Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За щуките

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• За щуките

Тихомир
    Старши участник
    | +ПЛ |
    Дата на включване: Jun 2005
    Публикации: 2,209
    Публикации в блог-а: 1
    Точки (при гласуване): 10

До: Как се пуши с лула?
    Цитат:
    Мнение на mitkosto
    току що видях , че мущука /така ли се пише ?!/ ми се пукнал.........явно яко я стискам със зъбите ... ..или съм си купил боклук /25 кинта/

Мундщук- от немските мунд - уста и щук - парче;брой

Ей тоя пост на Тихомир ме подсети за една случка дето ми се случи в родната казарма навремето! То така и не разбрах коя умна глава реши да направи от мене техник на радиолокационна станция при положение че нищо не разбирам от тоци и електроники, ама след като завърших 6-те месеца обучение във военното училище в Шумен, ме пратиха като "добре подготвен" техник-фазан в едно поделение. Турнаха ме на една радиолокационна станция, а единствения офицер който разбираше от тази станция и отговаряше за нея, моментално се омете излизайки в отпуска! Та докато се чудех аз, с какво аджеба съм заслужил да ми се стовари такова нещастие на главата (цяла радиолокационна станция), командира на поделението ме извиква и ми възлага задача да проверя по списък наличието на всички резервни чаркове за тази станция, които имаме на склад! Защото станцията скоро била приета на доверие от някакъв офицер, който напуснал (преместил се в друго поделение). За незнаещите уточнявам че това са два огромни хангара, пълни до тавана със сандъци, които пък са пълни с всевъзможни резервни части за станцията. На капака на всеки сандък, отвътре, има залепен списък със съдържанието на сандъка, разбира се на руски език! Аз с руския обаче съм малко скаран (въпреки че една рускиня скоро ме похвали), въпреки това започнах съвестно да си изпълнявам задачата, проверявайки наличността в сандъците. С наименованията на чарковете се справих някак си, обаче след като проверих първите няколко сандъка, констатирах нещо тревожно!
    Списъците примерно изглеждаха ето така:
    1.Лампа едикаква си
    2.чарк еди какъв си
    3......................
    .......................
    .......................
    .......................
    10.....................
    Щуки 10

Та във всичките сандъци дето ги проверих, описаните части си бяха на лице, само пустите му щуки ги нямаше! Ама рекох си, че то сигурно некой тъпунгер преди мене е преподреждал сандъците и е отделил всичките чаркове наречени "щуки" в отделни сандъци. Викам си " споко те все накрая ще излезнат тия щуки в некои сандъци"!
    Продължих аз работата повече от месец, обаче пусти щуки така и не излезнаха отникъде! А аз иначе старателно си ги записвах, защото предположих че цифричката отзад означава броя на тоя незнаен чарк "Щуки", и се събра некаква бройка огромна и ЛИПСТВАЩА! Накрая седнах на един сандък и след като изпуших нервно неколко цигари, реших че страх не страх требва да докладвам за произшествието. Тръгнах към стаята на командира добре подготвен психически поне за дисцип, ако не и за разстрел на плаца. Още от вратата, без рапорти, "Разрешете да остана" и прочее, викам на командира:
    - НАЧАЛНИК ИЗГОРЕХМЕ!
    Че като рипна оня човек от стола, като се изпоти и изчерви, помислих си че инфаркт ще получи :
    - ПАК ЛИ ЗАПАЛИХТЕ СТАНЦИЯТА БЕ М..... ВИ, ИЗТРЕПАХ ВИ - (в станцията било имало пожар малко преди аз да ида в това поделение, та всички имаха уплах от пожари).
    -Не бе началник, не в тоя смисъл - бързам да уточня аз докато не ме е гръмнал!
    - Ми в какъв смисъл? - пита ме вече поуспокоен началника
    - Ми в такъв че много части липстват от сандъците.
    - Как така липстват?
    - Ми ей така, липстват! Проверих сандъците както ми казахте по списък. Всичките други чаркове от списъците ги има, само некакви Щуки, никакви ги няма!
    - БЕ ТИ МОМЧЕ, НЕЩО ПОДИГРАВАШ ЛИ СЕ С МЕНЕ БЕ?
    Аз вече 1000 пъти се бях помолил мислено на всички богове, дано се отвори земята та да ме глътне, ама не би, та отговарям:
    - Не се подигравам началник, хич не ми е до подигравки! Ако искаш можеш веднага да ме гръмнеш, ама Щуките ги няма! Нито една няма! Или са ги похарчили без да отбележат, или са откраднати!
    Отидохме в хангара с началника, показвам му аз списъците залепени отвътре на сандъците и му обяснявам как всичките чаркове по списък съм ги проверил и ги има, а от тия Щуки най отдолу на всеки списък дето ги пише, нито една няма, камо ли пък тия бройки дето са ги написали! Че като прихна оня ми ти началник да се смее. С триста зора през смеха си успя да ми обясни че на руски щуки означавало бройки, и това на списъците означавало колко броя чаркове имало общо във всеки сандък!
    Та така си обогатих руския език с още една дума в казармата!
    "Do not correct a fool, for he will hate you;
    Correct a wise man, for he will appreciate you."

До: За щуките

Хах, така е, и на руски , и на немски "щук" значи брой/ка.

Коментар

Само че и на руски не е щуки а щук.
      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
      Селска фурна аспух нема. Пак същият.
      В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
        Само че и на руски не е щуки а щук.
        Това ме навежда на мисълта, че някога може би списъците са били пренаписвани и от някой друг, който е знаел руски колкото мене!
        "Do not correct a fool, for he will hate you;
        Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Същата история разказва и вуйчо ми сравнително скоро.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X