Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Любопитни факти за уискито

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Разбира се, че картофите са качествена суровина за производството на спирт. По неясни за мен причини, обаче, спрях консумацията на спирт преди десетилетия.
    Разбира се, че е измъчен от химическа гледна точка процес. Което още повече ме впечатлява като постигнат краен резултат. Съвсем вярно е, че дестилатите няма да стават за пиене, преди да бъдат обработени по съответния начин - това е направило местните майстори в обработката.
    Разбира се, маркетинга, снобарията и изграждането на бранда са силно и сериозно замесени. Но малко снобария не вреди, за мен често антонима й е селенИя. Да се възхищаваш от умението на занаятчиите да произведат качествен продукт, било уиски, часовник, писалка или запалка не би трябвало да бъде обект на лоши мисли. Ако и все по-трудно да става да намериш такива изделия - това само би ме карало да ги ценя повече.
    За спекулациите кое, къде и как е направено - нямам съмнение по темата, когато става въпрос за традиционните марки.

PS. Какъв е опитът ти с класическите шотландски сингъл малцове? Slainte.

Коментар

От: Любопитни факти за уискито

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
      ...снобария... ...за мен често антонима й е селенИя...
      А-а, разбрах...
      За мен това приключва интереса.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Не, не си ме разбрал.

Коментар

Велико достижение на науката е технологията на Whisky single malt. Whiskey e също повод за наздраве. Абонирам се за темата, както и ще споделя практиката си.
          Все ще спася нечий черен дроб.
          ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Лично на мен са ми любими Islay уискитата, с техният опушен, йоден мирис, довел до разрешение за внос в САЩ по време на сухия режим: Ardbeg, Laphroaig, Lagavulin.
            Подариха ми 15 годишен Dahlmore - очарован съм - по-сладък и мек мирис и вкус, усещам плодов букет.
            Islay уискитата все още използват при опушването на малца (опушва се, за да се спре покълването) островен торф, който дава аромата. Не съм опитваш още островно уиски, отлежавало в по-интересни бъчви, това е следващата задача

Коментар

Не виждам причина, да не бие уискитата - хората са намерили начин от малц! в студена, мъглива, планинска Шотландия да изградят традиция и световно реноме.
              Искам и ние да сме така - не сирене булка, а отлежала гроздова ракия. В буре.
              Със споменатия по-горе приятел решихме да правим качествено отлежала ракия. Купихме от различни майстори бурета за ракия, правени от разни видове дъски и т.н... и разбира се - качествена "бяла" домашна гроздова ракия 55" по 12 лв./л. Напълнихме буретата и се почнаха едни дегустации... На 3-тия месец питието задобря, а на 1 година стана елексир 50". Проблемите се появиха при следващото зареждане. Купихме новата ракия от същия човек, пак 55", 3 лв. по-скъпа. Айде пак познатата процедура, но след отлежаването вкусът беше пак добър, но различен. При 3-тия опит - същия различен резултат. Ние мислим, че това е проблемът за направа на нашенска "отлежала марка" - изходният продукт всяка година е с различни качества, за разлика от "суровото" уиски.
              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Защо има такава разлика - гроздето?

Коментар

Първоначално публикуван от Адриан Преглед на мнение
                  Ти за кои уискита говориш? Блендед, сингъл малц или сингъл каск малц?
                  http://whisky-taste.com/vidove-whisky/
                  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%...81%D0%BA%D0%B8
                  тук има малко по-подробна иформация за уискито
                  Като цяло за всичките видове. В страните в които се произвеждат имат някакъв закон, за задължително отлежаване на някои дестилати(които я ги спазват я не). За експорт обаче може да си бъркат квото си искат.
                  В първият ти линк си го пише.
                  Идеята ми е като цяло е- на който му харесва -да си пие, но да не го превъзнасяме чак толкова. Все пак оригиналната рецепта е неколкократно дестилиране и отлежаване с години за да е комфортно за пиене. Лично аз съм пробвал почти всички които могат да се засекат из Бг и харесвам няколко вида, имам по някоя дежурна и да ти кажа ракиджоса държи стабилно 80% от битовия ми алкохолизъм без значение дали се тъпча със салата или ядки в момента.
                  Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                    Със споменатия по-горе приятел решихме да правим качествено отлежала ракия. Купихме от различни майстори бурета за ракия, правени от разни видове дъски и т.н... и разбира се - качествена "бяла" домашна гроздова ракия 55" по 12 лв./л. Напълнихме буретата и се почнаха едни дегустации... На 3-тия месец питието задобря, а на 1 година стана елексир 50". Проблемите се появиха при следващото зареждане. Купихме новата ракия от същия човек, пак 55", 3 лв. по-скъпа. Айде пак познатата процедура, но след отлежаването вкусът беше пак добър, но различен. При 3-тия опит - същия различен резултат. Ние мислим, че това е проблемът за направа на нашенска "отлежала марка" - изходният продукт всяка година е с различни качества, за разлика от "суровото" уиски.
                    А буретата сменихте ли?За отлежал дестилат се използват еднократно и пият доста от него.
                    Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

