Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Wireless Wi-Fi access point? Kaкво е това?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Wireless Wi-Fi access point? Kaкво е това?

Здравейте,
    Налага ми се временно да ползвам нета на съседа, той има WiFi рутер и си браузва с лаптопа около него. В общи линии си го представям като самостоятелно устройство, комуникиращо през LAN - качвам го на покрива си и се прикачам през рутера на комшията. Искам да избегна дърпане на кабели, че е доста далеч. Трябва ли да търся access point функция, някой занимавал ли се е и може ли да препоръча марка? Също и не знам провайдера дали се е застраховал от подобни неща - някои рутери могат да коригират нерутваеми пакети.
    Имам едно такова ADSL Pirelli и мога да си поиграя на първо време, стига да знам какво искам да направя.
    Тази дискусия ме хвърля в размисъл:
    http://www.kaldata.com/forums/index....owtopic=152083
    Здравейте,
    Да питам може ли рутер (Pirelli A124G) да приема Wi-Fi сигнал и да го предава жично или безжично на лан картата?
    Не е възможно ADSL рутер да работи в такъв режим.
    За тази цел ти трябва AP(Access Point) или на БГ казано Точка на достъп.
    След като горе казаното у-во бъде насроено в режим Universal Repeater и имаш откъде да вземеш сигнал си
    перфектен
    Същият въпрос ме интересуваше, само че за DIR-300. Някъде по чуждите форуми бях чел, че имало начин да се променят настройките му и да заработи като точка за достъп, въпреки че това си е "чист" рутер. Друг начин бил да се флашне с DD-WRT. Понеже доставчика ми, след като го настрои му сложи някаква парола и не мога да вляза в менюто, пък и материята е сложна за мен, да питам някой дали е правил тази гимнастика и каква е вероятността да прецакам рутерчето?

Последно редактирано от Rabin; 30-05-10, 09:13.

От: Wireless Wi-Fi access point? Kaкво е това?

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    Здравейте,
    Налага ми се временно да ползвам нета на съседа, той има WiFi рутер и си браузва с лаптопа около него. В общи линии си го представям като самостоятелно устройство, комуникиращо през LAN - , качвам го на покрива си и се прикачам през рутера на комшията. Искам да избегна дърпане на кабели, че е доста далеч. Трябва ли да търся access point функция, някой занимавал ли се е и може ли да препоръча марка? Също и не знам провайдера дали се е застраховал от подобни неща - някои рутери могат да коригират нерутваеми пакети.
    Имам едно такова ADSL Pirelli и мога да си поиграя на първо време, стига да знам какво искам да направя.
    Тази дискусия ме хвърля в размисъл:
    http://www.kaldata.com/forums/index....owtopic=152083

Чакай да видим дали съм схванал правилно: искаш да се закачиш към рутера на съседа си, с някакво устройство, което е далеч от собствения ти комп или?

Ако "съседа" в случая наистина ти е съсед, би трябвало да ти е достатъчна WiFi карта, бодната на първия свободен слот.
    Ако въпросния рутер е достатъчно далеч и имаш видимост към него само и единствено от покрива, тогава наистина ти трябва или репитер или две отделни устройства или к,во да е и кабел. Не ми говори нищо това Пирели, да не се окаже, че няма функция за клиент?

Имай предвид, че повечето от евтините устройства хич не ги бива в режим на репитер, отделно, че всяка допълнителна ретранслация скапва качеството на връзката - дали малко или повече - зависи от качеството на устройствата.

Проверявал ли си дали наистина нямаш обхват от въпросния рутер директно? На разстояние 20-30 метра, дори и в София, имаш добри шансове да се разминеш с обикновена WiFi карта с 4 децибелова антенка. Ако си в квартал с по-малко зашумяване, или пък ако говорим за съседния апартамент, би трябвало и с USB да стане, макар, че нещо не ги обичам тия играчки... но то си е мое мнение.

Дай все пак някакво по-точно описани ена разположението на твоя комп спрямо рутера - колко е далеч, колко разлика в етажите?
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
      Чакай да видим дали съм схванал правилно: искаш да се закачиш към рутера на съседа си, с някакво устройство, което е далеч от собствения ти комп или?

