Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Вода замръзва за секунди

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

съгласен

"абсолютно " съм съгласен.
    Но единиците в които расъждава Стефан не са добри.
    Просто за широката публика е добре да се дават в други размерности .
    Може би не толкова стряскащи.
    Макар че когато се залива водка с течен азот се наблюдава подобно явление. И при водката и при пиещия . Говоря за изпадането в аморфно състояние.....

Аз съм от съседния факултет. този дето е навремето е бил девически пансион.
    Може би темата е добре да се премести в раздела Хумор
    Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
    NULLA TENACI INVIA EST VIA

Коментар

Ммм ... Понеже става дума за физика, да го пиша в ЦГС? Сантиметър - Грам - Секунда. Това е всичко, което е нужно във физиката, и тя е естествената физическа система единици. СИ е очовечената и инженерно ориентирана. Какво и е на системата? Не съм ти градуирал километража в Хц/Диоптър, нали? Би било почти в СИ. По същество Фюрерът каза.
      Ей ти тогава още едно учудване за блондинки. Операционните усилватели имат типично усилване 1 - 10 милиона. Кво ще стане, ако на входа пуснем един волт?

Коментар

Мерни единици

Хайде сега да започнем от начало.
        Аз просто изразих несъгласие с размерността. Фюрера ме поправи че не съм прав и аз се съгласих.
        НО уви не съм блондин и пак не знам какво означава операционен усилвател. Не е срамно човек да не знае. И какво ще стане ако през такъв усилвател се пусне 1 волт?
        Аз наистина това не го знам.
        И какво ще стане ако охладим нещо от стайна температура с 10000 градуса в секунда за 10 секунди.
        това го знам
        Хайде стига сме се дърлели вече. Отговорхме на човека за филмчето. Пийс брадъри пийс.
        Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
        NULLA TENACI INVIA EST VIA

Коментар

Ще стане квото и с операционния усилвател. Процесът ще върви до захранващото му напрежение и ще спре. Или до температурата на охлаждащият агент и пак ще спре. Но това ще стане много бързо, ако са създадени подходящи условия. Нищо и няма нито на размерността, нито на системата. Такава СКОРОСТ на охлаждане се постига например с лазери и течен азот. Детайлът се накисва в течния азот, лазерът стреля през него. При подходящ режим може да се достигне зона на лазерното въздействие с разтапяне на материала на дълбочина микрон или по-малко. При характерен размер на стопеното петно около милиметър, типичната скорост на охлаждане е няколко хиляди градуса в секунда. Пътят от 3 000 - 4 000 гр. Ц. до - 176 Ц е колкото е, по-надолу няма да отиде. А виж първата му производна е много голяма. Тя е и скоростта.
          Ако верно е в течен азот, като ширпотреба освен това се получава и легиране на повърхностния слой. Освен антикорозионните и други мистични свойства се получава и изключителна микротвърдост на имаче калпави и меки сплави. Но подлежащия слой остава немодифициран, и може да осигурява иначе загубената устойчивост на опън и други бавни деформации.
          Мда. Даже силициевите буклуци стават устойчиви дори на водородната корозия, много всякакви чудеса. Ама вместо за истинските ръкотворни чудеса, който трябва за видиотяване на публиката зорлем и набутва изсмукано от пръстите фентъзи, това е проблема. А от технологиите се пише само за силиконови цици, и то повърхностно. Затова и няма да срещнеш на улицата дете, което мечтае да свърши наште факултети или да се изучи за инженер. Последният който съм виждал да го прави убедено е нашия Дини.
          Разрухата не е в кенефите, разрухата е в главите.

Коментар

Бе, кво си се затюхкал? Рънътъ прай бурбътъ... Като се усетят, че освен самочувствие, техническата експертиза носи и пари, тогава ще се задействат. Ела да видиш компютърджийчетата как кълват. Същото вече става и с машинните специалности. Пък и трудовият пазар се е отварил като никога. Компетентният инженер е такъв и тук, и в Германия, и в Малайзия.

Така че чак дете да иска да става инженер едва ли, ама гимназисти има достатъчно. Времето на безпътицата неусетно отминава и хората все по-бързо започват да се ориентират. А, който проспал - проспал. Да не забравяме, че днес има нещо, което ние навремето нямахме - моментален достъп до безпрецедентна камара информация. Кеф им научнопопулярен, формат, кеф им специализирани материали, мейлинг листи и квото още се сетиш. Никога знанието не е било толкова достъпно, стига да започнеш да се ориентираш. Пък и едно нещо никога не е било толкова доходно и бързо ликвидно - акълът.

Коментар

Аз съм смотаняк, не умея да се пазаря и никак не мога да се уредя да ми плащат за акъла.
              А виж за информацията ... Мда. Ако преди 20 години имах това което сега ... Ех ...

Коментар

Много сте готини, отново ви се възхищавам, научих интересни неща, но не разбрах как да наравя експеримента вкъщи - да сложа малко лед в шише с вода ли какво ?
                VW Beetle 1200-1954/57/59/60/65 VW Beetle 1300-1970/72 / VW Transporter 1500-65 / VW Transporter 1600-74 / VW&Wartburg 4x4 Buggy / Trabant 600 - 62
                SXS-Restorations 0886513079
                Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. - К.Иречек

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X