Обява

Свий
Няма добавени обяви.

глад, бате......

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• глад, бате......

Привечер…….. сумрак…… студ
    Стръча на спирката: IFRS 7 …….ликвиден риск.......лихвен риск......мамка му... имам 10 дена само......
    Червени цифри 11 тире 4 .пауза..15 тире 22 ......... и да запаля цигара, трамвая няма да дойде по-бързо.......... запалвам все пак........
    А, двайсеидвойка....... вътре е топло – мятам цигарата и се качвам на топло....... ще мръзна 6 спирки по-нагоре, но поне дотам ще пътувам на топло, не в заскрежената единайска, дето трябва да я чакам още четири минути (червените цифри горе)..
    Промъквам се на вътре и се облягам на някакво желязо........ IFRS 7 …….ликвиден риск.......лихвен риск......мамка му и отчет... имам 10 дена само......
    По едно време се освобождават две седалки,от тези срещуположните......... стоя си..... никой не проявява интерес... сядам на едната и се вторачвам в булеварда навън........ и в IFRS 7 (казах ли мам...му)
    Периферно гледам някой се промъква към отсрещната седалка............
    - може ли? (едно танго на плаца) тая казармена глупост винаги ми изплува при тоя въпрос..... поглеждам..... двайсеиняколко годишен циганин..........
    поприбирам си неохотно краката и се връщам при стандарта (IFRS 7)
    чувам шумолене, поглеждам – циганина бърка в една торба, чупи малки залчета хляб и дъвче..... не, не дъвче, направо преглъща като гъсок.
    - земи си! Найш ли къв е сладък!
    Няма как да говори на друг, само аз съм пред него......
    - тц! И се правя че гледам на вън!......... - глад, а?
    - Мани, голям зор бате, толко лошо не е било..............земи си де!
    - Не, не искам! Малко по-учтиво вече.........
    Спираме на прелеза, аз запям и чакам да видя колко градуса е, хората от аптеката са се погрижили, но трябва да чакаш да се покаже температурата......
    - 100 кила....
    - Ъ?
    - 100 кила и кима навън.....
    Поглеждам: някаква лелка на спирката. – циганин и то перверзник, мисля си....
    - Кой бе?
    - Оня там! 100 кила!
    Поглеждам пак......... върви си някакъв достолепен чичко с балтон
    - А, 100! Аз съм сто, тоя е поне 140!
    Цигането е толкова впечатлено, чупи коматче:
    - на тоя един хляб няма да му стигне!? Баща ми имаше ейй такова шкембе.... не си купуваше панталон, само плат! Казва го с такова възхищение, че направо си завидях на килата.....
    Червените цифри бързо приближават към нулата и светва зелено... IFRS –а е изчезнал....тръгваме
    - Земи си де, к’во ще ядеш в къщи? Имаш ли какво да ядеш в къщи?
    "какво имам за ядене? каквото си искам!" не съм сигурен как ще реагира и за всеки случай не го казвам ...
    -аз не съм от тука! ...... то и аз не съм, ама няма точно на него да му обяснявам:
    – от къде си?
    - от старозагорския край!
    – И кво, няма работа там, м?
    – Зле бате, много е зле......... моля се да навали сняг, че да мога да чистя сняг поне! Детето.....40 стотинки........една баничка .......40 стотинки в училището......... не успявам да чуя всичко, толкова тихо говори....
    - баничките са скъпи бе, прави му сандвичи от вкъщи!
    - сандвич...... то само хляб и мляко има!....... попарка ще яде тая вечер!

Сега виждам че в найлонката има и бутилка мляко......
    -един човек с куче ми ги купи......... питах го за работа, той ми купи хляба и млякото......от вчера не съм ял........ от вчера, чак сега........ - както преглъща залъка, може и от оня ден да е, мисля си........
    но си мълча, к'во да му кажа?

Наближава последната спирка............. бъркам и вадя някаква банкнота:
    - земи да купиш на детето баничка, ама да не ги изпиеш, че.............
    поглежда ме.. никаква реакция........много тихо:
    - ами за теб ще имаш ли?
    Каза го с оная интонация, с която старците реагират, когато на изпроводяк гузно оставяме пари „за тока”
    Идваше ми да му ги оставя всичките.............
    Не ги!

всякаква прилика с действителни лица и събития е измислена!

До: глад, бате......

Ми според нЕкои колеги тука, циганите не са хора.
    Те гладуват по различен начин от нас.

" Откраднал ги е Мамка му ! "
    " Само бой ги оправя тия ! "

Това последното са цитати.

Ей такива ми ти работи.
    А разказа си го бива.

Както се развива кризата, скоро и повече хора ще се окажат в такова положение. Може би е време да се замислим за някакви спасителни мерки за идната зима. Защото повечето спецове, знаем, че кризата, няма да размине лесно.
    Уви.
    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

РЕСПЕКТ
      Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
      Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Хубав разказ. И тъжен. Истински.

Коментар

Има един виц "Умиращия стар и богат евреин мърмор нещо, всички се мъчат да чуят какво казва , дали не променя завещанието...и след много усилия разбират думите му и го питат: Тате вярно ли каза "пазете арменците, нямаше ли предвид нашия род, евреите?" А той казал "НЕ! Пазете арменците, разправят ли се с тях, ще ни почнат и нас...."
          Не съм "циганофил" в никакъв случай, но при тях кастовото и родовото деление е страшно голямо и макар, че и едните и другите са все цигани, възприятието за света и поведението им на моменти е диаметрално противоположено, но в Милата ни Родина (преди 10-ти ноември), светата майка Комунистическата партия заложи да има и потенциален враг, за да може в случай на крайна нужда, "народната любов" да има на къде да се насочи! И затова на някои места, някои групи (родове/кланове) цигани вършат буквално безчинства (и им се прощава за сега), други се плодят като зайци, а трети.....те черпят с хляб (за тях не е прието да се говори).
          Иначе глада си е глад. Познавам го, и може би той ще е едно от обединяващите ни неща в по-близкото бъдеще.
          0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Трогателно.
            +1

Коментар

Мдааа, пред глада всички са равни. Както пред смъртта.

Коментар

Супер си го описал колега! Има и такива цигани...аз позанвам цигани работили на времето в леярните цехове, които на смяна са прехвърляли тонове през ръцете си и са изкарвали добри пари... .
                Болшинството от нас асоцират думата "циганин" с пресъпление...В крайна сметка всичко идва от държавната политика по въпроса....за съжаление...Но ще навлезем в друга -безкрайна тема...Думата, която се сещам в момента е геноцид на държавата към гражданите и....и като се замисля проблема отново го виждам в ръководството и управлението на така наречената "държава"....

Коментар

Расизъм трябва да има но не към определен етнос, а към определени поведенчески групи най-вече към криминалния контингент и то не към тея които го правят за да се изхранват а към тези с милионите. И геноцид си трябва но той е за един политически етнос.

п.п. При нас във фирмата работят доста цигани, работата определено им е доста гадна вършът всичко това което останалите надали ще правят. Има Цигани и Цигани тези при нас определено са супер непретециозни и работливи, да не казвам че има повече човечност при тях отколкот при нас.
                  Последно редактирано от Tpunep; 24-02-09, 23:32.
                  Съвеста ми е чиста, просто защото не я използвам.

Коментар

Респект.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X