Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Направи си сам J-антена

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Направи си сам J-антена

    Здравейте,
    Наскоро ровех из нета за хубава външна антена, дето да става и за двата банда - 2 м. и 70 см. и попаднах на една тук: http://csee.wvu.edu/~w8cul/index_files/dualband_j-pole.gif (мако са объркали картинката там - централното жило на кабела се свързва към по-късия краен елемент).
    Понеже ми даде отличен резултат, реших да споделя.
    Сглобих я набързо с едни алуминиеви тръби от бриколажа (никъде на друго място не намерих).
    Антената се оказа учудващо добра - на 2 м. ми дава КСВ между 1.1 и 1.3, а на 70 см. между 1.2 и 1.4 и отдава пълна мощност при излъчване, почти без никакви загуби!
    Тръбите ги закрепих като им набих от едната страна 4 мм. шпилки а излъчвателя съм го набучил на един мъжки PL259 конектор, на който от другата страна на шийката навих резба и го захванах за планката с гайка и шайба. Така антената си запазва 50 омовия импеданс.
    Пускам няколко снимки от цялата сглобка
    Прикачени файлове

  • #2
    До: Много добра външна двубандова антена

    В практикер има алуминиеви тръби (за диаметъра ще излъжа точно, но по визуални спомени е 6мм) на парчета по 2 метра. Цената им е около 7 лв. По-добра е от цените в бриколаж и е по-добра от цените на Практикер за 1м профил. Странно, но факт. (а и 1м не винаги стига за VHF-а)

    Аз също експериментирах с изработка на антена, но някак си не ми се щеше да се хваля тук. Сметнах, че най-вероятно не е мястото. Но пък, ако има интерес, можем да направим отделна тема именно за отзиви по изработени от нас антени. Иначе материали из нета - бол.

    Разликата между гумента антенка на моя wouxun и самоделния двубвандов граунд плейн, който сътворих (а още си чакам КСВ метъра, за да го настроя) е КОЛОСАЛНА. Струва... надали има и 10 лв, като конструкция, а е невероятно демо за начинаещи, как 90% от радиото се намира в антената

    Виждам, че под твето J има навит коаксиал. Май не е много, но ако нямаш планове да местиш антената, по-добре си направи кабела по точен размер. Ще намалиш загубите в кабела, а и не само това...
    Въпреки, че стената май ти е тухлена, сигурно си чул, не е добре антената да ти е толкова близко до нея. Ако има начин я изкарай поне на половин дължина на вълната навън, а на покрива - още по-добре

    Иначе - браво! Хвърлил си се на не много елементарна антена (в смисъл, че изисква доста прецизна настройка).

    73
    LZ1NJS
    Последно редактирано от avalanche; 08-04-10, 16:01.

    Коментар


    • #3
      До: Много добра външна двубандова антена

      Ооо супер, мерси за съветите, ще погледна и в практикера за тръби. Навития кабел под антената се прави нарочно така за да играе роля на бобина - така беше и в описанието! Сега ще метна оригиналното описание, понеже гледам, че линка е умрял.


      Иначе за стената - да тухлена е, за момента няма как да я изкарам по-навън, понеже този дългия елемент е 1.5 м. а тръбата е тънка и не мога да се оправя с вятъра.. Така съм я захванал за стената и не мърда .

      А преди тази, и аз бях правил опити за граунд плейн и да ти кажа - имаше разлика на wouxuna, обаче КСВ-то беше ужасно - някъде около 4-5 и нагоре....
      Тази стана по-сполучлива!

      Предложението за отделна секция за антени тука май не е лошо, предполагам ще има интерес.
      Прикачени файлове

      Коментар


      • #4
        До: Много добра външна двубандова антена

        Balun-и бях виждал. Ама това твоето е балуниЩЕ Или поне на снимките на пръв поглед така изглежда. Затова и реших, че просто си намотал някой метър в повече. Иначе е "увиснал" перпендикулярно, което е като в книжките

        73! и освен някой DX да ти пожелая

        P.S. на същото място в пракиткера има и по-дебели тръби. Не им помня нито диаметри, нито цени обаче. Малко са им забутани, но се поогледай, ще ги видиш, от страни на "късите" са. Те със сигурност ще ти устоят и на вятъра с все завихрянията

        Виждам, че темата прави по 50-60 хит-а на ден. Ама още никой не се е "обадил", че му е интересно
        Последно редактирано от avalanche; 09-04-10, 14:18.

        Коментар


        • #5
          До: Много добра външна двубандова антена

          На мен ми е интересно
          [B]Българино знай своя език, род и вяра ! Обичай семейството си и пази България![/B]

          Коментар


          • #6
            До: Много добра външна двубандова антена

            Хахахаха - "балунище" ми хареса .
            Супер за тръбите - трябва да видя какво е положението за следващите антени!
            Иначе и на мен ми е супер интересна тази тема за антените и всички съвети, критики и споделен опит са добре дошли!

            73!

