Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спомените на един човек за USA-лятото на 94-та.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Спомените на един човек за USA-лятото на 94-та.

    Олег Г. Айранов (admiral) Раздел: Хумористична проза
    Още от малък не си падах по футбол. Другите малчугани от училищния двор искаха да стават кой Гунди, кой Котков, аз исках да стана Битълс. Този ми мерак по-късно мина, безразличието ми към футбола обаче остана.
    Да ама когато друг българин наоколо няма, а страната ти участва в световно, не върви да си непукист, феновете се обиждат, пък точно по това време работех в един швейцарски институт по физика, където се бяха насъбрали разбирачи от къде ли не.
    Драмата започна още през зимата, когато един колега, с когото иначе само си кимахме ме спря пред библиотеката с думите:
    – Вие сте българин, нали? Ама как ги смаяхте французите, ей, това няма да го забравят още дълго.
    – Ъ-ъ? – не особено интелигентно отвърнах аз, но той за щастие беше толкова екзалтиран, че не обърна внимание и продължи:
    – Страхотна игра! А и този вашия Костадинов, представете си, напълно непознат играч, а такава техника…
    От запалените му излияния разбрах само едно: някъде си имало някакво класиране за ненамквоси и ние сме се били представили добре. Хубаво де, голяма работа…
    Седмици по-късно почти бях забравил за случката, когато се заприказвах с един журналист на местния вестник. Като разбра откъде съм той веднага поде:
    – Кой да предположи, че този път нашите две страни ще се класират за световното? Отборът ни след месец заминава за Америка и вашият също. Колко хубаво, радвам се и за двата!
    Онемях. Това ми се случваше за пръв път откак бях тука – някой да постави знак на равенство между двете страни. И то защо? Заради пустия му футбол. Чудо голям си казах, ама самочувствието ми въпреки всичко взе да надига глава.
    Месец след това светът около мене пощръкля. То не бяха знаменца, не бяха плакати, автомобилни шествия с надути клаксони и прочие. По телевизията показваха вече само мачове или компетентните изказвания на някакви вече отдавна пенсионирани ветерани. Кошмар.
    Сега ако бях в София обезателно щях да се разходя по заведенията. Един мой познат твърдеше, че най-подходящ терен за интересни запознанства са софийските кафенета по време на футболно първенство, когато са пълни със скучаещи жени. София беше далече, затова се обадих на един приятел там.
    – Кой? А, ти ли си…
    – Как сте бе хора, какво правите?
    – Какво прав…? Ама ти не гледаш ли мача?
    – Кой мач?
    – САЩ срещу Швейцария, 1:1 е засега и… опа… не-е, погледни го този левак, как може бе…!
    До ухото ми достигна колективен рев, като че ли в апартамента му се беше събрал цял стадион. А той очевидно беше забравил за мене, та положих слушалката.
    От новините всяка вечер ща не ща узнавах за актуалните резултати. България все още беше в класацията, след седмица също. Бре, да му се не надяваш, ние сме били голяма работа…
    След това бацилът ме налази и мен. Бяха ме предупредили неколкократно, че този следобед ще играят България срещу Германия, не коя да е, ами обединената. Нямаше как, нали на следващия ден ще трябва да се изказвам компетентно, пуснах телевизора и останах пред него до края. България би с 2:1. Колкото и да бях бос на тема футбол и на мен ми стана ясно, че такова нещо не се случва всеки ден. Ако още имах някакви съмнения относно значимостта на събитието, следващите минути ме коригираха: на вратата се звънна и пред мен стоеше ухилен до уши комшията отсреща, с току що отворена бутилка червено в ръка.
    – Господин съседе, – едвам успя да си събере устата той, – по този случай е редно да се чукнем, не мислите ли?
    Донесох две чаши и седнахме за да догледаме коментарите по различните канали. Резултатът май бе объркал сума ти прогнози, защото повечето коментатори се изказваха доста неподготвено, а немските направо пелтечеха. У мен започна да се провира коварният грях на гордостта.
    След като гостът ми си тръгна излязох навън да се поразтъпча и неразумно поех в посока към кръчмата. По пътя за малко да ме забърше една кола с надут клаксон, в която няколко местни размахваха знаменцата на първенството. Какво им стана на тези хора, нали Швейцария този ден не играеше? Толкова пък да ни се радват, е как човек да не навири нос?
    Още с влизането си осъзнах каква глупост съм извършил. От дъното ме посрещна триумфален вик “ето го!” и дискджокеят, един сърбин с когото бегло се познавахме ме сочеше с пръст на трима други балкански субекта. Те на часа започнаха да ме тупат по рамото и налагат по гърба, като че ли бях Батман току-що спасил света. Нямаше къде да шавам – почерпих, няма да се излагаме, я. Добре че по телевизията започна мачът Румъния – Швеция, та вниманието им се пораздвои, така успях да напусна заведението с някакви налични в джоба.
    На следващият ден в работата вече нямаше къде да избягам, то не бяха поздравления, не бяха комплименти. Една непозната колежка ме спря на коридора:
    – Вие сте от Румъния, нали?
    – България – коригирах я аз. Бях вече свикнал. За тукашните хора тези две страни вяха толкова далече, колкото са и Руанда и Бурунди, едвам ги различаваха и затова ги споменаваха почти винаги в комплект.
    – Ама разбира се, България. Значи играта вчера беше направо супер! Как само ги подредихте немците!
    Какво толкова ги грееше тези хора че бяхме победили съседите им от север, все още не ми се беше изяснило. Едва на следобедното кафе техникът на нашата група ме светна относно корените на тази неочаквана любов:
    – Ние швейцарците сме неутрални – авторитетно се произнесе той. – На нас ни е все едно кой ще бие немците.


