Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблемите "Ю" и "Ай-мам..."

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Проблемите "Ю" и "Ай-мам..."

    Смайващо много улеснения има в нашите модерни времена. Само че, тъй като Бог дава, но в кошара не вкарва, за да се насладиш на улесненията, трябва да превъзмогнеш затрудненията.

    А най-голямото затруднение е да не се изложиш. Най-страшно виси това затруднение над хората с такова Е-Ге-Не, че помнят даже времената, когато нямаше Е-Ге-Не. Отсъстваше даже и ГРАО, което в онези времена се казваше ЕСГРАОН. Няма майтап - всяко ЕГН във Вселената произхожда от Всеобщия ЕСГРАОН.

    ***

    Та по същество за улесненията и излаганията.

    Изчервих се един-два пъти и всяка сутрин взех да си повтарям, клюмайки над кафето: "Да не бъркам вече Ю-Ес-Би и Ю-Пи-Ес. Никога!" (Трудно се учи днес за Ю-тата. Когато паметта ми беше по-надеждна имаше само Ю-Ме-Зе - и него нямаше с какво да го сбъркаш.)

    Криво-ляво ги запаметих: Ю-Пи-Ес-ът е по-голям и по-мощен от Ю-Ес-Би-то. И обикновено бръмчи. Точка. Край. Рахат... Не щеш ли обаче, гледам преди малко сайта на Би-Би-Си-то и чета заглавие - глобили с 8 милиона паунда Ю-Би-Ес-а. Ха сега де! Кое те са глобили и как така?! Учи наново.

    Докато си преподреждах знанията, се сетих, че това не ми е първото премеждие с Ю-тата, огън да ги гори. Преди десетина години в работата влиза при мен едно девойче и с тон като да се посъветва с по-стария, вика:

    - Какво мислиш за U 2?

    По-стария веднага си преведе U 2, като Ю-2 и отговори:

    - О, на времето беше световно голяма история. И се опариха и изложиха, и после си го признаха...

    - Как да се изложили? - казва сащисано девойчето.

    - Отричаха - викам откровено и загадъчно. - А после нямаше къде да ходят. И разбраха, че руснаците НАИСТИНА имат ракети.

    А то децата проверявали какво да ми подарят за рождения ден. И верно ми подариха един диск на U 2; харесаха ми впрочем. Не мисля, че са се изложили.

    ***

    Не съм само аз. Един приятел и набор (с аналогично Е-Ге-Не, сиреч) дъщеря му го помолила за Ай-фон. Какво е запомнил, не знам, но и подарил Ай-под и твърде я огорчил, тъй като тя Ай-под си има и през цялото време й е втъкнат в ушите.

    Слушам му недоразумението и вътрешно се подхилквам, щото съм по-напреднал. От години, например, не бъркам икономайзер и имобилайзер, въпреки че и двете не съм ги виждал и ако някой с пищов ме накара да ги нарисувам - мъртъв съм. От по-малко години не бъркам Джи-Пи-Ес и Джи-Ес-Ем. По Джи-линия никога не съм си излагал.

    ***

    Само че Ай-подо-Ай-фонското нещастие на онзи ме подсети за собствения ми Ай-бански позор. (Впрочем, на рисунка Ай-фонът и Ай-подът си мязат; Ай-БАН-ът е доста различен обаче. Даже много по-различен от разликата между Плъг-ин и Чек-ин, аха! )

    ... Трябвало било да го изрека на английски - не И, а именно и преди всичко Ай. Хубаво - и това го наизустявах над кафето. Ама тогава в онази банка - бре ще ме изядат. Едни ме гледат накриво, други се готвят да ме изхвърлят. Престъпление ли е да питам касиерката: "Извинете, госпожо, тук ли беше И-БАН-а?"? Нали и показвам квадратчетата на бележката... Ай, мам... му!

    ***

    Да бяха само Ю и Ай... Не. Трябваше да разграничим СИМ и ПИН. На пръв поглед е лесно, ама за някой, който е запаметил ЗИП от времето преди ЕГН-то, не е баш лесно. Със СИМ-а се справих - той се слага в дупка като цепка, докато дупката на ЗИП-а е кръгла и с капаче на пружинка.

