Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Транспортиране на радиостанция в самолет?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Транспортиране на радиостанция в самолет?

    Имам ли право да пренасям носима радиолюбителска радиостанция в самолет? Видях, че е забранено ползването, но за пренасяне не виждам нищо. В кой багаж да е ръчен, чекирания /в багажното/ или на колана ми? Предполагам ако може трябват следните документи: БГ радиолюбителските, СЕПТ лицензия и документ за притежание /фактура или друго/. И трябвали да се обявява макар да я виждат със скенера където и да е. Пише, че отделно може да се носи мобилен телефон /ама ако са два?/, за лаптопа – влизали и зарядно и чанта или те са в другия багаж. И виждам някакви ограничения относно батериите- значи ли , че резервни не може. Пътуването е в рамките на Евросъюза- макар, че мисля , че това няма значение.

  • #2
    От: Транспортиране на радиостанция в самолет?

    WWladimir не знам, какви са забраните за пренасяне на каквото и да е в самолет, но моята логика е седната. Една радиостанция по нищо не се отличава от мобилен телефон, а всички хора в самолета имат със себе си мобилен телефон следователно няма никакви проблеми да си я носиш така, както си носиш телефона. Това означава, че е забранено да носиш радиостанция самолета. Ето за пример, ще ти дам този случай, където човек си носи детектор за радиация от което следва, че иска да взриви атомна бомба в самолета: https://sites.google.com/site/diygei...ith-the-geiger . И винаги ме е учудвало, защо човек притежаващ радиостанция трябва да носи СЕПТ лицензия или фактура? БГ радиолюбителските и СЕПТ лицензия важат само пред за Комисията регулиране на съобщенията, а там хората са достатъчно интелигентни да проверят в интернет регистъра дали името ти го има или не. Същото е и с фактурите, никой човек не носи с него си фактура за пломбите по зъбите му, това значи ли че мога да ходя и да изваждам пломбите на хората?

    Коментар


    • #3
      От: Транспортиране на радиостанция в самолет?

      Служителите по летищата са наплашени от всякаква нестандартна техника. А дори всеки полицай може да ти направи проблем в БГ ако имаш радиостанция, която се ползва с радиолюбителски лиценз, а нямаш доказателство за правоспособност.
      На мен ми взеха комплект шестограми на рентгена. И бутилка първокласно пиене! За малко да ми вземат и една картина, заради стъклото.
      Мобилните телефони се изключват по време на полет. Останалите електроники - при излитане и кацане. Как пък един път не забравиха да напомнят! Обичам да си гледам GPS - а, докато летя.
      Лаптоп и зарядно - нямаш проблем. Вече дори не се декларират на митница.

      Коментар


      • #4
        От: Транспортиране на радиостанция в самолет?

        Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
        А дори всеки полицай може да ти направи проблем в БГ ако имаш радиостанция, която се ползва с радиолюбителски лиценз, а нямаш доказателство за правоспособност.
        Това е все едно полицай да влезне в операционна зала и да пита защо хирурзите държат скалпели и ножици над пациента. По закон, радиостанциите не са в ресора на полицаите. Ако се заяждат за радио, то е защото са некадърни и трябва да ходят да посещават курсове за опресняване на знанията.

        Коментар


        • #5
          От: Транспортиране на радиостанция в самолет?

          Здравей, WWvladimir ! На въпросите , които задаваш мога да ти отговоря следното. Можеш да пренесеш радиостанция с теб в самолета, само че цялата електроника , която смяташ да пренасяш, я сложи в регистрирания багаж/този, който ще е в багажника на самолета/. В ръчния багаж, можеш да пренасяш електроника/GSM и подобни/, НЕ по-големи от лист формат А5. Батериите и акумулаторите, са специфични стоки и има специфични изисквания при пренасяне. Ако са батерии, като за дистанционни/АА, ААА и подобни/ може да са в регистрир. багаж, но акумулаторите/големи и малки/, се опаковат отделно. За да си по-спокоен, относно батериите и други спец. елементи от багажа ти, по-добре питай на място на летището, какви са правилата за пренасянето им, а също и дали трябва да обявиш при чекиране на регистрир. багаж, нещо от специф. електроники ,които са в него/за тях не съм съвсем сигурен/. При преминаване на проверка на теб и ръчния ти багаж, със сигурност трябва да извадиш всичката електроника от джобовете на дрехите и от ръчната ти чанта, и те минават така рентгенова проверка. Мерките за безопасност, които имаме на нашите международни летища, са същите като на страните в ЕвроСъюза. За документите , които питаш, не съм сигурен дали е необходимо да ги носиш, но по-добре да са в теб, в случай , че при проверка възникне съмнение за нещо по техниката ! Логиката, защо в салона на самолета можеш да носиш мобилен, но друга електроника е според зависи, не е тази , която има колегата ike ! Аз знам защо, но не мога и нямам право да ти кажа. Надявам се, поне малко да съм те ориентирал !
          Лада-2107 , 1.5л, 1989г

          Коментар


          • #6
            От: Транспортиране на радиостанция в самолет?

