Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бойното кръщене на Диското

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Бойното кръщене на Диското

Не е "хумор", ама гледам, че има и "разкази"...
    Да се похваля - днес си чегъртах по Диското, когато се обади един приятел, че затънал с едно Мицубиши (май L 300 беше) до една локва край Новоселец, да го дръпна. Звъннах на двама дружки, газ на джипа и към язовира...
    Там като стигнахме, валеше вече за трети път... Който е бил около ТЕЦ-2, знае каква кал има там... Гумите ми уж са M+S, ама точно за 20 метра станаха като стъкло... По едно време направо ме хвана шубето - "пътя" се вие на няколко метра от брега... Имаше места, където волана го държах пълно надясно, а джипа върви право напред (в най-добрия случай )... И това комбинирано със страничен наклон... знам ли колко градуса, ама имах чувството, че ей-сега ще се катурна по таван...
    Та, намерихме ги нашите хора - те се намърдали на 1 метър от водата, там доскоро е било под вода - една калчица...
    Пробвахме отначало да бутнем - не помръдва Мицубишито... Като го вързахме за Дсикото, обаче, се изнесе от калта като по асфалт Е, почти - по едно време нахълта в язовира, ама излезе... Аз на няколко пъти за малко да вляза да измия Диското, ама ми се размина
    Стигнахме накрая до асфалта...
    Сигурно сте виждали много по-сериозен off-road от това, ама на мен ми беше първото по-екстремно изпълнение, та исках да го споделя

В тази връзка искам да попитам нещо по-опитните от мен... На черния път (леката кал) карах на бавни, когато пътя стана само кал+мокра трева, включих блокировката на дифа... Шофьора на Мицубишито каза, че това само ми пречело, ама аз не го послушах, де... Исках да питам и вас - в такава ситуация по-добре ли е да се кара без блокиран диф? Съжалявам, че нямам снимки да покажа - взех фотоапарата, ама батерията му паднала, не можа да се включи даже
    A Land Rover would never turn up to collect an Oscar.

ами ти блокираш междуосев диф... демек подсигуряваш равно количество въртящ момент, както за предните, така и за задните търкала. незнам как move да ти попречи това ако има яко кал и примерно предните загубят сцепление а задните не, мен обикновено ми помага, ама нейсе. шофера на мицубишито щом отиваш да го вадиш ти, хмм, няма думата а инак по темата има доста изписано. можеш да потърсиш. диското е змей и само който не е имал и карал за по дълго може да си помисли, че е кекаф СУВ

Коментар

като караш на блокаж се влощава управляемостта- завива по трудно, но пък щом от долу е хлъзгаво- гадна кал, дълбока от 10 см до педя блокажа е добре да е включен, а пък за по лигава и по дълбока кал да не говорим.
      Така според мен, но тук има доста по компетенти от мен хора по каране извън пътя и мисля че те могат да ти отговорят по изчерпателно и по правилно.
      http://www.agentura.ru/specnaz/gru/spezi_1.jpg
      Lancia Kappa TDS (такъв...италиянски петак) / Land-Rover 88 Series 3 FFR, 2.25Petrol

Коментар

как ще ти затрудни управляемоста като ти блокира раздатката ???
        no signature no problems

Коментар

Първоначално публикуван от fanatic
          как ще ти затрудни управляемоста като ти блокира раздатката ???
          Факт е, по-трудно завива
          Защото при завой разстоянието което изминават гумите на мостовете е различно, не само лява-дясна гума на един мост. Та се получава ефекта да въртиш волана и да върви направо
          Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

когато се движи, наистина завива по-трудно, обаче изключиш ли блокировката, най-вероятно ще спреш, ако едно колело олекне, а това се случва на черен път...

