Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подскажите соседям про радиолюбительство в Болгарии

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Подскажите соседям про радиолюбительство в Болгарии

Здравейте!

Собираюсь скоро приехать в Болгарию на автомобиле. У меня есть Amateur Radio License 4-й категории, выданная в России, есть несколько портативных радиостанций 2м / 70 см, с разрешениями, выданными в России.

Я могу всем этим пользоваться в Болгарии?

И, чтобы два раза не вставать - в машине валяется сканнер любительских бэндов - это легально в Болгарии?

Спасибо!

От: Подскажите соседям про радиолюбительство в Болгарии

Все ето легально. Нужньi толко международньiе радиолюбительские документьi. Сдесь в Болгарии нет режим регистрации радиолюбительской технике.

ПП: Колеги, моля някой с по-добър руски от моя да обясни по-подробно. Хавата е че трябва да има международно свидетелство, според българските изисквания такова се издава на клас 1. Просто не помня подробностите, а в момента нямам възможност да проверя.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Все нормально написал, разбираемо по русски.

Коментар

В России и странах ближнего зарубежья любительские радиостанции подразделяются, как правило, на четыре категории – четвертую (начальную), третью, вторую и первую (высшую). В России для открытия радиостанций 4-й категории применяется упрощенный порядок сдачи квалификационных экзаменов в виде собеседования. Так что у вас скорее всего нету СЕРТ лицензии. Можно работать свободно только на PMR и CB на територии Болгарии и ЕС.
        Show must go on!
        LZ1VES

Коментар

С Гугъл излиза тази тема: http://forum.bfra.org/viewtopic.php?f=10&t=402
          Издаване на документи на радиолюбители - чужденци

Чл. 25. (1) Радиолюбител - чужденец, осъществява електронни съобщения чрез радиосъоръжения от любителската радиослужба съгласно тези технически изисквания, без да подава заявление по чл. 19 , при следните условия:

1. притежава CEPT лицензия в съответствие с Препоръка T/R 61-01 на СЕРТ;

2. пребивава временно на територията на Република България до три месеца.

(2) Радиолюбител - чужденец, пребиваващ временно в Република България, който не отговаря на изискванията по ал. 1, подава заявление по чл. 19 за предоставяне за ползване на опознавателен знак, към което прилага:

1. преведен на български език и легализиран документ за радиолюбителски клас;

2. преведена на български език и легализирана национална радиолюбителска лицензия;

3. заверено от заявителя копие на документ, удостоверяващ пребиваването му в Република България.

(3) Комисията предоставя на лицето по ал. 2 опознавателен знак за поискания от него срок, но за не повече от една година.

(4) Радиолюбител - чужденец, пребиваващ в Република България за срок, по-голям от една година, подава заявление по чл. 19 за предоставяне за ползване на опознавателен знак, към което прилага:

1. преведен на български език и легализиран документ за радиолюбителски клас;

2. преведена на български език и легализирана национална радиолюбителска лицензия;

3. заверено от заявителя копие на документ, удостоверяващ пребиваването му в Република България.
          Като гледам си е доста бюрокрация.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            Все ето легально.
            Спасибо!

Аз само малко разбирам български

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
              Так что у вас скорее всего нету СЕРТ лицензии.
              Что 4-я категория, что 3-я открываются одинаково. Я, правда, промахнулся, и открыл 4-ю, хотя мог бы и 3-ю.
              Впрочем, видимо, вы правы - в бумаге написано National class - 4, NO CEPT.

Можно работать свободно только на PMR и CB на територии Болгарии и ЕС.
              Понятно.

А LPD?

Коментар

LPD вы также можете работать свободно. Но есть и формальные ограничения мощности - 10мВт. Я думаю, что проблем не будет в любом случае даже при большей мощности...

Коментар

Първоначално публикуван от bobs Преглед на мнение
                  LPD вы также можете работать свободно. Но есть и формальные ограничения мощности - 10мВт. Я думаю, что проблем не будет в любом случае даже при большей мощности...
                  Прекрасно! Спасибо большое!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X