Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Четиво за начинаещи радиолюбители?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Четиво за начинаещи радиолюбители?

Понеже станцията вече е поръчана, а и дебна следващата дата за изпит за клас 2 или ако се съберем хора да ни насрочат, та никъде не намерих едно свясно четиво за начинаещ радиолюбител кое как става и така нататъка.. та ако някои има нещо подобно нека го сподели защото въпросите са безброй много Намерих малко информация как би трябвало да протече един разговор и до там... Но имам и някои конкретни въпроси изкачащи ми директно..

Като начало има ли ясно приети канали за връзка (говорим за 144Mhz)?
    Каква модулация се ползва? гледам тука едно четиво например 144.150 - 144.500 е SSB, 144.500 - 144.800 всички и т.н. ?
    Как се осъществява връзката с ретранслатор?
    Ако да речем искам да проведа разговор с произволен човек, т.е. да си намеря случаен събеседник как да го повикам и на каква честота?

Ииии много други
    "Когато целта е всичко и пътят е без значение"

Grand Cherokee Limited 2.7CRD

От: Четиво за начинаещи радиолюбители?

Радиолюбителите винаги започват със слушане. Много слушане, на всички бандове и честоти, за които имат апаратура. С една хубава дълга жица и обикновен приемник може да се научат много неща, преди човек да се замисли за собствена станция.

Тук имам някои стари книжки и документи:

https://htftp.offroad-bulgaria.com/V...mateurs/Books/

https://htftp.offroad-bulgaria.com/V...urs/Bandplans/
    Show must go on!
    LZ1VES

Коментар

Или онлайн радиата :
      http://www.websdr.org/

Коментар

Aaaa, радио без антена не е радио

Ама за интернет маниаци става....
        Show must go on!
        LZ1VES

Коментар

http://www.hamradio.co.uk/funcube.shtml

Не е точно истинско SDR радио, но все пак е някакво начало. Въпреки, че е правено за FM сателити, в описанието се твърди че приема и AM и SSB За жалост още не може да приема КВ.

Иначе по-конкретно на въпросите:
          Етика и процедури за работа на радиолюбителя
          Има подобни четива за работа с DX станции и в контести, но те са за после, като те огрее клас 1

Относно честотите. Общия документ, който е добре да се познава от законова гледна точка са техническите изисквания. На същия сайт на КРС можеш да намериш примерни конспекти, дати и т.н. Сгурно го знаеш, но някой след теб, може и да не го знае

По-подробно бандовете са разписани в IARU region 1 bandplan. Съществува в различни версии (КВ, УКВ, СВЧ), питай гугъл, че ме примързява в момента. Подозирам, че именно това четиво си си и намерил вече В груби линии може да те ориентира, просто на практика не винаги се спазва.

Връзката през ретранслатор, си е стандартна връзка (като протокол). Подробността е, че трябва да си настроиш радиото, така че да предава на една честота, а да приема на друга (взима се от параметрите на ретранслатора, примерно от тук). Кореспондента ти е с настройки, като твоите, а ретранслатора (който се явява между вас) е с обратни настройки, т.е. приема на честотата на която предаваш ти и каквото чуе от теб предава на твоята приемна честота (а тя е и приемна за кореспондента ти). Има и някои подробности по конфигурациите, но за тях по-късно.

Както правилно си прочел, бандплана дефинира в кои честоти на какво се работи. За токито ти с FM, след като си вземеш инициала, можеш да пробваш да подвикнеш примерно симплекс 145.500, но не пречи и да послушаш от 145.200 със стъпка 12,5 или 25kHz до към 145.575, (145.600 вече е входната честота на R0). Има различни групички радиолюбители, които не ползват общоприетите честоти за общо повикване, така че именно на тях можеш да попаднеш докато тече лафа (ако са ти в района).

Процедурата за "CQ" я има описана в по-горните четива. Като цяло, можеш да използваш "Има ли някой на честотата, аз съм LZ....". "Си кю..." също се ползва, но по-често го чувам от чужденци. Oсвен, как да почнеш, все пак трябва и да я проведеш, че и да свършиш правилно. Не всичко което ще чуеш в ефира (независимо КВ или УКВ) ще е точно както трябва. Понякога дори не се и доближава. Това не е изолиран нашенски УКВ бъг, чува се от цял свят на КВ-то, така че не приемай всичко чуто за чиста монета

73!

Коментар

Благодаря за инфото. Ей дълго време се чудих какъв е смислъла да предаваш на една честота, а да приемаш на друга Туй май е "крос банд". Гледах доста клипове как се провежда радиовръзка и наистина имаше и такива които говореха много "по правилата", но имаше и един американец дето уж стар радилюбител, а не се произнесе много добре... пък и Q-кодовете не ги ползваха много много по-скоро си питаха каквото ги интересува с нормални изречения.