междинния диференциал е основно за каране по твърди настилки - например заледен път - там класическото 4х4 парт тайм се представя доста зле... ако не са хлъзгави пък, въобще не става без него
            помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

От тази гледна точка си мисля че едно перманентно 4Х4 с самоблокиращ се междуосев диф, ще е най-"юзър френдли"
              Тво не значи че е най-правилния или най-здравия начин, просто е най-удобно като употреба - просто си караш и готово
              Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Първоначално публикуван от quadra
                От тази гледна точка си мисля че едно перманентно 4Х4 с самоблокиращ се междуосев диф, ще е най-"юзър френдли"
                Тво не значи че е най-правилния или най-здравия начин, просто е най-удобно като употреба - просто си караш и готово
                аз пък съм много доволен от Part-time-а с LSD ефекта по сняг и лед е положителен а пък разхода на гориво е доста по нисък от постоянните 4х4
                no signature no problems

Коментар

Малко offtopic:

Първоначално публикуван от fanatic
                  ...аз пък съм много доволен от Part-time-а с LSD ефекта по сняг и лед е положителен а пък разхода на гориво е доста по нисък от постоянните 4х4
                  Спорили сме доста по този въпрос, и аз продължавам да твърдя, че не е така и ще дам пример с машините, които съм, имал:
                  - Нисана зимата (на хлъзгаво) а и по принцип ми даваше разход 12.5/100. Говоря за Patrol Y260, 2.8RD, 31/10.5/15 гуми, 1990, къс
                  - Дифендъра пак зимата (на хлъзгаво) а и по принцип ми даваше разход 10.5/100. Говоря за Defender 110 Td5, 7.50/16 (32" гуми), 2000, дълъг.

За тези, които ще кажат, че единия мотор е много по-съвременен (икономичен) от другия ще кажа, че предишния (стария) дизел на ЛР - 300tdi пак дава такъв разход при фул тайм 4х4.

Коментар

сигурно си прав аз не съм имал/карал Full-time, но теоретично си мисля че би трабвало на Part-time да е по-нисък разхода....
                    no signature no problems

Коментар

то и 200тди ми нава такъф разход... 10/100... и това си ми е средният разход, който скача само в кал или ако много го настъпвам... незнам ама тея от ЛР са направили удивителни машини...

Коментар

Тя темата май ще стане за 4х4, ама...
                        Не знам, аз казах, че нямам много (да не кажа никакъв) опит с 4х4, ама съм чувал, че на хлъзгав терен - сняг, лед, мокра трева, кал, е добре да се кара с блокиран диф. Не съм имал възможност да сравнявам поведението на джипа на сходен терен в различни режими. На тази поляна занасяше страшно на моменти, не знам дали е било от блокировката или от самия терен. А иначе калта изобщо не беше дълбока, определено беше под 10 см (на стабилните участъци), но е ужасна - лепкава, хлъзгава... А покрай брега на Мицубишито беше потънала към половината от дясната гума...
                        В тази връзка се сещам и за нещо друго - гледах винаги да изключвам блокировката когато стигах сухо парче земя от поне 20-30 метра. Кое е по-добре - да изключвам по-често или да си карам и през тези участъци с блокировка?

PS. Не стреляйте по пианиста, той толкова може...

Коментар

Първоначално публикуван от Nightcrawler
                          гледах винаги да изключвам блокировката когато стигах сухо парче земя от поне 20-30 метра. Кое е по-добре - да изключвам по-често или да си карам и през тези участъци с блокировка?
                          ако не е чист асфалт със завои, не е проблем за трансмисията... на прашен път колелата лесно приплъзват и няма проблем... на съх прав път с малка скорост - също...

както вече казах, без блокировка се управлява по-добре, но и по лесно ще забуксува и спре...

ако е прясна лигава кал, нищо не помага - винаги носи, а при страничен наклон най-малкото прибуксуване и си се смъкнал надолу

при подобни условия аз обърсах едно дърво...
                          помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/
                            ако е прясна лигава кал...
                            Именно - не можех да я опиша по-добре Мисля, че вече споменах, че валеше за трети път като пристигнахме (то затова се беше хлъзнало и Мицубишито) - и пътя беше комбинация от такава кал+мокра трева...
                            Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/
                            както вече казах, без блокировка се управлява по-добре, но и по лесно ще забуксува и спре...
                            И на мен това ми е усещането, но исках да се допитам до по-опитни от мен...

Коментар

Nightcrawler поздравления,

браво, май започва да те кефи това все повече.
                              Надявам се в бъдеще и на по екстремни изпълнения - и да пишеш.

Успех с машината.
                              Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                              LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                              Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X