Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Предсказване на земетресения" - Мая Попова

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: "Предсказване на земетресения" - Мая Попова

Добре, може раздела да стане "Чувствителни врачки и екстрасенси, без гарантиран висок клас на точност"
    Show must go on!
    LZ1VES

Коментар

Малко по-сериозно. Земетресенията са трудно или невъзможни предсказания, защото присъщата им случайност са с почти хаотично поведение. Най-актуалните изследвания се занимават с опасността за смекчаване или свеждане до минимум на рисковете, свързани със земетресения чрез оценка на комбинация от сеизмичния хазарт и уязвимостта на дадена област. Много страни с голямо количество сеизмична активност имат програми за научни изследвания, базирани на идентифициране на възможни прекурсори на големи земетресения.
      LZ1ZAH

Коментар

От: Ха познайте магнитуда!

Едно е да си приказват две домакини как някаква жена предсказва някакви земетресения...
        И съвсем друго е електронна медия да пуска такива фишеци.
        Определено не е шарлатанка и има някаква дарба
        Това е доста категорично твърдение. Много хора четат и не всички имат способността да пресяват и анализират прочетеното. Представям си каква ще е истерията при следващата ставна болежка на въпросната госпожа...

Коментар

От: Ха познайте магнитуда!

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
          Едно е да си приказват две домакини как някаква жена предсказва някакви земетресения...
          И съвсем друго е електронна медия да пуска такива фишеци.

Това е доста категорично твърдение. Много хора четат и не всички имат способността да пресяват и анализират прочетеното. Представям си каква ще е истерията при следващата ставна болежка на въпросната госпожа...
          Права си за медията. Но личен избор е на всеки в какво да вярва. Никога няма да спре да има врачки предсказвачки и прочее, както и няма да спре да има хора които ще им вярват.
          LZ1ZAH

Коментар

Да, ниската култура води хората към врачки, икони и извънземни. А за развитие и използване постиженията на медицината никой не иска да мисли, докато не му опре проблема до дома и семейството.

Там където има достатъчно точна технология за масово ползване - метеорология например, се използва от всички.
            За останалото има предостатъчно телевизионни и интернет простотии, че да се коментира и тук.
            Show must go on!
            LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
              Да, ниската култура води хората към врачки, икони и извънземни. А за развитие и използване постиженията на медицината никой не иска да мисли, докато не му опре проблема до дома и семейството.

Там където има достатъчно точна технология за масово ползване - метеорология например, се използва от всички.
              За останалото има предостатъчно телевизионни и интернет простотии, че да се коментира и тук.
              Защо ли, но много съм съгласен с теб. Имал съм възможност, абсолютно случайна, да си контактувам с едни от най-компетентните сеизмолози в света, които бяха тук на симпозиум по темата, и щеше да ми е много интересно ако тогава им бях споменал за въпросната "уникална" врачка.
              Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
              Селска фурна аспух нема. Пак същият.
              В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Всъщност подобна дарба, както не може да бъде доказана, така засега не може и да бъде опровергана от науката. Да се твърди, че е непременно истина, не е по-необосновано, отколкото да се твърди, че е непременно измама. Науката засега не може да докаже нито че е възможно, нито че е невъзможно. Затова за тази сфера се казва, че е ненаучна и толкова. Едно е да бъдем скептични и да проявяваме достатъчно здрав разум, за да си даваме сметка, че голяма част от предсказатели, екстрасенси и пр. са шарлатани, съвсем друго е да имаме самочувствието категорично да заявяваме, че подобни явления са невъзможни. Да не забравяме, че не толкова отдавна и магнетизмът е бил смятан за магия. Така че тук въпросът към момента засяга единствено лични убеждения и вяра, а всеки е свободен да ги изразява според личната си преценка. Тази жена нито е призовала към някакви действия, нито е всявала паника - не разбирам защо са нападките срещу нея или срещу обсъждането на подобна тема. Един ден пък може да се окаже, че има смисъл от опита й. Или да се докаже, че няма. Не знам.

