Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на станция за PMR

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Избор на станция за PMR

    Здравейте банда , нов съм в Радио " зарибявката " . Имам следния въпрос . Искам да си купя Baofeng-че , което да използвам за сега само в PMR честоти , а в задачата се пита кое да е то . Каква е разликата между тези 2-те и кой лъже ? https://www.baofengbg.com/produkt/ba...0%d0%b4%d0%b8/ , https://www.alo.bg/6465306 ?

  • #2
    Да знаеш само че е незаконно да я ползваш на предаване на тия честоти (PMR).
    Даже, съм сигурен че ще е незаконно да я ползваш на коя да е честота, защото сигурно нямаш лиценз.

    Изкарай лиценза, сигурно са спрели изпитите, но можеш да назубриш конспекта за 2ри клас.
    Ако ти трябва ПМР, вземи си ПМР станция, прочети кои са най-комуникативни (в смисъл да се чуват от други марки модели- въпрос на поддържани тонове).

    ПМР искат макс мощност от 0.5 вата и несменяема антена- тази станция не отговаря.
    Може и да чуваш МПР-ите от далече, може и те да те чуят отдалече, ама няма гаранция.

    По принцип на симплекс е афиф и зависи от релефа.
    За репитера, по устав, ти трябва радиолюбителски номер/знак, който идва след издържан изпит.

    Коментар


    • #3
      Абе човека пита щото в тоя уж официален сайт цената е 30 кинта.
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

      Коментар


      • large
        large коментира
        Редактиране на коментар
        Аха, ами, със сигурност подлъгват за СВ банда,
        Гледам може да се плаща с наложен платеж.
        Да си я вземе, ако я дадат за тия пари. Стига сайта да не е за събиране на лчини данни и нищо да не му пратят.
        За 30лв съм гледам станция без копччета и екран, директно от китай-експрес

    • #4
      По интернет данни, "оригиналната" UV-9R е 5W макс имална мощност. Тези са някакви клонинги, с повишена изходна мощност, затова цените са различни. Вероятно е доста тунинговано крайното стъпало, което значи, че ще на 15W модела може да прегрява и няма да работи добре. Но пък има вариант с 8000mAh и 5000 mAh батерии, с които на по-малка мощност ще работи много по-дълго време.

      По принцип, нелицензираното използване на такива станции е нередно. Но ако се използват за приемане, запознаване с радиолюбителската дейност, особеностите на ефира, много слушане, и само в редки случаи излъчване на малка мощност, до 5W и само в PMR обхвата, е много полезно купуването. И бързо изваждане на Клас 2 лиценз. Ако трябва помощ, тук има много радиолюбители.
      Show must go on!
      LZ1VES

      Коментар


      • #5
        Благодаря на turtey и Веско , които разбраха правилно въпроса ми та... поръчал съм евтината , с преглед и тест , ако дойде ще видим какво е що е и ще ви кажа . Очаквам още хора да се включат в темата ако наистина има много радиолюбители тук . Веско Наистина ще я използвам рядко за PMR честоти и повече за слушане на репитърите в България , с цел опознаване начина на говорене и термините , които се изпозлват , така би ми било много по-лесно да взема изпита и да си призная не ми се чете много материал .

        Коментар


        • Веско
          Веско коментира
          Редактиране на коментар
          С удоволствие ще помагаме. Ако имате желание, може да дойдете и в офиса ми, да поговорим и покажа някои неща.
          За слушане, може да се ползват и SDR приемници, с домашния компютър. Така и ще може да си сложите хубава стационарна антена, преди да започнете да инвестирате в друга техника.

      • #6
        Здравейте,

        След доста години реших да се върна към едно много желано хоби. Радиото винаги ми е било голям мерак ако мога така да кажа. Още като ученик експериментирах много с различни антени за прием на по-далечни УКВ радиостанции 88-108MHz. Антените си изчислявах и изработвах сам. По-късно като студент към радиолюбителството ме запали един гл.ас., страхотен човек и преподавател, но така и не изкарах лиценз тогава. Сега пак ме е хванал мерака

        За начало си извадих слушателски знак от КРС, докато имам време да се явя на изпит. Имам няколко въпроса и знам, че тук има хора, които биха ми помогнали с новото хоби. Ето ги и тях:

        1. Слушателският опознавателен знак от КРС ми дава право да си закупя радиолюбителска радиостанция и съответно да мога спокойно да си я нося с мен за да слушам на радиолюбителските честоти - така ли е? На връх Ореляк имаме репитър и ми се иска за начало да видя ще има ли с кой да си говоря. Също и на директна честота има ли радолюбители в моят край, с които да си говоря като извадя лиценз.
        2. Сега започвам да уча нормативната уредба, но със слушателски знак имам ли право в някои случаи да отговоря на някого или задължително трябва само да слушам?
        3. За начало YAESU FT-65E добър избор ли е? От Ин-ра ли да се обадя да си я поръчам, поддържат ли наличности?

        Изпита го решавам без грешка с изключение на някои въпроси свързани с нормативната уредба, но ще я науча и нея. Работата ми е основно свързана с електротехника, комуникационни мрежи и автоматизации всякакви та от техническата страна нямам никакви проблеми.

        Благодаря за помощта.
        LZ1ADG

        Коментар


        • #7
          Каквато и станция за начало е добра!
          Изпитът за клас2 е лесен, има и тук във форума много литертура. Докато го вземете, спокойно може да слушате всичко, то радиолюбителството е 90% слушане...
          Ако няма никой на репитера, пробвайте да го отворите, да чуете собствената си "опашка". Но еднократно, без да повиквате и заемате ефира.
          Като сканирате ефира, особено вечер, ще може да чуете колеги около вас.
          YAESU FT-65E е яка станция, военен клас, от Интегра я вземете, ще разчитате на помощ и съдействие.
          Show must go on!
          LZ1VES

          Коментар


          • #8
            Благодаря за бързият отговор. Още един въпрос за репитера. Моето радио го настройвам на честотата, на която излъчва репитера и съответно задавам офсет. Така при натискане на PTT бутона, моето радио сменя честотата с тази, на която репитера приема автоматично. За нашият репитер - излъчва на 145.775MHz и приема на 145.175MHz, офсет 600kHz.

            Тогава ако за проба при чист ефир излъча нещо на 145.175MHz, какво трябва да чуя след като пусна бутона PTT?
            LZ1ADG

            Коментар


            • #9
              Да се похваля, вече имам и станция. Нямаше в наличност YAESU FT-65E, но си взех YAESU FT-4Х. Доволен съм от обслужването в Интегра, обърнаха ми внимание и ми отговориха на всички въпроси.

              Пробвах това с репитера. В началото нищо не ставаше, но после намерих с какъв тон се отключва. Не във всички списъци на репитрите е посочен тона, а и не всички имат такъв. Сега слушам вечер докато работя нещо вкъщи, но за сега само чувам опознавателният знак на всеки кръгъл час. Разговор за съжаление все още не съм чул.

              73
              LZ1ADG

              Коментар


              • #10
                Не намирам как да си редактирам последното мнение, може би не може. Пускам нов пост, ако прецени модератор може да обедини последните три мнения.

                Днес успешно си взех изпита за Клас 2, да се похваля 60 от 60 Като си получа повиквателният знак ще се запиша за заключената група и ще го добавя в подписа.

                73
                LZ1ADG

                Коментар


                • siem
                  siem коментира
                  Редактиране на коментар
                  Честито, и аз си го взех на скоро. Тепърва ще имаме много "глупави" въпроси, но като гледам нивото на форума, май няма да са за тук.

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X