Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Най-важните табели

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Най-важните табели

.

Понякога има моменти, в които се молим да видим следните табели,
    без значение как изглеждат.
    Да видим на разни места по света, как са изобразени.

.

.

От: Най-важните табели

Това е в Троя, по-точно до репликата на бараката, в която е живял Шлиман.

Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

За жалост нямам снимка,но някъде назад в годините, някъде в Малага в Испания в една нощна кръчма, High presure or second hand beer ме изтъпани пред две врати с надписи, незагатващи на никой познат ми език за принадлежността на тоалетните. Бих бил щастлив да видя някоя от горните табели. Напрежението беше голямо, избрах лявата !...Излезнах щастлив...

Коментар

Първоначално публикуван от Майкъл Преглед на мнение
        .

.
        Ха ха, тази ме изпълни ... Толкова е сложна, че изисква допълнителни обяснения, а за капак е и сгрешена
        Очевидно в лявата страна са означени "дамите", а вдясно са "джентълмените". Човешките символи са ясни (в центъра), както и прилежащите им символи под тях - тези на Венера и Марс. Роботите са интересно хрумване, като са избрани кръг и триъгълник за символи. А по средата са някакви странни насекомоподобни създания, я извънземни, я нещо друго. Символите под тях означават частта от хромозомния набор, отговорна за половото определяне - ХХ за жена и XY за мъж. Супер, обаче при насекомите и птиците системата е друга (т.нар. ZW, която също е означена) и при тях е обратното - мъжките индивиди са с еднаквите ZZ, а женските са ZW, с което отбелязваме грешка в схемата на картинката

Картинката с кучета (pointers и setters) е чудесна игра на думи, също ми хареса.
        Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Гледам една табела. Пише: "Жени". Влязох вътре, пък то......кенеф...
          00359893488603

....нямам си вече LR...

Коментар

.

Понякога има моменти, в които се молим да видим следните табели,
            без значение как изглеждат...
            ... Има значение да са табели, а не надписи.

Много се зарадвах като видях тази тема.

Тя е повод да разкажа на всички вас една случка, която ми е оставила такъв неизличим спомен, че през годините и десетилетията съм я споделял със сума ти хора и компании. (Дано вече не съм я разказвал и във форума, че ще се изложа, ама май не съм...)

Случката е на ръба на вулгарното напикаване и същевременно е много изискана и културна, защото е наситена с езикови тънкости.

Значи преди доста години (един-единствен път в живота ми) пътувах с влак през Италия. И наближавайки гарата в Милано, пренебрегнах едни физиологични позиви. Влакът вече беше спрял, когато те на висок глас си казаха думата.

(Прочее в Италия, както и навсякъде, не е прието - и даже е забранено - да се използва тоалетната във вагона, докато си на гарата. Не помня обаче как звучи тази забрана на италиански. (От техния ж.п. речник съм запомнил само E pericoloso sporgiersi, но то е лесно, на руски се превежда като "Не высовывайтесь наружу!" - също лесно. )

Положението обаче беше неудържимо, така че аз бързо се осведомих (не на италиански) какъв е престоят; половин час, цял половин час, кеф... и хукнах да търся тоалетната на гарата.

Намерих посоката бързо и вече успокоен, влязох през порта под знака на славното, международното, световното WC. И безславно, и не световно, а провинциално се озовах в нещо като мъничко фоайе, а срещу мен - две еднакви врати.

И не, Майкъл, нямаше табели, нямаше знак, нямаше символ, нямаше подсказване, нямаше и трошица надежда за (с извинение за израза) напикаващия се...

Имаше надписи. С главни метални букви (помня, защото ги гледах дълго и напрегнато). Нито една буква от тях не липсваше. Изпипани надписи. Чисти. Солидни. И безполезни.

На едната врата пишеше:

SIGNORI

А на другата врата пишеше:

SIGNORE

Едното е госпожи, другото е господа. Но кое какво е, никой не ти казва и нищо не ти подсказва. Т'ва е положението, оправяй се.

Не знаех - и сега не знам - италиански. (Това, че съм прихванал нещо от песни и филми, не се брои.) Но в онзи момент вече знаех френски доста добре и се опитвах да уча испански.

Уви, цялото това научно богатство не ми помогна да отгатна как се образува множественото число за проклетите италиански госпожи и как - за проклетите им господа. А точно в такъв граматически капан се лутах - досущ като някой потен екшън герой, койте чуди дали да среже синята или червената жичка.

Той се чуди, а часовникът цъка. Съдбата на света виси на косъм и косъмът изтънява.

Напрежението растеше!!!

Не, нямаше наблизо алеи, храсти и градинки... Преплиташ крака пред SIGNORI и SIGNORE и това е положението. А ти пари не само под корема, а и в главата - прегряла от размисли за италианското множествено число.

Освен това онзи половин час престой, който така ме беше зарадвал се топеше все по-бързо и безпощадно. С всичко произтичащо за мен и за багажа, и за придружаващите ме...

В този момент най-после дойде помощ - във вид на един много притеснен и целеустремен синьор, който се шмугна в едната врата. Аз така се хвърлих след него, че той даже не успя да затвори вратата и докато си вършеше работата, ме гледаше много подозрително.

Мен ще ме подозира италианец! По-добре да си оправят множественото число!!!

Така или иначе, беше хепиенд.

Чудно е, но много години по-късно и въпреки, че активно съм се интересувал, аз пак не знам множественото число на италианските М и Ж.

Светът, слава Богу, създаде различни картинки и символи. Ако днес се напикая на някоя гара, ще бъде не по езикови причини, а заради ЕГН-то.

Всичко е различно.

Но чуя ли за Милано, почти веднага се сещам за гарата, за тоалетната и за италианската граматика.

Поздрави!
            Искам България чиста!

Коментар

Жена ми е уникална относно лекия зор.
              Като тръгваме за някъде, има специална подготовка.
              Предния ден въобще не пие вода. В деня на тръгване от сутринта дъвче сухари.
              Но нищо не помага. Мине ли половин час от началото на пътуването и отбивам от пътя.
              Обаче когато бяхме с кемпера по цял ден на път, нямаше проблеми, защото мисълта, че има тоалетна до нея обърква нещо в нагласата и.

Коментар

Жена ми е уникална относно лекия зор....
                Не е уникална. Моята следва абсолютно същия алгоритъм.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X