Ако "съседа" в случая наистина ти е съсед, би трябвало да ти е достатъчна WiFi карта, бодната на първия свободен слот.
      За функция "клиент" на Wi-Fi устройството при мен не знам, това ли трябва да търся?
      Има пряка видимост от покрив до покрив, разстоянието е около 150 метра. Не е в София, в София няма смисъл от подобни гимнастики.
      Мисля си, че би трябвало да стане със всяко Wi-Fi устройство - клиент - просто се логвам към комшото и това е. Обаче ме замислиха с онази дискусия, която цитирах.
      Repeater в моя случай няма да ми трябва, имам предвид инженерното понятие - активно устройство за увеличаване на обхвата.
      Ама вече всеки си намисля названия да си продава стоката и нямам ориентир.
      Схемата е следната:
      мой комп - мрежов кабел - устройство на покрива - wireless 150 м. - рутерът на покрива на съседа - мрежов кабел към компа на съседа - негов комп.
      И без насочена антена се вписвам в обхвата, но ако се налага ще търся и хубава антена.
      С други думи - притеснява ме мрежовата част в софтуера на Wi-Fi устройствата. Физическият линк не би трябвало да има ядове.
      А тук има описани случаи да виждаш другия комп, пък да не може да ползваш нет - провайдерът ограничава пакетите да не може да се рутват. Или по време, или с брояч, май TTL му казват. Но хубавите рутери се справят с подобен проблем, просто модифицират хедера на пакета.
      Последно редактирано от Rabin; 30-05-10, 10:16.

Коментар

Давам ти малко помощно съдържание от операционната система (dd-wrt) на моя рутер (Linksys WRT54GL). Флашнал съм стандартната ОС за да имам повече гъвкавост.
        The wireless part of your router can run in different modes:
        • AP mode – This is the default mode, also called Infrastructure mode. Your router acts as an central connection point, which wireless clients can connect to.
        • Client mode – The radio interface is used to connect the internet-facing side of the router (i.e., the WAN) as a client to a remote accesspoint. NAT or routing are performed between WAN and LAN, like in "normal" gateway or router mode. Use this mode, e.g., if your internet connection is provided by a remote accesspoint, and you want to connect a subnet of your own to it.
        • Client Bridged mode – The radio interface is used to connect the LAN side of the router to a remote accesspoint. The LAN and the remote AP will be in the same subnet (This is called a "bridge" between two network segments). The WAN side of the router is unused and can be disabled. Use this mode, e.g., to make the router act as a "WLAN adapter" for a device connected to one of its LAN ethernet ports.
        • Ad-Hoc mode – This is for peer to peer wireless connections. Clients running in Ad-Hoc mode can connect to each other as required without involving central access points.

На мен Client mode ми звучи да е това което търсиш. Аз си го превеждам така - безжичния интерфейс ти става WAN адаптер, от там идва интернета и той го разпределя към LAN, към който ще се вържеш с кабела ти. За съжаление никога не съм пробвал това дали и как работи.

Тия пирели не идват ли с ASDL-а на БТК? По подразбиране нямаш достъп до админ интерфейса му, респективно до каквито и да било настройки, освен яко нямаш някой от БТК да ти сподели парола

Ако имаш проблеми със силата на сигнала комшията ти може да пробва да увеличи при него силата ако е с хубав рутер, но да не прекалява, тъй като поне според наръчниците може да му прегрява рутера. Реално също не съм тествал дали и това работи, а то си зависи и от рутера дали хардуеарно е способен на такива чудеса.
        TX Power
        This value ranges from 1 - 251 mw, default value is 28mw. A safe increase of up to 70 would be suitable for most users. Higher power settings are not recommended for users due to excess heat generated by the radio chipset, which can affect the life of the router.

Коментар

За функция "клиент" на Wi-Fi устройството при мен не знам, това ли трябва да търся?
          Има пряка видимост от покрив до покрив, разстоянието е около 150 метра.

[...]

мой комп - мрежов кабел - устройство на покрива - wireless 150 м. - рутерът на покрива на съседа - мрежов кабел към компа на съседа - негов комп.
          И без насочена антена се вписвам в обхвата, но ако се налага ще търся и хубава антена.
          С други думи - притеснява ме мрежовата част в софтуера на Wi-Fi устройствата. Физическият линк не би трябвало да има ядове.
          А тук има описани случаи да виждаш другия комп, пък да не може да ползваш нет - провайдерът ограничава пакетите да не може да се рутват. Или по време, или с брояч, май TTL му казват. Но хубавите рутери се справят с подобен проблем, просто модифицират хедера на пакета.
          150 м. са си доста С "обикновен" WiFi достъп няма да стане. Можеш да си купиш отделно едни безжични устройства, които при пряка видимост се връзват до 50 км (поне така викат ). За 150 м. ще станат със сигурност и ще работят прекрасно.

Ето пример: http://www.tp-link.com/products/prod...del=TL-WA5110G

Има и друг вариант - да си купиш две антени - една за WiFi рутера на комшията, една за твоя Access Point - виж например това: http://www.radiolabs.com/products/an...i-antenna.html

Между двата Access Point-а трябва да се изгради Wireless Bridge - демек безжичен мост. Това е нещо, което трябва да се поддържа от двата Access Point-а.

