В България каква модулация се използва по-често при СБ? Търсих, но уви, не можах да открия. Аплитудна или честотна?
В България както и в цяла Европа се използва честотна модулация или FM .Това е стандарта, иначе всеки си решава сам, но ще е или извън закона или няма да се чуе с никого.
От: CB диапазон (27Mhz) - свободен за гражданска употреба
Здравейте,
Аз съм нов в този форум. Пише ви радиолюбител от Испания. Тук ползвам CB радиостанция и това, което знам, че имаме 40 канала (4W na FM/AM) и CB обхвата е свободен за ползване от всички (ние плащаме такса от 82€/5 години), но има някои ограничения. Например, не можем да го използваме с цел облага и очаквах това да е валидно в цяла Европа и в България.
Това лято обаче останах много изненадан, когато видях, че във Видин 8 и18 канал се използват от таксита и постоянно се чуват адреси и други неща, свързани с работата им.
Зададох по електронна поща този въпрос на Комисията за Регулиране на Съобщенията, откъдето ми отговориха, че няма нищо нередно в това.
Та се питам, ако в София такситата решат да ползват CB обхвата, тогава ние ще останем без свободни канали.
Как мислите?
Доколкото си спомням това е в миналото, сега ползват 2м.
Вероятно колегата има предвид че по-ниската честота е по-проходима при пресечен терен.
Всъщност е доста общо казано и може да бъде както вярно така и невярно според контекста
Точно в пресечена местност,бих избрал 50 мегахерца пред 27 ....На тея 27 мегахерца не може да се разчита ...прохождението е различно в различните сезони.На 50 мегахерца,нещата са доста по стабилни
И да,високата честота е кофти,но не винаги.Имам 28 годишен опит ,първите ми контакти с радиото беше на 27 мегахерца...не искам да си спомням за СБ,макар че най много емоции съм имал именно със СБ-то
ОТделно не си представям ръчна станция на СБ и връзка в пресечена местност,ама никак не си я представям.Който се е занимавал,знае какво имам в предвид.За мобилна станция може,но пък за да е ок,не влизаш в закона ,със усилватели и т.н
Пиша това за СБ то в режим на работа,а не за проби,иначе със 10 вата на Сб и хоризонтален дипол,съм говорил със Киев Украйна.
П.п Незнам в момента на 27 мегахерца как е,но преди години беше боза.
Стационарна (хижа), мобилна (скапан ламаринозавър) или портативна (крачкомобил) работа?
Долу в гората или горе, в истинската планина?
Няма универсално решение, което да е винаги по-добро за всички.
Имах токита на 27 в две коли на 500м се виждаме , но не се чуваме. Това за пресечения терен е тъпо да се споменава, по добре е но ти трябва наистина голяма антена и мощност.
И забрави за връзки под 100км .
Намерих антена. Обаче в София за сега не се чува нищо. На кои канали обикновено има трафик и кой може да ми мерне КСВ-то (до сега на съм натискал комутатора) и прегледа станцията, защото не съм сигурен що за "птица" е и въобще дали може нещо.
Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.
Коментар