            Коментар


            • #7
              До: Много добра външна двубандова антена

              Първоначално публикуван от milen76 Преглед на мнение
              На мен ми е интересно
              Хубаво.
              Когато... няяяяякой далечен ден (по осреднени данни в края на месеца, ако разбира се Белоруските пощи се поразмърдат в Минск) ми пристигне КСВ метърчето, ще драсна ревю и на моите изпълнения.

              73
              Последно редактирано от avalanche; 09-04-10, 19:23.

              Коментар


              • #8
                До: Много добра външна двубандова антена

                Включвам се и аз, с още едно предложение за "лесна" двубандова антена.

                Оригиналната идея е взета от тук. Конструкцията "комбинира" две четвърт вълнови ground plane антени съответно за 2м и за 70 см любителски обхвати. Изработката е достатъчно елементарна, не изисква някакви силно специфични материали или елементи. При достатъчно добро повторение на размерите КСВ-то й се получава прилично и може да се мине без настройка, което е малък плюс, ако не разполагате с измервателен уред. Импедансът в точката на захранване е 50 ома, което позволява директното и захранване с 50 омов коаксиален кабел.

                Основния елемент на конструкцията се явява стандартен SO-239 конектор (в комбинация с PL конектор). И двете са известни и като UHF конектори.

                Общия вид е нещо такова:






                Активният елемент и радиалите при мен са изпълнени от оголен стандартен мостов кабел 6 кв.мм. Късите радиали могат съвсем спокойно да се направят и от 4 кв.мм мостов кабел (а може и от СВТ или всякакъв друг достатъчно дебел едножилен алуминиев или меден проводник). Активният елемент се сгъва от едно парче проводник под формата на V. Едната страна на V-то е 165мм, другата е 510мм. Ъгълът между тях е около 60 градуса. Така полученият елемент се запоява към централния контакт на SO конектора.
                Радиалите в моя случай са огънати с по едно ухо в края и са завинтени към основата на конектора с винтове Ф3. Дължините са съответно 2 х 170 мм и 2 х 520 мм. Разположени са през 45 градуса в равнината на основата на конектора и са огънати надолу също под около 45 градуса. Вертикалната разнина на "V"-то на активните елементи не трябва да съвпада с равнината на два диагонално разположени радиала.

                След като я изпълних по горното описание, я захраних с 3м RG58 и през съответния преходник директно във wouxun-a. Както писах и по-горе в темата, останах приятно изненадан от разликата спрямо оригиналната гумена антенка на станцията. За пример ще дам Р1, към който съм в абсолютна сянка, т.к. QTH-а ми е във високите юго-западни квартали на София. С гумената антена, дори на отворен шумоподавител скромните 50W на Р1 не се чуват изобщо. Докато с "новата" антена, Р1 се чува на Q4, а дори успявам да мина през него на Q3. Всичко това благодарение на "обирането" на доста отразени вълни (което си личи и по качеството на сигнала уви).

                След като се сдобих и с някакво подобие на КСВ метър, се оказа че без настройка КСВ-то на антената беше около 2,2 - 2,5. Това не е много вдъхновяваща стойност, но спрямо "гуменките" никак не е зле и в общи линии изходния транзистор на станцията не е видял много зор.

                След малко игра, състояща се в "подрязване" на елементите (тях умишлено ги оставих с по 1-2см по-дълги от указаните) и промяна на ъглите между тях, успях да намаля КСВ-то до около 1,5-1,7. Резонансите ми все още са в началото на бандовете (докато на FM се работи в края), така че може още да се изтисква, но дори и в текущото състояние антенката си върши работа.

                Като цяло, антената е малко смешна и неугледна. Няма никаква база за сравнение с нашумелите колинеарни 2х 3х 5/8 diamond-и и т.н. Не случайно самият автор я е класифицирал като emergency антенка, която да оставите на балкона в случай на силна буря, ако ви притрябва някой децибел в повече спрямо гуменката.
                Има една доста слаба точка - конектора, който под големия лост на активния елемент има лошото свойство да се чупи. Съответно центъра на конектора може внимателно да се залее с епоксидно лепило или нещо друго, достатъчно диелектрично и здраво. Това ще спомогне и за изолацията на конектора и кабела от проникващата от горе вода. Както споменах и по-горе, антената е четвърт вълнова, следователно трябва да се представи малко по-зле от 5/8 вълновата от началото на топика. Плюсовете й са, че е доста евтина, може да се импровизира с много и различни материали при изработката й, не изисква по-специално съгласуване, носи някакво кефче, че си направил нещо сам

                Като теоритичен минус трябва да се каже, че е възможно ъгълът на излъчване над хоризонта да се окаже по-голямшък, а също така е възможна някаква лека насоченост в диаграмата й. Това уви нямам с какво точно да го премеря, а и не виждам особен смисъл.