Ако искаш дай малко повече информация за модела на рутера на комшията, както и за намеренията ти от твоя страна - ще се базираш на устройства, които вече имаш или ще купуваш нови. Ако вече имаш устройства, кажи какви са. Ако ще купуваш, кажи някакъв бюджет.
          "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
          Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Няма конкретна връзка с темата но може да помогне.
            АДСЛ-а на БТК е почти недостъпен. Потребителски настройки се правят през сайта им. Включването на втори рутер към този на БТК е възможно с лан кабел и работи но трупа грешки или нещо такова и иска рестарт всеки ден. WiFi предавателя е гола вода. За повече от 20-тина метра е най-добре да забравите веднага.
            Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
            Вальо. О888 557Ч7Ч
            Silverado 1.3 i

Коментар

Хм, гледай ти... очаквах да е по-лесно.
              Отсрещния рутер ми споменаха, че дава връзка до 250 метра пряка видимост.
              Да, имам за играчка един ADSL на БТК, наистина си прави настройките през сайта им. Явно няма да е с него.
              Бюджетът е сравним с този на мрежов кабел. Замислям се и за нещо на принципа на ADSL по усукана двойка, т.е. чист кабелен модем.
              Една шантава идея ми се върти - да кача горкото лаптопче, има вградено Wi-Fi и да го ползвам в ролята на съответното устройство в режим на клиент.
              Ами ще пробвам, то друго не остава. Познавам хора на Wi-Fi мятат 50 мегабита на километри. Поне казаха, че е Wi-Fi. Явно хардуерията им е друга.
              Всъщност може и стотина метра да е в моя случай, нямам обективна преценка за такъв тип разстояния.

Коментар

Отсрещния рутер ми споменаха, че дава връзка до 250 метра пряка видимост.
                Обикновено WiFi рутерите, които поддържат подобни неща, го правят само в някакъв разширен режим, т.е. през техен си протокол, който не е стандартен. За да се възползваш от това ще ти трябва устройство от същата марка, което поддържа същия разширен режим като клиент.
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Последно, оставаш с кабел между клиентското устройство и твоя комп, така ли? Тогава нямаш никакви ядове, поне от хардуерна гледна точка. 250 метра - това е за пряка видимост в незашумена среда (примерно в района на Твърдишкия проход, хаха.... ) или, както каза Тодор по-горе - между устройства от една серия.
                  Да, има джиджавки, дета карат 50 Mb на 50 километра, викат им примерно рутер-бордове с 600mW карти на 5.1GHz и струват едни други пари. Има и по-интересни диапазони, но съм сигурен, че в сулая не говорим за тях Със SOHO устройство тц.

На 150 метра, ако няма 50-100 други АП-та наоколо, и при пряка видимост, номера може и да мине на малките антенки, по-вероятно е да иска 10-15dB антена на клиентската част. Кеф ти да си направиш, кеф ти да си купиш, цена от варненци, по спомен, около 40 лева. Ако тръгнеш да купуваш, внимавай с какъв пигтейл поръчваш! Демек, да може да се навие на буксата на твоето устройство. Всякакви междинни спойки, свръзки и преплитания са крайно непрепоръчителни!

От там нататък - дали рутера ще се оправи с пакетите или не - божа работа, ако е читав, минават. Зависи донякъде и от администрацията на мрежата, но честно казано не би трябвало това да е проблем - все пак дали на рутера има вързани 1,2 или 5 компа, ограничението на трафика си е все толкова, така, че доставчика няма за какво да се яде.
                  О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                    Последно, оставаш с кабел между клиентското устройство и твоя комп, така ли? Тогава нямаш никакви ядове, поне от хардуерна гледна точка. ...
                    Ами първо ще пробвам с лаптопчето и ако стане ще е в ролята на жертва на покрива. Ефирът е чист, най-близкия Wi-Fi е на над километър.
                    Една рутваща програма да праща надолу по UTP и би трябвало да става.
                    Ако не стане ще дърпам жица, сравнително удобно идва. Някакви идеи за конекция по усукана двойка? И на 500 килобита съм доволен. Но да е оптично разделено, че са на друг траф към Енергото. Дали може да стане номера с 2 ADSL модема, че се намират лесно за без пари? Т.е. единият от двата да го играе като тоя в централата на БТК...
                    Последно редактирано от Rabin; 30-05-10, 18:50.

Коментар

Re: От: Wireless Wi-Fi access point? Kaкво е това?

Ако си решил твърдо на безжичното решение и смяташ, че е надежден "доставчика" можеш да заложиш на адекватна антена с преход и нормална безжична карта с малка антена. За справка например Google-ни:

Antenna Flat RWANT-2412, 12db/70', Roline (може и в български сайт да ти излезе) или
                      Решетъчна антена - 24dB, 2.4GHz, 10градуса, N male (за този тип антена с добавен към нея Wireless AP сме достигали до 8.5км към друга такава)

Съответно едното е цивилизованото решение с адекватна визия за дома а другото е грубата сила.

