Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Предимства и недостатъци на PMR446 и CB радиостанциите

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Предимства и недостатъци на PMR446 и CB радиостанциите

    Основната отлика на радиостанциите за CB и PMR446 Mhz е честотата, на която работят. CB обхвата е на 27Mhz за разлика от PMR446 който е на 446Mhz. Честотите са много далече една от друга и съответно имат съвсем различни характеристики на разпространение.

    Обхвата CB (27Mhz) е на границата на КВ и УКВ и радиовълните се разпространяват силно зависимо от йоносферните условия и имат изразено сезонно влияние. През лятото йоносферата е активна, което обуславя много сериозно дневно прохождение* понякога толкова силно, че много по-добре ще се чувате със станция от Италия или Русия, отколкото с вашия кореспондент, който е на няколко десетки километра от вас. Но CB диапазона има и съответните предимства. Разрешената мощност е 4 вата и освен това на този диапазон сложните терени пречат много по-малко в сравнение с PMR446. Колкото е по-дълга вълната толкова по-големи препятствия може да заобикаля. Друг положителен ефект при използването на CB е, че в планински условия листата на дърветата имат много по-малък поглъщащ ефект и съответно се осъществяват по далечни и устойчиви връзки. Огромно предимство на CB е, че условията на свободната лицензия допускат използването на външни антени без никакви ограничения, което позволява изграждането на стационарни радиостанции и качествено излъчване от моторни превозни средства.

    РMR446 обхвата, е с предимство при реализацията на малки и лесно преносими радиостанции, които са много по-подходящи за оперативна работа и връзки на близки разстояния. Работата на този обхват е много по-комфортна поради намалените смущения от природни обекти, и невъзможността на далечни радиостанции от обхвата да смущават местните предавания. От друга страна на този обхват съгласно лицензията е забранено използването на външни антени и въобще на различни антени от фабрично монтираните към станциите. Това силно ограничава възможностите за качествено излъчване от автомобил или от стационарен обект.

    Тъй като единствените разрешени обхвати за свободно използване са CB и PMR446 осигуряването на постоянна и качествена радиовръзка за целите на офроуда предполага използването и на двата обхвата там, където това е възможно.



    *Прохождение се нарича свойството на някои атмосферни слоеве да отразяват като огледало определени честотни диапазони и по този начин да се осъществяват радиовръзки между радиостанции, които са разположени много далече една от друга. Силата на йонизация обуславя и качеството на отражение.
    VPetrov.photography

  • #2
    Ако правилно разбирам, за къси разстояния - 446 защото качеството ще е по добро, и може да ограничим да се чуваме помежду си само.
    Но СВ - е задължително заради по-големите разстояния макар, че качеството на връзка е по лошо.
    LZ1JJJ

    Коментар


    • #3
      Общо взето е точно така, но има и места и време в което ще е обратното. Но радиовръзките са доста сложно и капризно нещо, искат и знания и умения. Впрочем както и всичко останало...
      VPetrov.photography

      Коментар


      • #4
        Г-н Петров е предоставил доста подробна информация!
        Но на мен не ми стана много ясно каква радоистанция да си купя!Искам я, за да мога да си приказвам на 1-3км в града и колкото се може повече извън града!!!Също искам да запитам какво да гледам при избора-какви параметри???Подучух, че за някои станции се иска разрешение!Как стои въпросът със свързването с други радоистанции.Имам предвид каналите и самите видове на вълните.
        о 88 з 417 оо 4 - Стоян

        Коментар


        • #5
          ако ти е само за това за което казваш,ще ти свършат работа и най-обикновенни станции от ALAN,JEFF и Technopolis.В смисъл около 100 лв.комплекта.Тип уоки токи.Ползвам ги за Ски,Офроуд и пътувания.......нямам забележки.около 3км обхват,неограничен брой потребители.
          IF YOU DON'T KNOW,DON'T GO

          Коментар


          • #6
            Ето малко информация за PMR 446
            http://www.ofcom.org.uk/static/archi...info/ra357.htm
            PMR 446 MHz банда е доста претоварен в градовете. Някъде по нашите магазини видях радиостанции работещи на 443 MHz с по-голяма мощност - до 1 W. Не знам до колко са "разрешени" обаче.
            По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

            Коментар


            • #7
              На този сайт за публикувани параметрите на доста PMR радиостанции, както и на станции в SRBR SE банда.
              http://www.rigpix.com/lpdmm/lpdmmselect.htm
              Заинтересувах се какво е положението на този банд в България, тъй като с параметрите си (а именно по-високата мощност - 1W) смятам че представлява интерес.
              Ето какво пише на сайта на КРС
              http://www.crc.bg/v2/bul/index.htm

              Честота: 440-450MHz
              Служби: Подвижна, с изключение на въздушна подвижна. Радиолокация. Забележки 20 и 48.

              20. Радиочестотна лента 446.0-446.1 MHz се използва предимно за граждански нужди в "Citizen
              Band-CB" с ограничение по мощност до 500 mW.
              48. В тази лента отделни честоти и радиочестотни ленти могат да се използват за нуждите на националната сигурност и отбраната след съгласуване с Комисията за регулиране на
              съобщенията.

              Конкретно за банда 444 MHz не пише нищо, но съгласно заб. 48 май се тълкува така: Ползвай, но ако решим че пречиш ще ти дойдем на гости.

              За банда 443 MHz (ISM band - Industrial, Science, Medical) 443.050 MHz - 434.790 MHz е свободен за ползване.
              По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

              Коментар


              • #8
                От: Предимства и недостатъци на PMR446 и CB радиостанциите

                Поизчетох доста от темите за радиовръзките и май ще се нвия да се радиофицирам!
                До колкото разбрах СВ станциите са по-подходящи във връзка с преходи по пресечени терени с оглед по-големия им обхват.
                Но как стои въпроса за последните 10-12 километра - там до където джипа няма да стигне? Има ли качествени пренсоими СВ станции (имам предвид да не са по една раница багаж без батерията? )
                Инъче по интернет магазините има доста ефитни СВ установки за коли/камиони, например: Радиостанция за камион Президент TEDDY ASC; е на съвсем изгодна цена.... най-вероятно е от братски Китай?

                Коментар


                • #9
                  От: Предимства и недостатъци на PMR446 и CB радиостанциите

                  Е това долу-горе бива - ALAN 42 MULTI
                  Последно редактирано от Pacific; 21-11-13, 10:16.

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X