Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси от новак

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпроси от новак

Здравейте,
    имам няколко въпроса които така и не успях да намеря.
    Новак съм, без лиценз. Предполагам че след време ще кандидатствам за такъв, но за момента е прекалено рано за мен. Интересувам се от следните неща:

1) Необходим ли е лиценз за радио скенер? Няма да предавам, а само ще слушам? След време вероятно ще предавам сигнал за телеметрия, но това след като взема лиценз.

2) От къде мога да си купя скенер с възможност за връзка с компютър до 300лв(предпочитам втора ръка), гледах в продава тук IC R5, но е доста стара обявата?

3) От къде мога да се подготвя за въпросите за лиценза? Видях закачената тема.
    Масла и други консумативи за джип-ове с ниски надценки на www.charkove.com

До: Въпроси от новак

1. Не мога да отговоря. Може би трябва да попиташ в някой форум за юристи. По принцип различни хора и служби преднамерено те облъчват с радиовълни, които ги приемаш със своето тяло по всяко време на денонощието. И по принцип не е забранено да слушаш това, с което те облъчват. Но винаги може да излезна, че си използвал Специални Разузнавателни Средства без разрешение от съдия и да те вкарат в затвора.
    За предаването на телеметрия на близко разстояние не ти е необходим лиценз. Лиценза е за да си говориш с други радиолюбители по света. За повече информация за предаването на телеметрия погледни "Национален план за разпределение на радиочестотния спектър" от тук: http://www.crc.bg/section.php?id=199&lang=bg и виж забележка 67.
    2. Не знам.
    3.
    http://www.crc.bg/section.php?id=363&lang=bg
    http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=85227

Коментар

Всъщност каква е целта на свързването на скенера с компютър?

Като си "новак", както казваш, защо ти е чак толкова тежка артилерия?

По т.1 - законодателството малко си противоречи. Имаме тема във форума по въпроса, включително с отговори на КРС, но без смислен край на историята.

73
      LZ1NJS

Коментар

Такааа.

За слушане на каквото и да било в ефира не е необходим лиценз. Какво можеш да правиш с чутото по някои честоти, вече е тема за отделен разговор.

СРС са проблем в аспекта на конкретна употреба, а не като технически средства. Обикновен касетофон, използван по надлежния ред, става СРС.

Радиолюбителският лиценз не дава право за излъчване на какви да е сигнали в радиолюбителските бандове. Бизнес не може, музика не може, кодирани сигнали не може. Не знам за каква телеметрия говориш, но ако е нещо, което не е публично достояние, трябва ти лиценз, различен от любителския.

Коментар

Благодаря за отговорите на всички!

ike - благодаря за линковете, ще ги разгледам. Относно телеметрията, за съжаление м итрябва лиценз тъй като разстоянието не е никак малко

avalanche - целта е че ми е по-удобно и лесно за работа, особено ако трябва да се записват данни от телеметрия Защо казваш, че е тежка артилерия?

Ясен - телеметрия с прости данни: GPS, temp, атмосверно налягане и тн.

Дано се намерат добри хора за продажба на ICOM IC-R5 или подобно vtora upotreba )

Коментар

Първоначално публикуван от peter3d Преглед на мнение
            Ясен - телеметрия с прости данни: GPS, temp, атмосверно налягане и тн.
            Въпросът е какво ще правиш с тези данни. С каква дейност са свързани.

Коментар

На повечето въпроси гледам са ти отговорили вече. А относно покупка на техника - аз вече позлвам само интернет и ebay най-вече.
              Просто трябва да пoровиш да видиш първо какво точно ти трябва като техника и после почваш да дебнеш в ebay.
              Аз точно така съвсем скоро се сдобих с един ICOM R2 - върза ми се на около 180 лева с доставката от Англия и съм супер доволен от него! ))

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Въпросът е какво ще правиш с тези данни. С каква дейност са свързани.
                По-скоро спада към любителско научни деиности

Коментар

Така може. Макар че, ако си представям правилно какво си намислил, чисто технически клетъчната мрежа е твоят човек.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Така може. Макар че, ако си представям правилно какво си намислил, чисто технически клетъчната мрежа е твоят човек.
                    Интересно ще ми бъде да споделиш знанията си. Мислих за това, но стигнах до заключението, че на места където няма обхват (планински) няма да ми свърши работа?

Коментар

Що не си признаеш направо, че ще пускаш балони?

Коментар

Да това беше първоначалната идея, но не го споделих заради тематиката на форума, макар по своему да е офроуд

Коментар

Този форум е за офроуд във всяко отношение и джипките са малка част от това.
                          Неточен цитат от основателя на Форума. Имаме си и цял раздел, изрично посветен на летящи неща.

Какво знам, какво знам - каквото съм чел. Най-общо казано, разумно е да имаш и двата канала за комуникация. Любителското радио ще ти осигури твърде тесен канал и надалече ще работи зле, а клетъчната комуникация се изгубва от някоя височина нагоре.

Коментар

А сигурно ли е, че не трябва лиценз за слушане? Навремето си трябваше, даже и някакви случателски инициали издаваха.
                            Иначе аз не съм хващал радио от 10 години и повечето неща съм ги забравил, та не бива да бъда четен много сериозно. Просто предлагам да се прочетат закона и съответните наредби, за да не стане грешка.

Коментар

Pinky - Зависи какво разбираш под "слушане" Слушателски инициали още си има. Но такъв инициал ти трябва ако ще слушаш любителски обхвати, ще участваш в състезанията по тях и т.н. Всеки контест почти си има и такава категория - слушатели.

За слушането "по принцип" в ЗЕС няма кой знае какво казано. Обаче има разни текстове в по-новите изменения на НК. Макар и малко по в страни, темата е обсъждана тук, тук и тук.

peter3d - Казах "тежка артилерия", защото с правилния скенер и правилния софтуер на компа... могат да се вършат много неща Просто не схванах, че ти трябва да си сваляш телеметрията. Принципно телеметрията можеш да я свалиш и от аудиото на доста радиа, но ако не ти се хвърля боб и не ти се рови с поялника насам - натам, правилно си се ориентирал към отделен изход.

Ако правилно помня, съществуват честоти на които именно телеметрията е разрешена без лиценз и с някаква мижава мощност. Щом е "хвърковато", то с мижава мощност и добра антена долу, ще го чуваш известно време, но определено чудеса не могат да се очакват.

73

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X