Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Болгарка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Болгарка

Пиша си с едни руснаци и те ми зададоха един странен въпрос:
    Има ли някакво българско тълкование на факта,че в Русия флексовете се наричат "болгарка"?Аз нищо не можах да родя.Така че,помагайте,да не разочаровам хората.
    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
    имат право да гласуват на избори.

До: Болгарка

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
    Пиша си с едни руснаци и те ми зададоха един странен въпрос:
    Има ли някакво българско тълкование на факта,че в Русия флексовете се наричат "болгарка"?Аз нищо не можах да родя.Така че,помагайте,да не разочаровам хората.
    Примерно внасяни в СССР инструменти, произведени в Ловеч?
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Да така е. По времето на СИВ имаше някакво разпределение на производството из соц лагера. Ловеч правиха добри инструменти които изнасяха за СССР. Освен това нашите ги копираха от западни марки, а СССРците не се излагаха с копиране. Дедото има руски флекс, там щайбата е напречно на остта, а не успоредно, иначе е с доста висока скорост.
      О899 2б2 1З2

Коментар

Благодаря ви,колеги,но не сте ме разбрали.Това е причината руснаците да го наричат така.Въпросът е според НАС има ли причина да се казва така.Все пак не сме го изобретили ние.Знам,че е тъпо,но няма кого да попитам.
        Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
        имат право да гласуват на избори.

Коментар

Причината е същата както ние наричаме френската салата - руска салата. Флексовета не са измислени от нас, но те за пръв път са видяли български такива (обикновените потребители)
          О899 2б2 1З2

Коментар

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
            Причината е същата както ние наричаме френската салата - руска салата. Флексовета не са измислени от нас, но те за пръв път са видяли български такива (обикновените потребители)
            И още - почти 100% от флексовете в Русия по онова време бяха български. Оттам и "болгарка".

Коментар

Аз разбирам въпроса на Хала, явно руснаците си мислят че е наше изобретение, но не е така просто ние сме били "проводници" на нещо измислено зад "желязната завеса" не не е трябвало да знаят, че е "западно". Поне аз така си мисля.

ПП. Стефанееее кажи си мнението.
              О899 2б2 1З2

Коментар

Доста вероятно е, това да е обяснението. Но би могло и да е друго - странно и изненадващо.

Езиковите въпроси често са Божа работа. Наистина руснаците едва ли знаят, че руската салата е "руска салата"; хапват я, но я наричат я по друг, пак "национален" начин (не се сещам как). Впрочем на практически същата салата французите казват "македонска".

По тази линия са възможни куп въпроси.

Защо на един вид панаирджийска атракция руснаците викат "американские горки", а американците - "руска пързалка"?

Защо и на руски, и на френски думата за пуйка произлиза от "индийска (индианска) кокошка", а англичаните, които би трябвало да са по- в час с прародината й, упорстват, че тя е "турска кокошка"?

Ако се върнем към техниката, нашенското "гедоре", което едва ли някой по света би разбрал, произлиза от отдавна изчезнала френска търговска марка.

А ето ви и една подла гатанка (в "Стани богат!" бих я оценил за 1000 лева). От какъв произход е думата "пенкилер"? А. Турски Б. Арабски. В. Арменски Г. Друг

Нещо като е тръгнало да се казва по някакъв начин, то така си се казва и ние, каквото и да казваме, нищо не можем да му кажем.

Но темата "Болгарка" все пак е любопитна.

Поздрави!
                Искам България чиста!

Коментар

Да темата е инересна макар и в посока филология. Освен "гедоре" в нашия език има и други подобни нарицателни произлизащи от търговси марки - Ксерокс, Веро(дори и да си е наша ТМ), до преди години ЕЛКА също беше нарицателно. Даже си спомням че в едно село циганите ме питаха "бате можеш ли да ми намериш ЕЛКА от телевизир Панасоник" доде захапя че те викат на всичко де що има бутони ЕЛКА....
                  О899 2б2 1З2

Коментар

В Русия руската салата е френска, а обикновенно Оливье. По името на френския готвач, който е работил цял живот в Русия, и там и я е измислил. Прочее, само слабите хора заспиват в нея. Истинските мъже падат чак в тортата. За супермените които си тръгват с истинските дами няма да говоря, вродена скромност. Която се усилва необичайно на втория литър водка.
                    Мда.
                    Ако пиндостанците не ни бяха помогнали да се махнем от руския пазар, там не само флекса щеше да е с българско име. В речниците има "зубной порошок", паста няма. От допастовите времена. Разговорната дума беше Поморин. Синонимът за богат човек беше "пуши БТ". И Родопи, не знам защо. Пропуших с такива и никога не съм ги понасял.
                    Да, руснаците за пръв път са виждали масово флексове по строежите, където българи. Обаче машинката е простата част от историята, и ширпотреба. Там целия номер е в диска. Твърди термоустойчиви обмазки - бол. Номерът е че над 10 000 оборота от центробежната сила канапчетата стават по-твърди от стоманата, без да губят еластичността си. А виж самоармиращите се композити по наште земи не са лиценз и не са крадени. Наша си работа са. Някога науката не беше мръсна дума.

Коментар

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
                      Причината е същата както ние наричаме френската салата - руска салата.
                      А руснаците и казват "оливье"

Коментар

В този ред на мисли:ПамПерс,Амреаж,Делко и да не забравяме Джип...
                        0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

Пенкилер идва от тривиалното пейн килър което означава обезболяващо

А руската салата вярно е толкова френска колкото аз испанец

Компренде

А знаете ли какво в една бивша руска република означава комплимента болгар - нещо средно между богатир или просто много як и здрав човек, дори си имат пожелания нещо като нашето "да си жив и здрав" те казват " бъди здрав като болгар"

Поздрави,
                          Бъдете живи и здрави!

Коментар

Именно. Pain killer, влязло още в ХІХ век в българския. Съжалявам, че не съм Ники Кънчев...

Поздрави!
                            Искам България чиста!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X