  • #2
    До: Спомените на един човек за USA-лятото на 94-та.

    Весели времена бяха...

    По време на мача Германия-България бях студент във Франция, в Страсбург, който е на немската граница. Област Алзас. Интересен народ - уж не обичат немците, но пазаруват само немско, извън града не можеш да чуеш френска реч, само Алзаски. Който е занемарен диалект на Немския (само да не го кажеш на алзасец, ще ти отеснее кръчмата на секундата).

    Та нея вечер разнасях пици с моторетката, зер студентите това правехме всичките. Лудница. Бюргерите се наредили пред телевизорите, заредили бира, опънали крака на масата и телефоните звънят на червено: "Дай пица !!!"

    Стана един на нула за Германия - телефоните почнаха да тлеят от работа. Лудница тотална, не можем да смогнем.

    Изравнихме - телефоните позамлъкнаха.

    Поведохме - телефоните млъкнаха. Окончателно. През 2 минути ги проверяваме дали работят. Останалите два часа работно време НИКОЙ не звънна. Такова чудо ня бяхме виждали. Седим и гадаем.

    Накрая на вечерта като затворихме шефа горчиво ме поздрави. Вика "развалихте ни бизнеса с тая победа, ха честито"


    На мача с Мексико пък, в Ню Йорк (е, по-точно на няколко километра в съседно Ню Джърси), ако се вгледате много внимателно можете по някое време в сърцето на мексиканската агитка да видите българско знаме. За част от секундата. Брат ми хлапака, тогава 19 годишен, хваща приятеля си унгарец, и се вдигат на мач. Зер паднало им е. На касата брат ми вика на касиерката "искам билет за сектора където е българската агитка". "Няма проблем господине, ще ви сложа при българите."

    Какво е слушала, колко ги е разбрала, колко е разбирала кой българин кой не - влизат през тунела, оглеждат се - гора от мексикански знамена, сомбрера и прочие кукарачи. Оказва се че са в сърцето на мексиканския сектор (който е какво, 8/10 от стадиона), цялото имигрантско братство се е изсипало на мач.
    Брат ми нали си е малко смахнат, Унгареца пък дваж - мечка страх мен не страх, сядат и вадят българското знаме и почват да се надвикват с мексиканците.

    Ония някакви подивели фенове, в първия момент гледат на гипс, в следващия - усмивки и бъзици ! Никаква враждебност. Майтапи. "Кво правите тук бе момчета. Елате сега да видите как се играе футбол". А нашите се хилят и си веят знамето.

    Мексиканците вкарват гол (май те вкараха първия) - рев и възторг. Някакъв особено възбуден нон стоп се радва на нашата двучленна "агитка" - "казах ли ви бе, има ФУТБОЛНИ нации и ОСТАНАЛИТЕ, къде сте тръгнали ? Кога сте играли вие футбол? Какво правите тук ?!? ХОДЕТЕ ИГРАЙТЕ КЪРЛИНГ !!!".

    Изравняваме - физиономиите се поовесват. Бием - брат ми отива при въпросния пич и му вика "Какво стана бе, нацийо футболна ?!? Колко ти знае устата сега ? "

    За какво го разправям всичко това ? Защото мексиканците са ги изпратили и двамата с усмивки и поздравления. И с уважение. Никакви крамоли, никакви усложнения. Да даде Оня Горе повече такива запалянковци, и да ни върне някой ден такива преживявания.
    Последно редактирано от Goblin; 03-10-08, 15:25.
    Издъних се на Тюринг теста

    Коментар


    • #3
      До: Спомените на един човек за USA-лятото на 94-та.

      Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
      Весели времена бяха... Да даде Оня Горе повече такива запалянковци, и да ни върне някой ден такива преживявания.
      +1.

      Аз пък си бях в София. Такава еуфорична, щура и същевременно всеобщо братска атмосфера не бях виждал. (Дай Боже да видя пак, но това е... Божа работа. )

      Беше велико, но за кратко. Само едно нещо тогава потръгна трайно.

      До световното от 1994-а у нас най-вървяха американските знамена. И глей каква работа стана - заради събития в САЩ най-популярно в България стана българското знаме. Така продължава и днес, и дано да е навеки!

      Поздрави! Българи - юнаци!
      Искам България чиста!

      Коментар


      • #4
        До: Спомените на един човек за USA-лятото на 94-та.

        Здравейте
        А пък аз бях сервитьор в кк Албена ресторант Гергана само германци,голям кеф да ги гледаш как помръкнаха на края на мача.Но после бая ни черпаха и някой колеги искара от облози някой друга марка
        ЖЕЛАЯ ВИ БЕЗСМЪРТИЕ

        Коментар


        • #5
          До: Спомените на един човек за USA-лятото на 94-та.

          Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
          ...За какво го разправям всичко това ? Защото мексиканците са ги изпратили и двамата с усмивки и поздравления. И с уважение. Никакви крамоли, никакви усложнения. Да даде Оня Горе повече такива запалянковци, и да ни върне някой ден такива преживявания.
          На другия ден след мача имах записан час в немското посолство за виза. Който помни, немската виза беше трепетно събитие, което се чакаше с месеци.

          Та въпросната сутрин, точно в 9:00 часа на вратата се появи лично немският консул и се провикна "поздравления за победата". След което без допълнителни разговори събра паспортите НА ВСИЧКИ от опашката и до вечерта щастливците имахме заветната виза в тескеретата...

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X