Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Моля за съвет - KENWOOD или YAESU/VERTEX STANDARD за лов

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Моля за съвет - KENWOOD или YAESU/VERTEX STANDARD за лов

    Колеги, поради стечение на обстоятелствата се налага да закупя радиостанция. Ще се ползва за връзка по време на лов в ИЗКЛЮЧИТЕЛНО насечен и хълмист терен - стръмна гора с баири и дерета. В дружинката има вече доста радиостанции но прави впечатление, че качеството на сигнала е различно за различните марки и модели - т.е. едни се чуват перфектно, други се чуват с пръщене, а трети само пръщят И затова съм решил да си взема нещо читаво и с по-голяма мощност, както и да има възможност за смяна на честотите - в случай че отида на друго място на лов в друга дружинка, където честотата е друга, да мога и аз да се "настроя" на тази честота. Затова се обръщам към знаещите тук за съвет какво да купувам. Доколкото разбрах от Гугъл май KENWOOD се считат за най-добри в ръчните модели, като най-голям конкурент им е YAESU... Но споремен е по-добре да питам "патило", а не "старило" Дайте съвет за по-съвременни модели с издръжливи Li-Ion батерия и мощност 5W(доколкото разбрах по-голями няма, или не са разрешени). Там където ловувам се използва честота 143,xxxMhz., но е добре да има и другия обхват. Благодаря предварително!!!

  • #2
    Предвид въпросите ти, подозирам, че нямаш лиценз за радиолюбител. Ако искаш да си редовен, можеш да ползваш само PMR на 433MHz, до ПОЛОВИН ват и антената да е постоянна.

    Коментар


    • cicovesko
      cicovesko коментира
      Редактиране на коментар
      Как се "става" радиолюбител, тоест как се придобива лиценз? И да, нямам, както няма и никой от ловците с които ловувам и изобщо ловците, които познавам. Тези радиостанции се използват единствено през събота и неделя и то само далече от населени места. Не знам колко е целесъобразно да се "вади" такъв лиценз. И какво ако аз имам, а никой друг от групата няма? Молбата ми беше за марка и модел на устройството...

    • bokomo
      bokomo коментира
      Редактиране на коментар
      Целесъобразност е лична преценка. Според мен е много по-добре да знаеш, че си нередовен, отколкото да не знаеш. Моя личен съвет е да вземеш радиостанция, която в конкретната обстановка дава добра връзка с останалите участници. Имам техническа грешка в честотата на PMR, не е 433, а 446MHz.

  • #3
    Прав си. Би ли споделил какво ще рече абревиатурата PMR, защото много се използва, но не знам какво означава. И в тоя ред на мисли в моя случай коя е радиостанцията според теб?

    Коментар


    • #4
      Personal Mobile Radio
      -Чем занимаетесь по жизни?
      -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.
      -Историята се пише с кръв, а се чете с пот!

      Коментар

      Активност за темата

      Свий

      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

      Зареждам...
      X