Въъзможна ли е някаква връзка между Европа и южния полюс? Каква?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Връзка между Европа и Южния полюс
Свий
X
-
От: Връзка между Европа и Южния полюс
Да. Късовълновите обхвати.
До преди 10-15 години връзката беше БГ експедицията там и LZ1KDP-радио клуба в ТУ.
Радио клуба в техникума по електроника в Правец - LZ1KMT(където и аз доста висях) имаше доста връзки с тях.
Спомням си ,че дори имаше някакви проблеми на Антарктида и нямаше директна връзка София-Експедицията и
в Правец го играха ретранслатор.
София - УКВ - Правец - Къси вълни - Антарктида
В LZ1KMT работехме с ръчно изработено лампово радио.
За съжаление училищното настоятелство забрани да посещаваме радио клуба и ние се насочихме към кръчмите
Надявам се Митко (smile) да даде по точна информация
-
Здравей Симеон,
Този летен за Антарктида сезон не съм следила внимателно кои станции там имат и любителски инициали и са активни. Разгледай DX бюлетините е страниците на съответните бази.
Радиовръзка на КВ няма само със Сев. Корея. Да ти е интересно.
73 Анна
Коментар
-
http://www.vp8o.com/vp8logistics.html
Снимки от последната експедиция на едно островче,много близо до Южния полюс.
Направих 1 връзка с тях без много зор въпреки лошото прохождение.
Хората там бяха много добре подготвени,затова се чуваха доста добре.
Повечето антарктически бази имат добри антени и се чуват, но има и такива дето не съм
успял да чуя нито веднъж.Например този образ,който е в другата крайност - лош оператор с кофти антени:
http://www.iz8epy.it/html/zs8m1.html
НаскоНа старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.
Коментар
-
Тези дни, примерно, Аржентина се чува прилично дори на 28 MHz. А от там до базите на експедициите си е един хвърлей място. Въпросът по-скоро не е дали е възможна, а дали ще се доредиш до QSOТова пък, както Наско отбеляза, си зависи от операторите отсреща.
73!
Коментар
-
Първоначално публикуван от anna Преглед на мнениеОстровче близо да южния полюс? Кое?
От Фолклендските о-ви често работи Боб , VP8LP , QTH: Port Stanley.
От базата Амундсен-Скот до порт Стенли са около 4700км., а Сигни е значително по-близо
и е в списъка на Антарктическите острови.Това имам пред вид под близо...
ПоздравиНа старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар