Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Zamunda

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Zamunda

    Вече няколко дни от както гръмна "скандалът" с замунда, следя форума с интерес в очакване на коментари и разискване на темата... С изключение обаче, на една статия в offnews до сега няма никакви коментари по темата тук, затова реших да я започна аз.
    Малко предистория...

    На 16-ти Април в Zamunda.NET всички потребители получиха по едно, а някои и по три съобщения:

    • 18:23
      Поради технически проблем в дейта центъра, където се намират сървърите на Zamunda.net, са възможни прекъсвания с тракера. Ако е необходимо рестартирайте торент задачите си.
    • 22:34
      Приятели, група хакери са свалили бекъп на сайта и е възможно да вдигнат няколко сайта с подобен дизайн и информация от предишните дни. Не се притеснявайте за паролите, те са криптирани и няма кой да ги види в чист вид. Поради тази причина е затруднено влизането в сайта близките 2 дни. Работим по отстраняване на проблемите и се извиняваме за причиненото неудобство. Екипът на Zamunda.NET!
    • 22:40
      Екипа на Zamunda.NET НЕ ВИ препоръчва да вписвате акаунти и паролите си в подобни или копиращи Zamunda.NET страници.
      Zamunda.NET е само една, но ние не можем да гарантираме сигурността на акаунтите ви в случай, че се подведете и се логнете в хакерско копие на страницата ни.

    Това даде началото на голяма истерия в интернет пространството и повод за много спекулации. Естествено, доста хора започнаха 'собствено разследване' по случая. В крайна сметка още на 17-ти Април в 2:00AM водите се избистриха и повечето статии в интернет се препокриха. Сега остава по-трудния въпрос - на чия страна ще застанат потребителите и от коя страна ще бъдат по-защитени?

    Главни герои:

    • mamata - администратор/собственик Zamunda.Net
    • break (Христо) - един от основните програмисти стоящи зад Zamunda.NET
    • Екипа на Subs.Sab.Bz
    • Екипа на SubsUnacs.Net
    • Мартин Павлов - "бивш" собственик на Zamunda.NET

    Основните пътеки бяха три - хакерска атака към Zamunda.NET, кражба на домейна и правене на фишинг сайт с цел кражба на пароли. Последната версия моментално отпадна от съревнованието, втората се потвърди, а първата е въпрос на гледни точки.
    Нека започнем от тук: 11-ти Април - датата на последното променяне на DNS сървърите на Zamunda.NET.
    Последната промяна на DNS-ите говори за кражба или смяна собствеността на домейна. Това посочва и първата дата, на която са започнали промените около Zamunda.NET. Ако копията бяха фалшиви, домейните им щяха да са регистрирани преди тази дата, а не след нея.
    Цялата статия можете да прочетете тук - http://poryazov.com/%D0%B8-%D1%82/100-kazusa-zamunda

  • #2
    От: Zamunda

    Дворцови преврат. Докато се дръвчат един другиму, онези с качулките ще използват и ще ги затрият нацяло. Типично по нашенски.

    Коментар


    • #3
      От: Zamunda

      Голяма работа. С тях и без тях, все тая... Така и не си оправиха мърлявият тракер...
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

      И коментаторите...

      Коментар


      • #4
        От: Zamunda

        Много интерсно, доста хора се вълнуват но е важно и изводите от статията:Ето няколко факта, които не подлежат на спор:
        • Данните за достъп (име и парола) са същите в Zamunda.NET и в Zamunda.SE;
        • Регистрациите в Zamunda.NET са отворени за нови потребители;
        • Регистрациите в Zamunda.SE са затворени за нови потребители;
        • Кандидатстването за Uploader е възможно в Zamunda.NET;
        • Стария екип на Zamunda.NET вече работи зад Zamunda.SE;
        • Броя на активните торенти е по-голям в Zamunda.NET в момента;
        • Броя на новите торенти е по-голям в Zamunda.SE в момента;
        • Данните са криптирани и защитени. Можете да ползвате акаунтите си и на двете места. Въпрос на гледни точки е кой вариант ще изберете! Също така е въпрос на време и да се разбере кой е по-сигурния торент в момента. Този, който ще защити вашите публични Facebook профили, този който ще защити вашите IP-та, този който няма да ви иска ненужна информация в профилите и няма да пази Log-ове;
        LZ1ZAH