    Обаче един ПИН никога не е ЕДИН. Дръж се, братко, почвай да помниш! ПИН има Джи-Ес-Ем-ът (за Джи-Пи-Ес-а не съм сигурен). И никой не ти казва да го криеш, а то и няма смисъл, защото всички знаят, че са четири нули. А другия ПИН, дето "Не казвайте на никого своя ПИН"??? Щото ако го кажеш, може да те оберат, а ако не го кажеш, пак може да те оберат. Ква ти е тогава файдата, ако си наизустил 100 "акаунта"?!?!

    Дали пък не беше по-лесно, когато имаше само ЗИП, Ю-Ме-Зе и Ем-Ен-Зе, а Джи-Ес-Ем-ите още не бяха изместили Ге-Се-Ем-ите.

    ***

    Разбира се, всичко това е майтап и (почти) всичко - измишльотина. Все пак - ако сложите ръка на сърце - никога ли не ви затрудняват улесненията?

    Поздрави!
    Искам България чиста!

  • #2
    До: Проблемите "Ю" и "Ай-мам..."

    Може да пуснем една тема-речник с подобни съкращения, че не са шега работа.
    Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
    Телефон - в профила!

    Коментар


    • #3
      До: Проблемите "Ю" и "Ай-мам..."

      Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
      ....Все пак - ако сложите ръка на сърце - никога ли не ви затрудняват улесненията...
      Оооо, излагал съм се, Джи Пи Ес и Джи Пи Ер Ес не съм бъркал, но се сещам как в зората на демокрацията един приятел си беше купил току що излезлия двуврат вариянт на S-класата на "Мерцедес" (W140 600 SEC) и сядам аз в него да видя що за жУвотно е, затварям леко вратата...нъц, затварям я с по-силно дърпане...нъц, трясвам е като на "жигула"...нъц а човека се обърна към мен и ми каза кротко: "Оставия, тя ще си се затвори сама"...верно чу се "ссссс чък" и тя си се затвори, а аз, въпреки лъскавия костюм и скъпите обувки които носех, се почувствах най-големия селянин в тази част на галактиката..
      Последно редактирано от дядо владо; 06-11-09, 10:02.
      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

      Коментар


      • #4
        До: Проблемите "Ю" и "Ай-мам..."

        Че какви улеснения са това!? Само ми тровят живота. За повечето от изброените и досега се замислям всеки път кое какво беше. А няколко все още са ми тъмна Индия... Най-вече тия с Ай- и с -ин.
        Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

        Коментар


        • #5
          До: Проблемите "Ю" и "Ай-мам..."

          Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
          Докато си преподреждах знанията, се сетих, че това не ми е първото премеждие с Ю-тата, огън да ги гори.
          Поздравления за темата с още едно "Ю" - UB40

          http://vbox7.com/play:cfb4f33a
          Suzuki Jimny, 1.3, 2009

          Коментар


          • #6
            До: Проблемите "Ю" и "Ай-мам..."

            Благодаря, развесели ме!
            Един стар компютърджийски лаф по този повод:
            С помощта на компютър бързо и лесно се решават проблемите, които въобще не са съществували, преди да има компютри...
            О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

            Коментар


            • #7
              До: Проблемите "Ю" и "Ай-мам..."

              Мда, весело и приятно е написано....

              ама има и още нещо, все пак

              я си погледнете ЕСГРАОН-овото ЕГН....
              и се позамислете малко...

              7-годишния ми син няма никакви проблеми с повечето от тези съкращения, и за него компютъра е такава нормалност, както цветния телевизор, както миялната машина, като микровълновата печка...

              когато бях на неговата възраст - преди 40 години, от тези неща не съществуваше нито едно

              ама сме свикнали някак си и с тях, и с имената им

              ами като си помисля, пак за синчето де - ми той на 3 тодишна възраст си пускаше сам компа, отваряше си папката с неговите игри и си пускаше каквото иска..

              за сметка на това не знае какво е прашка, как се правят фунийки за стрелба, какво е лагерна количка, как се играе на джамени ( топчета )....


              остаряваме бавно, неусетно почти ..

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X