                73
                LZ1NJS
                Последно редактирано от avalanche; 04-05-10, 16:35.

                Коментар


                • #9
                  От: Много добра външна двубандова антена

                  Първо да се извиня, че изтупвам от прахта тази тема, но материята ми е интересна.
                  Новобранец съм в правенето на антени и като такъв ми се струва като добро начало да започна с антената от първия пост.
                  Имам два въпроса:
                  1. Елемента, който е 1.50 ми се вижда на снимката, че е направен от тръби с различно "фи"?
                  2. Кабела, който е като бобина под елементите на антената... дължината му каква е?
                  Публикувайте отговор

                  Коментар


                  • #10
                    От: Много добра външна двубандова антена

                    Всичките елементи са от тръби с еднакво "фи" - купени от практикер. Иначе "бобината" под антената си е от захранващия кабел и са някъде 3-4 витки с диаметър май беше около 10-12 см доколкото си спомням. В оригиналната статия го има описано (атачната към третия пост)!

                    Коментар


                    • #11
                      От: Много добра външна двубандова антена

                      Здравейте, аз съм лаик и попаднах случайно в темата, но ме интересува антена за ДжазФМ което е на 104. Дали някоя от показаните антени става за това ?

                      Коментар


                      • #12
                        От: Много добра външна двубандова антена

                        Бързият отговор е - не. При гореописаните антени, по-ниската честота е около 145 МХз, което съотнесено към твоите 104 си е доста далеч.

                        Тук ще кажа колосална глупост, но като за лаик, приемната антена не е чак толкова критичен елемент, колкото предавателната, особено в ситуацията, когато предавателя е на десетина километра и "разпръсква" с няколко стотин вата.

                        Опиши по-конкретно ситуацията (разположение, приемник, какъв е входа на приемника, пише ли нещо около него) и т.н. та евентуално да ти дадем някой не чак толкова радиолюбителски акъл

                        По доста от кабелните телевизии тече и радиосигнал, пробвал ли си?

                        73!

                        Коментар


                        • #13
                          От: Много добра външна двубандова антена

                          Интересна тема аз съм нов в радиолубителството и събирам информация ще я пробвам и аз на моята ALINCO dr 130
                          Най ми е хубаво да ми е хубаво като ми е хубаво ми е наи хубаво:lol::lol:
                          Кирил Георгиев 0877570315

                          Коментар


                          • #14
                            От: Много добра външна двубандова антена

                            Наскоро се изправих пред избора на "стационарна" антена, която да си e за "работа" и да не я пипам и експериментирам. Изискванията бяха да работи сносно и на 145 и на 430, да е с кръгова диаграма, защото планирах да я ползвам за репитри и връзки из София; да е компактна, т.к. ще се разполага на тавана, а той не е много висок. Поради географията, се оказа, че изцяло кръгова диаграма не ми е особено нужна, т.к. Витоша така или иначе пречи. Поради ограничението на височината свестен колинеар нямаше как да се получи. Затова реших да пробвам някоя слабо насочена антена. Спрях се на Яги (или вълнов канал) с малко на брой елементи. По принцип ягитата не са съвсем елементарни за повторение и настройка антени. За това може би щях да се въздържа да качвам описание тук, но резултатите, които се получиха при мен (от първи опит) все пак ме разубедиха.
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ant_2+1el_145_430_RZ9CJ.jpg
Прегледи:1
Размер:22.4 КБ
ID:5257350
                            Конкретната конструкция е на RZ9CJ и представлява двуелементен (2+2ел.) вълнов канал за 145 и 430 MHz.
                            Носещият профил е диелектричен.
                            Размерите на елементите са в мм и са изпълнени от алуминиева тръба с диаметър 6мм (при различен диаметър се изменят и размерите на антената).
                            Вибратора (най-десния на картинката елемент) се разрязва по средата (отнемат се около 5мм общо), като по този начин се формират точките на захранване. Посредством винтчета и кабелни уши към вибратора се свързва директно 50 омов коаксиален кабел. 5-6 навивки от коаксиала максимално близо до точката на захранване са препоръчителни (балунче).

                            При спазване на размерите (казват с точност до 0.5мм) антената има доста прилични параметри. За по-ниския обхват, КСВ в краищата достига до 1,3 при 1,05 в центъра. По-интересното е, че на 70см обхват, антената остава с доста остър резонанс (аз поне очаквах да е по-зле). В центъра КСВ е 1,3 а в краищата достига 1,8 (все пак банда е доста широк).

                            При работа на 2м, максималното усилване в хоризонталната равнина е 3.87 dBi и 4.78 dBi по вертикала.
                            За 70 см, стойностите съответно са 1.1 dBi и 3.57 dBi.
                            Ако някой силно се заинтересува, мога да изровя и графиките на насоченост.

                            Снимки на моето "творение" ме е срам да кача, защото прототипа е направен от дървена летвичка, към която елементите са вързани с по две свински опашки. За "център" на вибратора използвах някаква разклонителна кутия за ел.инсталация и 4 болта М3, които да държат двата елемента на вибратора към нея, а и в равнината на антената. Взе че проработи от раз, затова, по стар инженерен принцип, щом работи, вече не го пипам

                            73!

                            Коментар


                            • #15
                              От: 144 / 430 стационарна антена

                              http://nt1k.com/blog/2011/open-stub-...ed-many-times/

                              Ей тази си направих есента и съм много доволен. Лесна за изработка, с кръгова диаграма...
                              LZ1OAL

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X