        Коментар


        • #5
          20Не са слухове и не е майтап - Zamunda ни беше открадната. Съзирамe иронията в това и след време ще се усмихвамe на сполучливите вицове по темата, но сега не ни е смешно.
          Дълго време изграждахме защита срещу външни атаки, но пропуснахме да се вгледаме в себе си - грешка която без малко не ни уби и от която дълго ще се възстановяваме.
          На 11.04 администратор break имайки достъп до email - а с който се управлява домейна Zamunda.net го прехвърля на друг собственик. Администраторът разполага също с достъп от най-високо ниво до сървърите на Zamunda и копира цялата ни база данни на свои машини. Копирането е поетапно и завършва на 13.04 срещу 14.04 с пълното изтриване на старите сървъри и унищожаване на бекъпите. С това превземането на сайта почти привършва. Остава да прекрати достъпа на модераторите до ресурсите и да изтрие Топ - администраторите. Край!
          В сайта видимо нищо не се променя, сътресенията се отдават на поредната нестабилност и единственото, което в началото прави впечатление са безброй постове във важните теми, които греят с "Автор - непознат", тъй като са правени от изтритите администратори.
          До този момент никой официално не знае за подмяната. Екипът на Zamunda осъзнава това в ранните часове на 14.04, но вече е късно да се направи каквото и да е.
          Въпреки, че на пръв поглед в присвоения сайт всичко е нормално, въпроси все пак възникват, особено след включването на разни "екстри" за които е известно, че Екипът е категорично против. Тези нелогични промени предизвикват въпроси и най-накрая узурпаторът пуска тема и свое становище във форума на Ъплоудерите в откраднатия сайт:

          break
          "Здравейте приятели, Искам да ви попитам, как може да откраднеш или хакнеш нещо, което си създал? Вярвам много от вас не са доволни от управлението на сайта в последно време. Да не говорим за началническото поведение, без да сте длъжни на никого. Не ми харесва как група хора се възползват от вас. Не ми харесва как се пропиляват възможностите на сайта. Колкото и да ви убеждават, че няма начин тази машина да заработи в пълните и възможности, азз мога да ви кажа, че това е лъжа. Има начини и то стотици начини да заработим безпрепятствено. Най-малко трябва да се съмнявате, че това което се случва е с цел да се срине сайта. Напротив, съвсем друга е идеята, и е напълно изпълнима. Възможни са прекъсвания и проблеми със зареждането, това го е имало преди, но скоро ще е история. Постоянно качване/триене, предполагам е повече от досадно, е по-горе обясних колко всъщност начини има да се реши и този проблем! Оставям нещата във ваши и наши ръце, пък вие изберете."

          Така признавайки стореното, опитва да търси подкрепа, което изиграва лоша шега. Подкрепа няма! Ъплоудери, ВИП и потребители започват да разменят съобщения и масово да се оттеглят от присвоения сайт. Преводаческите сайтове, категорично отказват техните субтитри да стоят в откраднатата Zamunda. Тези неща са началото на края и стават причина да се наложат буквално шизофренични ограничения, сред които забрана за изпращане на съобщения. Започва безпрецедентен "спам" чрез персонални системни съобщения до всички потребители, виждайки пълното си безсилие да скрие истината. А истината е, че Zamunda се възстанови от пепелта на домейн ZAMUNDA.SE и веселяшкото Zelka.org.
          За щастие, бившия колега break не знае, че базата се записва на още едно място. Това ни позволи, макар и трудно да възстановим още вчера, голяма част от унищожения сайт.
          Благодаря, че ни последвахте.
          Екип


          Ей тва горното го пише след като се логнеш в замунда.се..

          А това долното в с замнунда.нет

          2013-04-17 - Скъпи приятели,
          През изминалите дни се случиха много неща. Мнозина от Вас си задават различни въпроси и търсят отговорите им в мрежата. Тук ще разберете истината!
          Този сайт беше жертва на ръководството си. Алчността и политическите амбиции на някои хора бяха на път да се възползват от широката аудитория на Zamunda.NET и да превърнат Вас потребителите в заложници на амбициозен политически проект.

          След вътрешен преврат, тези нечестиви хора бяха отстранени от ръководството на сайта и правомощията им върху цялата система вече не им принадлежат.
          Ние не можем да допуснем свободата на п2п обществото да бъде застрашенa и употребена за популистки политически цели.
          Новото ръководство се ангажира да се бори с всички налични ресурси за запазване на независимостта на този сайт, неговото статукво и потребители.

