Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Само за 29 г. и нагоре (спомени от миналото)

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Само за 29 г. и нагоре (спомени от миналото)

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    Комшулук е силно ограничено-това е вратичката която свързва два съседни двора. А прочка се вика на коя да е малка врата...
    При нас само комшулуците са малки, другите са по 4на3 м.
    А Коле, щерката (голямата) напоследък редовно кръстосва по нощите. Не е на 19, на 18 е.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Джоу (x3mrjoe) Преглед на мнение
      М
      Pif струваше два лева, ама нямаше, но с/у пет имаше.
      Такова се снабдявах от руската книжарница срещу пощата. В Пловдив. Върти ми се в главата 5 кинта цена. Дъга също имаше и беше по евтина.

Коментар

Имаше и Зорька, още по-евтина, нещо като 30 стотинки годишен абонамент (не помня с каква периодичност беше). Получавахме по една торба Зорьки, защото за абонамент на Паралели - 5 абонамента за Зорька; за абонамент на Орбита - 5 абонамента на Зорька; за абонамент на Космос - 5 абонамента на Зорька. И т. н. и т. н.
        То изобщо - абонамент - май остана спомен.

Коментар

А като казахте "Дъга" търся да си попълня колекцията , че имам един липсващ номер и един без корици. Бих платил даже за тях, разбира се разумна цена , защото съм без работа от година ..
          Последно редактирано от ИВАН НЕДОКЛАНОВ; 05-08-16, 09:16. Причина: дебели пръсти :)
          Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
          За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Оо, Космос. Баща ми имаше колекция от няколко десетки броя. "Изял" съм ги с кориците къде 4-5 ти клас.
            Дъги-те ми изчезнаха, идея си нямам какво им се случи...

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
              ... Киселото мляко в хладилника вкисваше за 3 дни сега си седи 1 месец и нищо му няма ...
              За киселото мляко, мисля че споменах. В момента щамовете на бактериите са различни от едновремешните. Това го знам от балдъзата, която писа докторска дисертация на тема млека и млечни продукти във ВИХВП. При мен, като си квася домашно кисело мляко, започва да се вкисва към края на втората седмица. А относно това че в сегашните млечни продукти няма мляко - съм съгласен.

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
              ...
              А относно спокойствието-комшийката работеше в хлебозавода, и сутрин в 5 ходеше пеш на работа, през целия град. И не се страхуваше нито от изнасилвачи, нито от кучета. Ха сега някоя на 19(на толкова беше тогава комшийката) да тръгне сама посред нощ?
              ...
              Баща ми ми разказваше една история: Навремето (около 84-85-та) една такава мома, на няма и 20 години, отивала на работа нощна смяна в Стъкларския завод в Пловдив. Завода е на края на града. Причакал я един от нашата махала, изнасилил я и я убил. Хванали го и му дали смъртна присъда. Да обаче някъде тогава спряли да изпълняват смъртните присъди. След 10-ти Ноември тоя го бяха пуснали на свобода като "репресиран". Не знам как е станало, но доста истински престъпници са пуснати на свобода заедно с наистина репресираните. Въпросният индивид си отиде от пиене накрая.
              Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Често в споровете се споменава луканката. Имало ли я, нямало ли я. Аз имам спомен, че в "Халите" в София и в гастронома в ЦУМ винаги я имаше, но нещо спомена ми е за цена от 12 лева за килограм. Това за някъде 1983-1987 година. А след това имам спомен, че цената и отиде на 16 лева за килограм. Ако спомена за цената ми е точен, ясно защо кварталните супери даже не са я зареждали.

Също някъде след 1980 година във "Валентина"-та в началото на "Граф Игнатиев" се появи щанд с техника като в "Кореком". Само дето спомена ми е, че един касетофон "Хитачи" там струваше 400 лева. Същия в "Кореком"-а до "Новотел"-а беше 110 долара, а на черно долари се намирали и за под 3 лева. Помня, щото се бях загледал по него.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                  Имаше и Зорька, още по-евтина, нещо като 30 стотинки годишен абонамент (не помня с каква периодичност беше). Получавахме по една торба Зорьки, защото за абонамент на Паралели - 5 абонамента за Зорька; за абонамент на Орбита - 5 абонамента на Зорька; за абонамент на Космос - 5 абонамента на Зорька. И т. н. и т. н.
                  То изобщо - абонамент - май остана спомен.
                  Паралели си беше все едно си си купил западно списание, дори май партията на моменти ги спираше или им създаваше проблеми че пълнеха главите на българина с про-западни неща.
                  Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
                    ...След 10-ти Ноември тоя го бяха пуснали на свобода като "репресиран". Не знам как е станало, но доста истински престъпници са пуснати на свобода заедно с наистина репресираните. Въпросният индивид си отиде от пиене накрая.
                    След 10 ноември имаше няколко амнистии. Не бяха избирателни за такива, или онакива.

