Малко предистория на проблема - всичко започна с това, че някои от инсталираните програми не искаха да се стартират - всички гърмяха с APPCRASH на kernel32.dll, отначало си помислих, че може да са омазани някакви библиотеки(понеже предните две седмици си играх да си търся IDE за C/C++ и падна доста инсталация-деинсталация на разни програми) и за това да не се получават нещата, но след кратка справка с google стана ясно, че без сканиране с анти-вирусен софтуер няма да мина - свалих си един avast! и го пуснах да сканира в safe mode и той изкара, че цялата ми система е заразена с Win32.parite - уж изчисти това онова, но само така съм си мислел.
Самият вирус заразява всички изпълними файлове по локалните дисковете и споделените по мрежата изпълними файлове. Най-лошото е, че заразата представлява промяна на алгоритъма на изпълнимият файл като той след това става невалиден за стартиране - т.е. гърми с горната грешка. Най-лошото е, че самото заразяване е заразило и recovery партицията на компютъра и не мога да го възстановя и от там.
И понеже там са всички драйвери, операционна система и софтуер се чудех дали ако сваля драйверите на една флашка вируса ще ги зарази ? Та да мога да форматирам всичко и да направя чиста инсталация.
В крайна сметка, ако не стане ще се наложи да минавам през Linux да сваля каквото ми трябва и после да правя чиста инсталация на Windows, но все пак ме държи някаква надежда да не се налага да преминавам през него за да изчистя въпросния вирус.
И още нещо като съвет от вече изпатил:
Самият вирус заразява всички изпълними файлове по локалните дисковете и споделените по мрежата изпълними файлове. Най-лошото е, че заразата представлява промяна на алгоритъма на изпълнимият файл като той след това става невалиден за стартиране - т.е. гърми с горната грешка. Най-лошото е, че самото заразяване е заразило и recovery партицията на компютъра и не мога да го възстановя и от там.
И понеже там са всички драйвери, операционна система и софтуер се чудех дали ако сваля драйверите на една флашка вируса ще ги зарази ? Та да мога да форматирам всичко и да направя чиста инсталация.
В крайна сметка, ако не стане ще се наложи да минавам през Linux да сваля каквото ми трябва и после да правя чиста инсталация на Windows, но все пак ме държи някаква надежда да не се налага да преминавам през него за да изчистя въпросния вирус.
И още нещо като съвет от вече изпатил:
- Винаги слагаите антивирусен софтуер, дори и да използвате компютър само за да четете форума никога не знаете какво може да ви се случи;
- Никога не ровете по сайтове със съмнително съдържание, не отваряйте писма от неизвестни ви получатели и не отваряйте съмнителни линкове по skype (нови емотикони, програми за разбиване на пароли и всякакви такива);
- В случай на установена вече зараза проучете внимателно вируса и спасете само данните, които не влизат в неговата специфика на заразяване;
- За всеки случай винаги имаите някъде на отдалечен сървър няколко гигабайта backup с най-важната ви информация, която периодично ъпдейтвайте, за да намалите % на загуби;
Коментар