Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колко незаконно е незаконното използване на ефира

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Колко незаконно е незаконното използване на ефира

Доживяхме да ровят за незаконно радио...
    По Сталиново време са пращали в Сибир за намерена радиолампа при обиск. Справка "Архипелаг Гулаг" на А. Солженицин.
    Гледах интервю с радиолюбител - разправяше за зората на соца. Около 1950 г. имал неблагоразумието да си направи приемник. Разправяше що бой изял в милицията докато обясни, че не може да предава... А ако си беше направил предавател не ми се мисли.
    За събиране на информация - ами той и Гугъла това прави. Ако си направя софтуер да сканира нета по някакви мои критерии - затвор?
    "Чл. 339а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода до три години. "

Друго се чудя - по разни магазини без надлежно разрешение продават или държат стари радиостанции... я работят я не, ама вероятно могат да слушат, кой знае на кои честоти. Все едно продават пушки кремъклии?
    Последно редактирано от Pacific; 22-02-10, 12:35.

Коментар

Телефона ми е старичък - nokia 6310. Може да излъчва в ефир 900Mhz, 1800MHz, 2.4Ghz, инфрачервена и видима(зелена) за него нямам писмено разрешение. Според закона трябва да съм в затвора за 25 години. Какво може да се направи да се промени закона, щото е малко тъпо да има закон, според който 10 милиона(броя на абобатите на мобилни телефони) българи са престъпници.

ПП. Относно скенерите - същата история. Все едно да светна в очите на някой и да го осъдя за това, че е видял светлината. Ако някой не иска да го подслушват нека не облъчва хората.

ПП. Относно TETRA и GSM след 20 или 200 години, ще има квантови компютри, които ще могат да деприптират трафика в реално време. Никога не казвай никога.

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      Не! За портативните радиостанции, работещи в диапазона PMR 446, както и за радиостанциите в СВ диапазона (27 MHz) не ти трябват никакви разрешения и не са необходими никакви регистрации.
      А ключовете за алармите на 433MHz? Rabin и bobs са цитирали точно законите. Може ли и и ти да дадеш цитат?
      Последно редактирано от ike; 22-02-10, 11:40.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        То въпроса е дали можеш да слушаш извън радиолюбителските честоти. Самите тях е ясно че можеш да слушаш.
        .
        Това си е доста интересен казус наистина, понеже много се говори за скенерите, някои казват, че са легални, други обратното, но никой не е 100% сигурен... Въпроса е дали изобщо в законите някъде е регламентирано слушането на всякакви честоти и дали изрично се забранява или разрешава...

Аз доколкото успях да изровя - никъде не видях да е изрично забранено или пък изрично разрешено за радиолюбители извън любителските честоти...

Обаче за пример - знам със сигурност, че в Германия слушането на честотите на самолетите и РВД центровете е изрично забранено със закон! Предполагам полицейски, пожарни и т.н също...

Колкото до скенерите - вече почти всички или поне повечето служебни държавни комуникации минават през системата TETRA където всичко е цифрово и кодирано и вече нищо не може нито да се прихване нито декодира/дескрамблира... Тази система е изградена в много страни, включително и при нас именно за тези цели - полиция, пожарна, НСО и всички тези служби я ползват.

Дори като гледам и по чуждите форуми пишат, че едва ли някога ще има скенери за слушане на трафика през TETRA...

Коментар

Първоначално публикуван от bobs Преглед на мнение
          ...
          Трябва ли всяка радиостанция да се регистрира в КРС, включително и всяко walkie-talkie играчка, работещо в любителските честоти??? Или портативните радиостанции са изключение? ...
          Не! За портативните радиостанции, работещи в диапазона PMR 446, както и за радиостанциите в СВ диапазона (27 MHz) не ти трябват никакви разрешения и не са необходими никакви регистрации.
          Ние не сме неутрални!

Коментар

А пък специално за радиолюбителите ми прави интересно впечатление алинея 2 от чл.11 от техническите изисквания:

2. да не приема съобщения от или да влиза във връзка с радиостанции от други радиослужби;

Сега това "да не приема съобщения" пак няма много ясна дефиниция какво точно означава и има доста широк смисъл...

Абе въобще мътни води са тия закони...

Коментар

Още повече че те по дефиниция не могат да мърдат от тия обхвати. Всияко в тях е фиксирано в завода. Такива изискванията, както за честотите, така и за други неща.

Малко известно е че съществуват и т.нар LPD обхвати, които се припокриват с радиолюбителските. Това са обхватите, в които работят например доста голяма част от дистанционните за алармите на колите и прочие нещица, които използва всеки. Могат да се използват и за комуникация, стига да се спазват крайно ниските мощности. От тук следва че де-факто тия канали са публични и за тях разрешение не трябва. Обаче май по закон не е така, или поне никъде нищо не пише, или не съм намерил. Ако обаче нищо не пише, то следва че всеки, ползващ такова, следва да буде преследван и строго наказан от закона, тъй като попада в цитираните по-горе членове и алинеи.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За PMR и CB играчките то се подразбира, не става дума за тях...
                Те са с фиксирани канали, мощност, антени и т.н., за тях си има други ясни регулации, ставаше дума за любителски радиостанции.