Коментар

Имам почти всички Дъги, май без първата, но къде са ?!
                      Така или иначе съм се хванал да разчиствам, та бая неща ще излизат.
                      ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                        Където имаше складове на Топливо..
                        "Частно лице" нямаше откъде да си купи строителни материали законно, освен оттам. Всичко друго е съучастие в "длъжностно присвояване" - най-разпространеното престъпление при социализЪма. Писал съм някъде тук (може би даже в тази тема) как през "гражданската мобилизация" по време на "Голямата екскурзия" на турците през 1989 г. лятото, се озовах на бригада на кариерата в Балша и как един шофьор на самосвал ни викаше "да му помагаме" да товарим (3-ма студенти) камъни и после всеки път ни даваше по 20 лв. на човек (по 60 лв. на курс, правете сметка КОЛКО ТОЙ Е ИЗКАРВАЛ). Първия път протестирахме срещу даването на пари, не особено енергично , накрая се върнах с 4000 лв. от едномесечната бригада (1000 заплата за абсолютно нищоправене, "майсторите" взимаха заплати по 5000 + още 3000 лв. от това "помагане", демек съучастие в кражбата на материал). Е, как да не рИвът по социализма някоЙ хора, че то цялото население крадеше-крадеше-крадеше та се късаше.
                        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                          "Частно лице" нямаше откъде да си купи строителни материали законно, освен оттам...
                          Ти'шка'еш!
                          Ето ти един пример/спомен за съвсем законна врътка: Тотален дефицит на всичко, включително и строителни материали. В съответната година (1986) предстои в Копривщица да се проведе поредния Национален събор на народното творчество. Целево се отпускат практически неограничени лимити за закупуване на материали за местното БКС. Партийния секретар на общинската организация решава да строи къща точно тогава. Сключва договор с БКС-то и се започва работа. След като се доставят абсолютно всички нужни материали, договорът се разваля по взаимно съгласие на страните. Основанието е, че във връзка със споменатия събор, БКС няма свободен капацитет да извърши работата си. Партийният, като съвестен и лоялен гражданин, с разбиране не предявява никакви претенции за неустойки.
                          ...Заплаща доставените материали на "костуема" цена. Демек, на държавна цена, по която плаща предприятието (няколко пъти по-ниска от тези в Топливо).
                          Дет са вика - с един куршум, два заека.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                            Ти'шка'еш!
                            Ето ти един пример/спомен за съвсем законна врътка: Тотален дефицит на всичко, включително и строителни материали. В съответната година (1986) предстои в Копривщица да се проведе поредния Национален събор на народното творчество. Целево се отпускат практически неограничени лимити за закупуване на материали за местното БКС. Партийния секретар на общинската организация решава да строи къща точно тогава. Сключва договор с БКС-то и се започва работа. След като се доставят абсолютно всички нужни материали, договорът се разваля по взаимно съгласие на страните. Основанието е, че във връзка със споменатия събор, БКС няма свободен капацитет да извърши работата си. Партийният, като съвестен и лоялен гражданин, с разбиране не предявява никакви претенции за неустойки.
                            ...Заплаща доставените материали на "костуема" цена. Демек, на държавна цена, по която плаща предприятието (няколко пъти по-ниска от тези в Топливо).
                            Дет са вика - с един куршум, два заека.
                            Това изобщо не е законно, мога да ти извадя десетина текста от НК в подкрепа, но нали е бил Другарят партиен секретар на общинската организация на Партията (поклон!), ясно е, че всичко е останало без последици.
                            България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

И едно време ми беше добре, и сега ми е добре (по различен начин, разбира се), щото искам да ми е добре.
                              Живота се променя, и трябва и ние с него.
                              Ясно е, че пълно щастие няма, и трябва да се живее в сегашно време,
                              без измислени носталгии по идеализирани утопични, или супер негативни, спомени.
                              ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                                ...мога да ти извадя десетина текста от НК
                                ...Другарят партиен секретар на общинската организация на Партията (поклон!)
                                Тогава, думата на Партията беше закон, така че не. Беше записано и в Конституцията.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X