          Длъжни сме да ви предупредим, че бившата администрация на Zamunda ще се опита по всякакъв начин да попречи на работата ни и да си възстанови „загубеното“.
          Тези хора разполагат с достатъчно пари и контакти за да не се откажат в опитите си да придобият отново контрол върху независимия ресурс на сайта и да продължат да го ползват за личните си цели. Te за нас са "група хакери", които ни заливат с ддос атаки, спам и пробват всевъзможни техники в опитите си да пробият обратно.
          Нашата мисия е да не го позволим. Ваше пък е решението кого ще подкрепите.

          С уважение: Team Zamunda.NET
          Последно редактирано от Preslav Peychev; 18-04-13, 22:28. Причина: Сливане.

          Коментар


          • #6
            От: Zamunda

            Те фактите са ясни на 90%, но ми е интересно да коментираме логиката не превземащия. "Здравейте приятели, Искам да ви попитам, как може да откраднеш или хакнеш нещо, което си създал? "

            Това значи ли, че ако ида да работя в майкрософт, и на практика напиша новата версия на Windows, като си тръгвам, мога да си метна сорса на един диск и да кажа, не го крада аз съм го правил

            Коментар


            • #7
              От: Zamunda

              В основата на идеята май беше свободният софтуер. После явно са запонали да се премятат пачки и интереси. А заключението както обикновено е, че нищо българско не може да остане цяло и неразделено.

              Коментар


              • #8
                Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                В основата на идеята май беше свободният софтуер.
                Интересна дефиниция за свободния софтуер ще да са имали.

                Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
                Те фактите са ясни на 90%, но ми е интересно да коментираме логиката не превземащия. "Здравейте приятели, Искам да ви попитам, как може да откраднеш или хакнеш нещо, което си създал? "

                Това значи ли, че ако ида да работя в майкрософт, и на практика напиша новата версия на Windows, като си тръгвам, мога да си метна сорса на един диск и да кажа, не го крада аз съм го правил
                Има някои нюанси. Този човек не е бил точно служител на Замундата, а нещо повече. И не е просто изкопирал данните, а преди всичко е присвоил домейна, който за разлика от данните все пак не може да е у двама едновременно.

                Разбира се, отношенията са неформални, поради характера на дейността на сайта.
                Последно редактирано от Preslav Peychev; 18-04-13, 22:28. Причина: Сливане.

                Коментар


                • #9
                  От: Zamunda

                  Както един приятел от форума с когото коментирахме темата замунда каза: "Стига да мога да си тегля каквото искам не ме грее " Каквото ще да е - .net, . se или други и аз така
                  LZ1ZAH

                  Коментар


                  • #10
                    От: Zamunda

                    Първоначално публикуван от Ясен
                    Има някои нюанси. Този човек не е бил точно служител на Замундата, а нещо повече. И не е просто изкопирал данните, а преди всичко е присвоил домейна, който за разлика от данните все пак не може да е у двама едновременно.

                    Разбира се, отношенията са неформални, поради характера на дейността на сайта.
                    Какво ще значи "нещо повече". Според мен вариантите са 2:
                    1. Служител на които му се плаща(а каква му е точно длъжността, дали основен програмист или администратор е без значение)
                    2. Собственик/съдружник...

                    Та ако варианта е втория, нещата коренно се променят, но маи не е така...

                    Коментар


                    • #11
                      От: Zamunda

                      Както написах, отношенията са неформални. Фирма "Замунда торент тракери и сайт" в търговския регистър едва ли има. В такива случаи границата между съдружник и служител е тънка. Ако я има.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Zamunda

                        А при кои е по-добре в момента? Питам за да знам на къде да се насоча.. Днес сякаш забелязах, че .се са с по-малко сийдъри, но може да е временно явление..
                        п2пбг сигурно банкет ще вдигат тая вечер..

                        Коментар


                        • #13
                          От: Zamunda

                          Първоначално публикуван от Десислав Добрев Преглед на мнение
                          А при кои е по-добре в момента? Питам за да знам на къде да се насоча.. Днес сякаш забелязах, че .се са с по-малко сийдъри, но може да е временно явление..
                          п2пбг сигурно банкет ще вдигат тая вечер..
                          Ако питаш мене, хабер нямам. Нямам регистрация нито в едната замунда, нито в другата, нито знам какво е п2пбг.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Zamunda

                            Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            ..нито знам какво е п2пбг.
                            Едни пак такива като замундите..

                            Коментар


                            • #15
                              От: Zamunda

                              вече ще знам

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X