
А даже не си знаят номерата на краката.
Та
Поздрави!