            Това ме ядосва още повече. Трябва да спазваме законите, добре. Ама трябва да спазваме законите дори и да не сме ги чели, хубаво от мен да мине, но сега трябва да спазваме законите дето и нямаме право да ги знаем, каква е следващата стъпка, да избием всички хора, за да няма терористи ли?
            Относно опасностите в самолета: Ето този netbook http://www.google.com/search?q=eee70...FMaItQa9t4HQCQ понеже е стар и евтин съм виждал много хора да го дават на децата си да си играят с него. В него има предавател 31dBm или 1.3W на 2.4GHz как това, ще е по-опасно от едно уоки-токи, което 0.5W на 500MHz? В съвремените телефони благодарение на интеграцията основната електроника е събрана на 2-3 чипа и има доста свободно място. За $10 могат в китай да ти изработят 10 платки, които можеш да ги събереш в неизползваното място в телефона и на тази платка можеш да налепиш миниатурни компоненти, които да изпълняват ролята на уоки-токи. И това не са някакви космически науки, това може да го направи всеки, който разбира малко от електроника.
            Продължавам да твърдя, че всичките проблеми, които създават "органите" са от типа - "Щом е по-умен от мен, значи иска да избие всички хора наоколо и аз не мога да разбера как."

            Коментар


            • #7
              От: Транспортиране на радиостанция в самолет?

              Специално за самолетите - аз подкрепям максимално параноична степен на сигурност. На 11 километра си, дори въздух за дишане няма горе! Дори според мен още имат хипотетични пропуски (имам предвид проверките преди качване). Много идиоти се навъдиха по света, и доста народ измря заради тях.
              Послушай някоя радиокула да чуеш какви смущения са и какво е чудо, в нета са. Аз лично едва им разбирам. Всяка електронна пръчка може да внесе хармоници и да пречи на комуникацията на пилота.
              Видеокартата на първия ми комп смущаваше радиото ми на целия обхват от 88 до 108 MHz. Самолетите са на 120 MHz.
              Последно редактирано от Rabin; 31-03-13, 18:07.

              Коментар


              • #8
                От: Транспортиране на радиостанция в самолет?

                Колега ike, мерките за безопасност в гражданската авиация са "писани с кръв" в буквалния смисъл на думата ! Много от завишените мерки, са след атентата на кулите-близнаци в САЩ. Проблема не е в големината на лаптопа, усилвателя, батерията, GSM-а и тем подобни . Проблема е, че има много откачалки, които ползват тези неща недобросъвестно за едни други неща . Именно заради това, а и защото както каза по-горе Rabin, ако на земята можеш да спреш возилото и да излезеш/примерно/ и да бягаш, на 11км височина нито е безопасно да спираш, нито да "излезеш" от самолета. Та заради тези, много специфични условия и заради откачалките без мозък, са приети въпросните ограничения на това, какво можеш и не можеш да носиш/пренасяш със себе си или в багажника на самолета. Идеята е, нищо да не застрашава безопасното движение на самолета и споскойствието на пътниците и екипажа в него. Още повече , че никой от тях няма индивидални средства, за спасяване на височина - парашути ! За всички добросъвестни хора/пътници това естествено е неудобно и ограничаващо, но за съжаление, не всички са такива !


                CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it




                CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
                Последно редактирано от ivelin7133; 31-03-13, 17:25. Причина: правописни грешки
                Лада-2107 , 1.5л, 1989г

                Коментар


                • #9
                  От: Транспортиране на радиостанция в самолет?

                  Никой никого не задължава да се вози на самолет. Като не ти се спазват изискванията, палиш бръмчалката и кеф ти радио, кеф ти телефон
                  LZ1OAL

                  Коментар


                  • #10
                    От: Транспортиране на радиостанция в самолет?

                    Ами то по тая логика не е ли по-добре да се забранят гражданските полети изобщо?
                    "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

                    Коментар


                    • #11
                      От: Транспортиране на радиостанция в самолет?

                      Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
                      Ами то по тая логика не е ли по-добре да се забранят гражданските полети изобщо?
                      Всъщност е крайно време - има си влак, то и БДЖ ще живне.
                      подаръци за мъже от FACOM
                      промоция на читави инструменти

                      и на хоби такива

                      тел. О879 Ч8Ч 2З5

                      Коментар


                      • #12
                        От: Транспортиране на радиостанция в самолет?

                        Аз мойто Yeasu си го донесох от щатстко в ръчния багаж.
                        Само антените бях махнал и ги сложих в големия куфар.
                        Никой нищо не пита и не се интересува.

                        Отделно носех още 2 таблета, 2 киндъла, 2 фотоапарата и 2 лаптопа

                        Рекорда на колегите миналата година беше да си пренесат 3ма човека общо - 17 киндъла, 4 таблета, 4 лаптопа и 6 фотоапарата и няколко смартфона
                        Никой не ги и закача.

                        Коментар


                        • #13
                          От: Транспортиране на радиостанция в самолет?

                          Абе аз съм пренасял ножове в ръчния багаж и минаха.
                          Големия матайп беше във Варшава как обяснявах какво е то инструмент за преге на плотер (доста прилича на патрон) на човек дето нито знае много английски, нито кво е плотер, а още по-малко преге

                          Та в тоя ред на мисли, кво пречи да си тургнеш радиото в чекирания багаж и да си свиркаш?
                          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

                          Коментар


                          • #14
                            От: Транспортиране на радиостанция в самолет?

                            Разнасял съм си радиото вече няколко пъти в ръчния багаж ... никакъв проблем.
                            Даже на Стамбулското летище беше включено, когато минава скенер. Скенера полудя .... наложи се да го изключа ...
                            Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

                            Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

                            Коментар


                            • #15
                              От: Транспортиране на радиостанция в самолет?

                              Първоначално публикуван от ivelin7133 Преглед на мнение
                              Много от завишените мерки....
                              Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                              Специално за самолетите .....
                              Яаааааа колко нови и интерсни неща научих
                              Изключи си станцията, и е сложи в ръчния си багаж..........
                              0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X