Вече от нетърпение съм си направил кабел за програмиране и съм почнал GP антена

Веско супер книжки едната е точно като за мен!

Скоро и аз ще ви пожелая "73"!

Коментар

"Крос банд" е когато приемаш на честота от единия банд, а предаваш на честота от другия банд. Пример - болшинството FM репитри по спътниците. Малко частен случай е, но се среща.

Смисълът на репитера е да свърже двама радиолюбителя (пък може и примерно полицая, граничаря или каквото там дойде) , които нямат условия за пряка връзка помежду си. Съответно ако и двамата имат видимост (чуваемост) с репитера, то връзката ще стане възможна. За да си свърши работата репитера той едновременно трябва да приема (от теб) и да предава (към кореспондента ти). Това няма как да се случи при работа на една честота. Защото, както знаем от физиката, вълните имат лошото свойство да си взаимодействат. Затова честотите трябва да са две. Понякога в таблиците се изписват двете честоти. Понякога е само едната с shift или offset (който е със знак). От схемотехниката пък знаем, че когато входа на приемник е атакуван от много силен сигнал по съседен канал, то той в общия случай губи своята чуствителност. Точно това се получава при еднобандовите репитри. Избягва се със специални филтри. Както споменах по-горе, по сателитите FM репитрите са кросбанд. При тях е доста скъпо да изведеш в орбита големия и относително тежък филтър. От друга страна, предавателят на репитера от примерно 1W без никакъв проблем ще "отнася" жалките части от вата пристигащи от земята на входа. Другата "екстра" е, че ако ти на земята имаш отделен приемник и предавател, можеш да контролираш сам качеството на сигнала си, което получава спътника (де повечко хора да го правеха). Кросбандове се ползват и при разни локални операции в по-пресечен терен. Съществуват хубави мобилни радиа, които поддържат такъв режим. Пращаш някоя джипка на най-високата точка в района, пък ти си джиткаш по деретата, че и се чуваш (е, зависи от дерето и късмета)

Все пак, трябва да се отбележи за протокола, че съществуват и репитри които приемат и предават на една и съща честота. Наричат се папагали (parrot). Идеята (а и устройството им) е проста - приемник, контролер и устройство за запис/възпроизвеждане. В момента в който на входа се появи сигнал, репитера започва да го записва (обикновенно има и някакъв лимит от време). След като сигнала изчезне, репитера минава на предаване и възпроизвежда записа. Малко е бавно... но става, при големи зорове

Сега се сетих за още едно полезно четиво - нарича се ARRL handbook (ако английския не ти е проблем). Виждал съм ги по торентите, защото мисля, че ARRL искат да се мембър (т.е. от тях директно не е съвсем безплатно). При това има различни хендбуци. Болшинството, мисля, че ще са ти доста неразбираеми в момента, но с времето ще почнат да ти се проясняват

Q кодовете, както и останалите съкращения в нашия "бранш" са произлезли доста отдавна, когато комуникацията е била предимно на телеграф. Целта е да има унифициран код, който да не мори операторите с предаването на излишни символи. Първоначално Q кодът е бил използван от "професионалните" телеграфисти, а в последствие части от него са приети и от радиолюбителите. Телефонията и цифровите връзки, бидейки все пак по-мързеливички, предразполагат към бърборене и неизползване на код. Основни Q кодове е задължително да се знаят. Дори на телефония е много по лесно (и потенциално разбираемо) да попиташ QRL? отколкото да избърбориш нещо, без да си сигурен, че някой използващ честотата ще те разбере, било то заради качество на сигнала или просто поради това че говорите различни езици. Знам, че е възможно да си помислиш "аз на телеграф няма да работя - това няма да ми се случи" Просто се настани пред websdr-a някой уикенд, когато има контест на телефония и ще разбереш, че понякога и бързото, кратко и стегнато говорене е много нужно

73!

Коментар

Супер. Почерпих доста информация сега чакам сл. изпит, дано да се съберат желаещи да го направим по-рано.

Коментар

За англо-говорящите, следващият линк вярвам ще бъде достатъчно информативен и описателен.
                  Интересното е, че е от подобен на нашият форум в чужбина

http://www.pirate4x4.com/tech/billavista/Comms/

Ако нашите администратори преценят, могат да се свържат с колегите зад голямата вода и след позволение (авторски права все пак..) бихме могли да преведем и сложим тук гореспоменатия материал, който може да бъде от полза за всеки "новак" в материята.
                  На мен лично ми се изясниха доста нещата след като го прочетох...
                  The Knowledge is Power, The Knowledge is NOT a Crime!
                  LZ1LZZ

Коментар

Още един интересен сайт в Русия - http://www.radiosait.ru/tag_163.html

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X