Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще спрат ли аналоговото FM радио?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Ще спрат ли аналоговото FM радио?

Бяха решили да стане заедно с телевизионното разпръскване, не се получи.

На пазара за битова електроника все още отсъстват подобни модели.

Това означава ли, че идеята е преосмислена
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

От: Ще спрат ли аналоговото FM радио?

Напротив, ето ти модели:
    http://www.sony.bg/electronics/avtom...ri/t/dab-radia

И до колкото знам си се излъчва. Но нямам впечатления как се лови, в сравнение с аналоговото, да речем в автомобил. Чисто субективно съм умерен песимист че ще може да го замести като обхват, както се оказа и с телевизията, само дето за разлика от телевизията, която се гледа предимно стационарно, радио се слуша доволно често и в автомибила, където някак си не виждам как ще си посадиш една логопериодична самонасочваща се антена на тавана.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Я, имало.

Наскоро питах в известна верига магазини, гледаха ме неразбиращо..
      LZ1EMS

Коментар

А какво е това сателитно радио? Как се приема с приемници монтирани в автомобили в Щатите?
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Честотиния спектър дето го ползва аналоговото ФМ радио, е доста по-малък от този който беше за ефирна телевизия, а и почти не става за нищо друго. Та едва ли в обозримо бъдеще ще го спрат.

Коментар

Някви (норвежци ли, датчани ли, не помня вече) от 2017 ще го спират. Ама те същите и книжните пари май щяха да спират, та за нас има време...
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Някви (норвежци ли, датчани ли, не помня вече) от 2017 ще го спират. Ама те същите и книжните пари май щяха да спират, та за нас има време...
              В момента излъчват двата сигнала, едновременно.
              LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                А какво е това сателитно радио? Как се приема с приемници монтирани в автомобили в Щатите?

Мисля че са на L band като GPS и Iridium . За да огат да ги приемат с малки антени. Ме се сещам как узлъчваха може би една фирма беше със сателити във висока елиптична орбита които се задържат по 12 часа над едно място(може би имаха 2-3) ,а от другата страна на земята правят много бърза обиколка. Другата май са със геостационарни.
                Двете се обединиха.

Има DVB(нещо подобно) стандарт който е предвиден за подобно излъчване . А американците си ползват специален естествено не обичат стандартни неща

А и таксите им бяха доста високи май по нашите стандарти.

Коментар

Само си спомни колко години "цифровизираха" телевизията....
                  В радиото такива пари няма. Съответно-няма и смисъл, поне у нас. Където го е имало по света, отдавна са се цифровизирали. Субсидията на БНР е равна на два пъти сбора от приходите на всички останали над 80 радиостанции.
                  Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

В случая БНР-то няма нищо общо. От десетина години сигнала който се подава за радиоразпръскване е цифров. От 1.11.2015 е "тотално", "напълно" цифров. Т.е. Целият тракт от микрофона на водещата до входа на предавателя е цифров Предавателят го прави на аналог и излъчва. Не че и преди не беше така, но да кажем имаше няколко конверсии аналог-цифра и обратно, някъде по тракта. Така че сега всичко зависи от предавателя и приемника. БНР-то си е цифрово.

Коментар

Има произведени поне 10 пъти повече радиоприемници, отколкото телевизионни. Отделно, че честотната лента на радиото е 20 мегахерца, колкото само на 3 алалогови ТВ канала.
                      Кощунство ще е да замлъкнат всички радиа по колите, телефоните, плеърите, стационарни радиа и нарочни тунери. В името на не знам си какво.
                      Портативно радио иска и процесорна мощ да декодира, което яде от батериите...
                      Дано не спрат аналоговото!

Коментар

В близко бъдеще явно няма да го спират. По-натам - един господ знае.. На доста места в провинцията, вече не се лови ефирна ТВ (или поне не всички програми), което не беше така при аналоговата.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan Terziev Преглед на мнение
                          Портативно радио иска и процесорна мощ да декодира, което яде от батериите...
                          Аналоговото също иска ток за да декодира.

Процесорната мощ за декодиране на MP3-ка например (което е съвсем сравнимо с дигитално радио) не е проблем поне откак има iPod, а това са вече 16 години. Същата процерорна мощ сега харчи 10-ки пъти по-малко отколкото преди 16 години. Тоест това е най-най-малкото, което да ни притеснява.

Проблемите са другаде - докато аналогово радио с малко смущения все пак е възможно да се слуша, то на цифровото мине ли му се прага на шумоустойчивост започва да се държи като надрано CD. Без значение колко по-висок е тоя праг. Отделно дето честотите, дето се гласят за това разпръскване, предполагат доста гъста мрежа от предаватели, и въпреки това на много места, на които аналогово се слуша към момента без особени проблеми, цифровото на тия честоти няма никакъв шанс да достигне.

Коментар

Забравете декодирането. Проблемите са чисто икономически. Оборудването за ФМ радио излиза няколко порядъка по-евтино в сравнение с качването на мултиплекс. Как точно е очкава радио "Чукуровска синева" или някое подобно да може да си плати излъчване от мултиплекс?
                            Те и при телевизиите не могат- системата с мултиплексите въобще никога не заработи както бе замислена. Там провалът е абсолютен, с нулева перспектива за промяна. Особено след отнемането на лиценза на Фърст Диджитъл, вече дори и идея за конкуренция няма.
                            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              Аналоговото също иска ток за да декодира.

Процесорната мощ за декодиране на MP3-ка например (което е съвсем сравнимо с дигитално радио) не е проблем поне откак има iPod, а това са вече 16 години. Същата процерорна мощ сега харчи 10-ки пъти по-малко отколкото преди 16 години. Тоест това е най-най-малкото, което да ни притеснява.
                              ...
                              Правиха сравнения, цифрово приемниче ядеше батериите в пъти по-бързо. Сега може да е напреднала технологията, ама не ми се вярва много. МР3 плеърчето ми яде батерията няколко пъти по-бързо като свири МР3-ки. С радиото е много по-икономично, пак в същия корпус.
                              Наистина ще е много тъпо да изхвърляме милионите съществуващи приемници. Вредите от цифровизацията ще са в пъти в повече, ако спрем аналоговото.
                              Лакомията уби радиото, не техниката. Стана рекламен кенеф. Пуснат 5 минути музика - после или 5 мин. реклами, или приповдигнато дърдорене като за максимум 15 годишни. Отврат!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X