А защо никой не споменава ирландското?Не е ли стока?Питам защото на мен ми е любимо.

Коментар

Първоначално публикуван от VANKOO1979 Преглед на мнение
                        А защо никой не споменава ирландското?Не е ли стока?Питам защото на мен ми е любимо.
                        Целият тарикатлък е да ти харесва на тебе и да не ти пука какво пише на етикета и дали е модерно.
                        В Гърция "Метаха" я купуват предимно за погребения ама тук си я пием за коняк.
                        Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Ракия на практика, става от всичко, стига да се спазват елементарни правила. Но в зависимост от материала, дори от сорта грозде и т.н. ароматите (ароматни въглеводороди) в дестилата са различни. Затова и резултатът от отлежаването честа варира в някакви граници. В крайна сметка нещата опират до липсата на регламент: що е то "ракия" и точен списък на задължителни правила за направата на това питие.
                          Докато пиша това, отпивам бавно "the isle of jura" и мисля, че поне докато съм жив, то ще има същия специфичен вкус, защото се прави по правила, докато за "закони са ракията" мога само да мечтая.

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
                            А буретата сменихте ли?За отлежал дестилат се използват еднократно и пият доста от него.
                            Колко пъти се използват буретата - това е тема на много дълъг разговор, но накратко: за една марка уиски някои се ползват еднократно, после други ги купуват и ги ползват различно. Някои най-стари уиски са отлежавали даже в изхвърлени по шотландските брегове бурета от френско бренди...
                            Но на въпроса - да, за 3-те години имаме "реколти" в по 3 варианта. Толкова са различни, че сякаш не са едно и също питие.

Коментар

Освен гроздето с аромат, захарност и съдържание на вода, основно е и щама на дрождите катализиращи ферментацията. От там и появилите се сложни въглеводороди имат вариации като съотношение.

За малцовите. Наличието на собствен воден източник е било определящо за създаването на дестилерия.
                              Много малко са марките които пускат продукт под 12г. А и надписа с годините на етикета пояснява минималната възраст на най-младата съставка на питието. За сингълите важи същото. И там има разлики в реколтите, но дегустатора смесва различни години от дестилата на дадената изба. Така всяко шише има нераличим вкус от братчетата си. Нормална практика е да се отлежава в бурета от друг алкохол, като шери, бърбън, бренди.
                              Изходни материали са ръж, ечемик, царевица, овес. Необходими са и дрожди.
                              ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                                ...Айде пак познатата процедура, но след отлежаването вкусът беше пак добър, но различен. При 3-тия опит - същия различен резултат. Ние мислим, че това е проблемът...
                                Това по същество изобщо не е проблем. Това е императивно значещ критерий, че въпросното питие е естествено, натурално, автентично, живо. Неслучайно съществуват понятия като реколта "тази", реколта "онази" (особено за вината). Някакви общи характеристики предпоставя региона на произход, сорта на суровината, етапите на технологията, но абсолютно повторяем резултат може да се постигне само по винпромско-царкировска технология - спирт в точна пропорция, боя в точна пропорция, есенция в точна пропорция и т. н. Уискита правени по "неиндустриален" начин, също (и неизбежно) имат разлики в партидите.
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X