Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мощна защита по напрежение ..... примерно 16 волта

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Мощна защита по напрежение ..... примерно 16 волта

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    От импулсно захранване? Че то ще се изпука само преди да е стигнало опасно за радиото напрежение.
    Абе .... не съм сигурен!!!
    Искам да го защитя ....
    Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Трудно е така. Човек се защитава от определени рискове.

Преди всичко, от изхода на импулсно захранване напрежението не може да порасне прекалено бързо заради индуктивно-капацитивния филтър на изхода. Това, което ще ти свърши работа (т.е. ще те успокои) представлява: ценер за 15 волта, произволен PNP транзистор, тиристор 50-100 ампера и бушонче. Ако не се сещаш как да ги свържеш, ще надраскам довечера схема.

Продължавам да съм убеден, че не си струва - въпреки че ще можеш да го изпробваш и да изгориш бушона.

Коментар

Най-напред-Честито радио!!!
        У нас всички машини КВ и УКВ се захранват със опростен вариант на това:
        http://www.lz2zk.com/homebrew/ps1/index.html
        Не съм фен на импулсните, че на КВ си фучат доста.Добрия старомоден траф не ми е правил
        никога проблеми.Всъщност имаме 3 бр.захранвания по 30А/13,5 Волта, само че схемата за защита от
        пренапрежение е със 24 волтово камионджийско реле.Ако трафа е добре сметнат,и транзисторите се охлаждат
        добре ,няма да имаш проблем.Единия изправител е със 8броя 2Н3055 и вече 12 години работи безотказно.

Разбира се размерите и теглото не са като на импулсно, ама пък мигане на тока, кратки претоварвания
        или спадове във мрежата не го събарят

73, Наско

п.п. Да се обадиш ако идваш на морето, ще ти демонстрирам монстер захранване....
        На старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.

Коментар

Без много да му мисля, стъкмих това. Вместо двата мосфета, може и с IGBT например, че държат на повече ампери а някои и на късо. Тук бързодействие на изключване не ни е нужно, та дори и прост евтин класически IGBT би свършил работа.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:zastita.jpg
Прегледи:1
Размер:22.2 КБ
ID:5185938
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от LZ3YY Преглед на мнение
            Най-напред-Честито радио!!!
            У нас всички машини КВ и УКВ се захранват със опростен вариант на това:
            http://www.lz2zk.com/homebrew/ps1/index.html
            Не съм фен на импулсните, че на КВ си фучат доста.Добрия старомоден траф не ми е правил
            никога проблеми.Всъщност имаме 3 бр.захранвания по 30А/13,5 Волта, само че схемата за защита от
            пренапрежение е със 24 волтово камионджийско реле.Ако трафа е добре сметнат,и транзисторите се охлаждат
            добре ,няма да имаш проблем.Единия изправител е със 8броя 2Н3055 и вече 12 години работи безотказно.

Разбира се размерите и теглото не са като на импулсно, ама пък мигане на тока, кратки претоварвания
            или спадове във мрежата не го събарят

73, Наско

п.п. Да се обадиш ако идваш на морето, ще ти демонстрирам монстер захранване....
            За целите на УКВ наистина е монстър. За къси - няма как, зер импулсните нямат спасение от хармониците.

@Спарки:
            Това, което му предлагаш, трябва да може да отнесе чудовищни мощности, ако захранването реши да се лимитира по ток и да не изгори бушона.

Коментар

@Спарки:
              Това, което му предлагаш, трябва да може да отнесе чудовищни мощности, ако захранването реши да се лимитира по ток и да не изгори бушона.
              Както ще да се лимитира, 30 амперово захранване със сигурност ще има достатъчно голям капацитет на изхода че да разпраши бушона при късо. А самия бушон ще се подбере така че да осигурява нужния ампераж на станцията, но същия тоя ампераж да е по-малък от номинала на захранването. Например 20А. Конкретно, ако транзисторите се подредят още два (евтини са), ще могат да поемат за няколко десети от секундата мощност от порядъка на 4-5 киловата. Просто няма дори 30А бушон, който да издържи това.

Ако пък капацитета е недостатъчен, може да се сложи подходящ такъв преди бушона.

Надраскай твоята идея де. 2 глави са повече от една. Нещо с SCR ли имаш в предвид?
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ще изпариш бушона само ако захранването ВЕЧЕ е над правилното напрежение, а ти тепърва включваш този шунт. Иначе, ако напрежението само издрейфа нагоре, просто ще си грейкат до стапяне на калая наоколо.

А моята идея е досущ еднаква, само че вместо транзистори там да се свърже тиристор. ТОЙ вече ще опука бушона всякак.

Коментар

А моята идея е досущ еднаква, само че вместо транзистори там да се свърже тиристор. ТОЙ вече ще опука бушона всякак.
                  Мда. Важи!

А може и с мосфетите, с добавка един кондензатор. Но твойто е по-просто.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    .. Но твойто е по-просто.
                    Ъхъ. Особено като тръгнеш да го правиш. Нито радиатор ще трябва, нито антистатични гривни, само дебел тиристор.

Коментар

Вероятно на входа на станцията има предпазител и кондензатор. Ако е така, момента в който стаботи защитата от страна Out на схемата на Спарки има включена същата верига както и от страна In. Ако не изгори предазителя на станцията кондензатора ще е в кофти положение даден на късо.
                      Аз не вярвам в чудеса!
                      Разчитам на тях!

Коментар

Нищо му няма на кондензатора.

Коментар

Кондензатора си има вътрешно съпротивление и все пак ограничена подвижност на електролита. Няма как да е източник на безкрайни токове. А и това е защита - предполагаемо ако всичко е в ред, ще пляка крайно рядко, от което на кондензатора нищо няма да му стане. Скапват се от тежък режим и прегряване обикновено. Ако другото е наред, ще изсъхне далеч преди да се усети някаква вреда от даване на късо 2 пъти в годината.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X