Коментар

Първоначално публикуван от Владимир Йончев Преглед на мнение
                  Мая е много интересен човек. Определено не е шарлатанка и има някаква дарба. Проблемът е, че тази дарба не е такава, каквато си я представяме като се каже "предсказване". Известен период преди земетресение усеща напрежение на различни места в тялото си. Интензивността зависи от силата и далечината на земетресението.
                  Големият проблем с нейните предсказания е, че за да се изследва тази дарба е необходим голям екип и точно водене на статистика. Самата тя дълго време не водеше. От известно време води, но статистиката не й е силната страна.
                  Какво имам предвид - болка в рамото (само пример давам) означава земетресение в тихоокеанския район. Но дали в Хаваите или в Микронезия - разликата е 3000 км. Дали ще е 7 по Рихтер след 7 дни или 5 по Рихтер утре? С годините тя е развила способност да отсява донякъде това, но е твърде хаотично.
                  Още по-голям е проблемът с Балканите, където земетресенията са слаби, но за сметка на това силно ни интересуват. Тя може да каже зоната твърде приблизително и не може да определи дали е Перник или Разлог, дали е Бурса или Крит.
                  Защо твърдя, че не е шарлатанка?
                  С нея се чуваме редовно и я питам да очакваме ли нещо страшно. Обикновено казва - нормална активност - Вранча, малко Разлог - до 3 - 3,5. Нищо страшно.
                  Преди земетресението в Перник многократно ми се обади и каза, че усеща нещо по-сериозно в близка, но непозната за нея зона. Питаше се дали е Скопие или Разлог, но каза, че нещо не е като за Разлог. Беше около 2 седмици преди труса и каза - поне 4,5, да не плашим хората, но и към 5 може да е.
                  Истината е, че тази прогноза с нищо не може да помогне - 4,5-5 в центъра на Балканския полуостров, някъде между Скопие, Пазарджик, Своге и Петрич, между 5 и 15 дни.
                  В заключение: Прогноза, която може да се ползва за евакуация, тя не може да дава. Но има особена дарба. Аз си мисля, че тя трябва да се изследва - най-вече статистически. Това е по силите на хора с научен тип мислене, а те априори не вярват и не се занимават с гадания. Така тя се оплита в анализа на усещанията, а учените вместо да вземат рационалното зърно в дарбата й, започват да се подиграват.
                  Предсказвам: утре ще има на Планетата Земя със сигурност земетресение над 4.6

искам утре след 20:00ч. да ми кажете дали съм шарлатан
                  байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                  Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                  Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
                    Предсказвам: утре ще има на Планетата Земя със сигурност земетресение над 4.6

искам утре след 20:00ч. да ми кажете дали съм шарлатан
                    Ама някъде боли ли те,или.....??

Чета и не вярвам че толкова сериозни и отговорни хора въобще са си направили труда да пишат в тази тема!
                    088пет722пет99
                    http://www.hydropompi.com/

Коментар

Първоначално публикуван от REGULATOR Преглед на мнение

Чета и не вярвам че толкова сериозни и отговорни хора въобще са си направили труда да пишат в тази тема!
                      Не, сърби го!
                      А сърбежа не е признак за феноменалност...

Коментар

!
                        Мен ме боли "петата точка"! Днес се сурнах по стълбите като на мултфилм! Това означавали ли, че утре ще има наводнение в Суринам?!!
                        יעבור
                        «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                          Това означавали ли, че утре ще има наводнение в Суринам?!!
                          За радост на суринамците-НЕ! Ама аз мога да ти предскажа "болезнено сядане" поне няколко дена!!
                          088пет722пет99
                          http://www.hydropompi.com/

Коментар

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
                            Не, сърби го!
                            А сърбежа не е признак за феноменалност...
                            И боли и сърби(цвета ше доди телепатка)!

за сериозните хора сигурни ли сте
                            байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                            Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                            Суперспам - спама на суперите

Коментар

Ама аз мога да ти предскажа "болезнено сядане" поне няколко дена!!
                              Ти си феномен, вервам ти!!! Сигурен съм, че си познал! Ама за Суринам не съм сигурен - дали да не ги предупредим?
                              יעבור
                              «И това ще мине»

Коментар

Не издържах да прочета цялата тема, но според прочетеното на първата страница-
                                Колежке Петрова, вие не сте за този форум.

Идете в БГ мамма, там ще ви посрешнат с възторг. Тук повечето сме прагматици и не вярваме на врачки.
                                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X