Коментар

Като ти цъфнат фуражките ще има да обясняваш за PMR-и и за мощности, дето не са и упоменати в този закон. В тая посока имаше желание да се притика и Нета, щото стана масово използван.
                  Изрично разрешение за едно лице! А за другите части от тялото?

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                    Като ти цъфнат фуражките ще има да обясняваш за PMR-и и за мощности, дето не са и упоменати в този закон. В тая посока имаше желание да се притика и Нета, щото стана масово използван.
                    Напротив - упоменати са много ясно даже! Документа се казва "НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА РАДИОЧЕСТОТНИЯ СПЕКТЪР НА РАДИОЧЕСТОТИ И РАДИОЧЕСТОТНИ ЛЕНТИ ЗА ГРАЖДАНСКИ НУЖДИ, ЗА НУЖДИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И ОТБРАНАТА, КАКТО И ЗА СЪВМЕСТНО ПОЛЗВАНЕ МЕЖДУ ТЯХ"

Намира се тук: http://www.crc.bg/files/_bg/647.pdf

Всичко си е много ясно регламентирано- PMR, CB, даже и LPD обхвата и всички безлицензни неща, които излъчват какъвто и да е RF сигнал са упоменати в забележка 73. Там са си описани таблично диапазоните и включват и дистанционни за играчки, аларми и каквото друго се сетите... Просто няма нещо излъчващо дето да не е регламентирано и регулирано!

Тук във форума пак едно време видях, че за устройства излъчващи с мощност до 10mW не се изисква лиценз без значение от честотата, което също не е вярно, защото това важи само за честотите описни в тази забележка 73!
                    Последно редактирано от bobs; 22-02-10, 12:08.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                      Изрично разрешение за едно лице! А за другите части от тялото?
                      PMR-а си фигурира където трябва като разрешен. А фуражките за да цъфнат, или някой трябва да е подал нарочен сигнал, или да са ме засекли в незаконно използване. А в последствие и в двата случая трабва да докажат деянието ми.

Що се отнася до другото - то е ясно че ако решат, ще те залепят. Най-малкото при съвсем уж рутинна проверка могат да ти подхвърлят да речем наркотик или нещо такова, я в колата, я на друго място, и тогава си гориш като стой та гледай. Само дето тукашната дискусия е за друго.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Имах предвид този закон... ок, приемам, описано е в препратка.
                        А за слушането? Това ми беше мисълта - мерки като от тежки престъпления. И лесно се манипулират, както даде примера с наркотиците.

Коментар

Първоначално публикуван от ike Преглед на мнение
                          Телефона ми е старичък - nokia 6310. Може да излъчва в ефир 900Mhz, 1800MHz, 2.4Ghz, инфрачервена и видима(зелена) за него нямам писмено разрешение. Според закона трябва да съм в затвора за 25 години. Какво може да се направи да се промени закона, щото е малко тъпо да има закон, според който 10 милиона(броя на абобатите на мобилни телефони) българи са престъпници.
                          Това не касае тези случай... Телефона ти е устройство, което е част от лицензирана телекомуникационна мрежа и на тебе лично не ти трябва лиценз. Тези устройства работят само в мрежите за които са предназначени а органите които стопанисват и управляват тези мрежи си имат лицензи за тях.

Както всеки служител, чиято работа налага изпозлване на радиокомуникации не си вади собствен лиценз за работа а е част от фирмена мрежа. Много служби - частни и държавни използват радиостанции, но служителите им не си вадят индивидуални лицензи и имат право да си работят на служебните честоти, за които организацията задължително има индивидуална лицензия!
                          Най-точните примери са такситата, охранителните фирми и т.н.

Коментар

Признавам, че не съм следила внимателно последните приумици написани в закони, наредби и др. подобни. Изразявам се така, защото има много недомислици и глупости в тях. До колкото знам, никой няма право да ограничава слушането на кои да е честоти. Ако не искат да се разбира обмена им - да си вземат мерки. Не могат без причина да конфискуват радиостанцийте ми. Да ми докажат, че съм ги откраднала, излъчвам на непозволени за мен честоти или нещо от сорта. Ако се стигне до кофискуване, задължително се прави протокол с пълно описание на радиостанцията, аксесоарите, вкл. и фабричен номмер/ ако има такъв, защото може аз да съм си я правила/.

Коментар

Във връзка с темата, пратих запитване до КРС дали дискутираните по-горе членове от НК ни засягат и дали е нужна регистрация и къде се прави тя.
                              Предоставям ви отговора.
                              Прикачени файлове
                              LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Първоначално публикуван от pacific Преглед на мнение
                                Във връзка с темата, пратих запитване до КРС дали дискутираните по-горе членове от НК ни засягат и дали е нужна регистрация и къде се прави тя.
                                Предоставям ви отговора.
                                Егати... И аз им бях пратил запитване още като се разрази дискусията преди седмица някъде и изобщо не ми отговориха...
                                И то какво излиза - че всъщност и те не знаят дали слушането е легално или не? Хахах...

Де да знам и аз, обаче мисля, че откакто е паднала забраната за слушане на радио "Свободна Европа" не би трябвало изобщо да има забранени за слушане честоти
                                Последно редактирано от bobs; 02-03-10, 18:22.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X