И двете са на "дебелия" стандарт и ще ти трябва

Cable for Antenna 0.3m, PR-SMA M/N M (21.18.1647) например.

За още опции можеш да видиш ТУК (не е реклама, просто това ми излезе при търсенето в нета)

Използуват на мястото на малката антенка на Wireless картата. Цената разбира се е адекватна

Ако искаш по-простичко решение можеш да се насочиш към жицата. На такова разстояние за да метнеш сигнал обаче ще трябва да се постараеш и да се насочиш към кабел:

S/FTP 5Ecat (100M), stranded wire (да се чете кабел с 4 осукани двойки с алуминиево фолио и екранировка от алуминиева плетка).

За това разстояние ще трябва малко и с конекторите да се позабалвяваш - трябват ти конектори (RJ-45) с подготовка за екранираният кабел - пример:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:utpconnectorchetonababa.jpg
Прегледи:1
Размер:13.3 КБ
ID:5180497
                      Екранировката на кабела следва да контактува с екранировката на конектора, и тогава не е гарантирано, че ще достигнеш 100MBps, но съм убеден, че на 10MBps ще тръгне доста успешно. За справка аз съм постигал на 135м в София (да се чете "неприлично мръсен електронен фон") с кабел Belden S/FTP 5Ecat със същата екранировка да пратя сигнал на 100MBps. "Корекция" не се налага - кримпва се еднакво от двете страни, само ако не се закачи може да се наложи да минеш на 100MBps Half Duplex или дори на 10MBps (аз лично бих цъкнал директно на 10MBps Full Duplex за стабилност)

Цената става доста близка (даже май излиза повече) сравнено с безжичното решение

А... и винаги можеш да експериментираш и да си вземеш коаксиален кабел, който да вържеш на рутера от едната страна и на твоята безжична карта от другата (на SMA-M интерфейсите за антенките), но това е само ако ти си единственият ползвател на безжичният сигнал. Не мога да гарантирам успех, но винаги може да се изненадаме приятно ако мине номера

Цената ще падне на половина сравнено с другите 2 решения и не пречи да се пробва първоначално с 1м кабел

Всичко това при положение, че не сработи системата с директен и прост Wireless. Пробвани варянти, но се надявам да се разминеш с по-малко и да върже директно. И понеже съм песимист, може би защото съм работил само в Софийският пренаселен от сигнали район, бих те насочил все пак към вградена (PCI) карта на стационарен компютър с усилена антенка (те са по 20-тина лв).

Успех с главоблъсканиците
                      Последно редактирано от djivotno; 30-05-10, 22:44.
                      Една мравка може да носи 10 пъти теглото си.
                      Един велосипед също.

Коментар

Благодаря, за кабелясването ако е - съм направил няколко мрежи. Яко ме притеснява плаването на нулата, мерил съм над 130 волта разлика между кабела и мрежовата карта, а тук сме на различни трафопостове. Уж някои мрежови карти имат изолация, ама колко изгорели такива, че и дъна заминали съм виждал не искам да се сещам. Тъпото е, че рядко ще се ползва тази система и не си много струва да се вземат нови неща. С Wi-Fi нямам опит и затова поразпитах да имам обща представа. Утре ще взема да поровя какво евентуално може да ми поеме ADSL-то от другия край, а може и директно UTP да дърпам както спомена. Ако не стане безжично де.
                        Последно редактирано от Rabin; 30-05-10, 23:05.

Коментар

Благодаря, за кабелясването ако е - съм направил няколко мрежи. Яко ме притеснява плаването на нулата, мерил съм над 130 волта разлика между кабела и мрежовата карта, а тук сме на различни трафопостове. Уж някои мрежови карти имат изолация, ама колко изгорели такива, че и дъна заминали съм виждал не искам да се сещам.
                          Добрата новина е, че всички мрежови карти имат галванично разделяне. Лошата е, че то няма да помогне за опазване на хардуера.
                          И още нещо. Големият проблем при тая дължина на кабела не са разликите в потенциала на нулата, а гръмотевичните бури.
                          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                            Добрата новина е, че всички мрежови карти имат галванично разделяне. Лошата е, че то няма да помогне за опазване на хардуера.
                            И още нещо. Големият проблем при тая дължина на кабела не са разликите в потенциала на нулата, а гръмотевичните бури.
                            Да де, именно при бури доставчиците хвърлят мр. карти с кашоните. А да си на различна нула доста помага за проблеми.

Коментар

.......А да си на различна нула доста помага за проблеми.
                              Много относително. Зависи колко близо е паднала гръмотевицата. Но това е друга тема. Да не спамиме темата на човека.
                              LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X