Обява

Свий
Няма добавени обяви.

DCS кодове Hyt 2110 : Yaesu VX-146

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• DCS кодове Hyt 2110 : Yaesu VX-146

Неколкократно по време на разходки ми се е случвало да установявам наличието на проблеми при установяване на връзка с използване на DCS кодове между 2 от най-разпространените радиостанции Hyt TC2110 и Yaesu Vertex Standartd VX-146.

По принцип беше ясно, че се получава някакво разминаване в настройките на двата модела радиостанции, но в полеви условия, с цел пестене на време, опитите за постигане на съвместимост най-често приключваха с "А бе, я дай на 8-и отворен канал". В което няма нищо лошо, стига разходката да не е в район, имащ пряка видимост с по-големи населени места. Тогава в ефира нерядко се получава една дива какафония от радиобмена на охранители, строителни обекти, кинаджии, хотели и т.н.

Много досадно, а и направо тъпо е да се търпи това, при положение, че на разположение има радиостанции с достатъчно добри възможности за избягване на именно такива ситуации.

Ето защо, като ми попадна в ръцете наръчник на TC2110 се хванах да направя едно сравнение на CTCSS и DCS кодовете, използвани в тази радиостанция с кодовете на VX-146.

Прегледът на таблиците бързо изясни ситуацията. При 38-те CTCSS тона разминаване няма, което обаче не може да се каже за DCS кодовете.

Hyt TC2110 има възможност за използване на 83 DCS кода, а VХ-146 работи със 104.
    При това, само при 5 от кодовете, които се използват и от двете радиостанции, има съвпадение на номерата, с които те се обозначават.

Т.е., ако вземем един Hyt и един VX-146 и ги настроим например на канал 1, с DCS код № 6, двете радиостанции няма да се чуват. Защото в Hyt-чето под №6 е DCS код 043, докато във VX146 под №6 е DCS код 036.

В прикачения PDF файл срещу номерата на DCS кодовете в Hyt TC2110 са посочени номерата, под които съответните кодове сe настройват във VX-146.
    Прикачени файлове
    Ние не сме неутрални!

До: DCS кодове Hyt 2110 : Yaesu VX-146

Много полезна информация!
    БЛАГОДАРЯ!
    LZ1VYI --- Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

До: DCS кодове Hyt 2110 : Yaesu VX-146

А не е ли добре да си сложим на 8-ми канал наш си код, различен от заводските настройки?

Понеже за стандарт се смятат 83-те, които има HYT-а, (между другото мисля че е стандарт на Motorola),останалите е редно да не ползваме, за да може да се ползва всяка радиостанция с DCS.

В заводските настройки на VX146 например 15-ти канал не е от 83-те, което автоматично изключва ползване на станции, които поддържат само 83-те.

А и за да няма такива недоразумения, мисля че е редно всеки да си носи табличката с CSCSS и DCS кодовете на неговата станция. Едно листче 10 на 10 см. е достатъчно. Бутва се да отлежава някъде, и при нужда се поглежда.

Отделно може да се получи разминаване и при CTCSS-а. Мойте станции например са с 50 CTCSS-a, демек и там има разминаване.

Тия производители за мазохисти. Вместо да се програмира и да показва направо DCS кода (както е при мен), много станции показват само поредния номер в тяхната си номенклатура, което пък предразполага към грешки и несъвместимости като посочените.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
      X