Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с компютъра ми

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с компютъра ми

Здравейте,

имам един много интересен проблем и се надявам някой да помогне с едно рамо.

Значи снощи си пуснах компютъра и след 15тина минути някак си "умря". Дали се рестартира, дали образа се изгуби не зная, но опитах да го рестаратирам и образ на монитора не се показа- седи си в stand by режим.
    Като го включа хард диска се включва, вентилаторите и те, но образ - няма. Нито операционната система зарежда от хард диска, нито прави проверка на флопито.

Опитах да му изключа хард диска, оптичното устройство и пробвах пак да го пусна, но уви, същото - монитора седи в stand by.

И понеже преди известно време имах същия проблем - дали е възможно да ми е изгорял рама или вероятно в по-лошия вариант - дъното ?

Предварително благодаря за помощта!

До: Проблем с компютъра ми

Някакъв звук поне издава ли? Така както разказваш, всичко може да е. От захранване, през дъно, процесор, РАМ, видеоплатка или копче за включване.

Коментар

Никакъв. Ама той и няма и откъде да го извади, защото няма pc speaker.

Коментар

Дъното ми изгоря и нищо не се чуваше. Копчето за включване само мигаше и толкова.
        Видео карта. Свали рамта, почисти я лекичко от прах и т.н.
        Свали видеото и него така. Аз моя го държа отворен да ми топли краката и понякога от много прах блокира. Сваляш, чистиш... и пее.
        Пробвай.

Коментар

Първоначално публикуван от diecast Преглед на мнение
          няма pc speaker.
          е, ако има, свържи му - в този момент цялата диагностика е през него. Пее с къси и дълги тонове, които се гледат в документацията на дъното.

Коментар

Разкачи всичко и почвай да закачаш едно по едно. Първо колкото се може по-основно - само дъното, процесора и рама. Ако имаш отделна видеокарта ще ти трябва и тя. Желателно е да закачиш някакъв PC Speaker - почти всички съвременни дъна имат звукова идентификация за проблем - в зависимост от броя "пискания" показва дали е процесор, памет или периферия. Ако така не тръгне ще знаеш горе-долу къде да търсиш проблема и можеш да елиминираш един по един проблемите.
            "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

И най-вероятно ти е изгоряло нещо. Всяко изгоряло нещо може да ти блокира дъното, така че вадиш едно по едно и пускаш. Ако с всяко извадено нещо се държи все по същия начин, значи отиваш на вариант ново дъно, но преди това вземи мултицетчето и провери захранването.
              Ако не свършва добре, значи не е свършило!
              0888 315 794
              LZ1UPI
              A1 (Rh+)

Коментар

Благодаря ви за съветите!

Утре на дневна светлина ще го разглобя основно и ще го почистя, а после ще почна по метода на изключването. За сега имам съмнения само за паметта, но не изключвам и вероятността и дъното да е заминало, понеже това ще е третото дъно, което сменям .

Коментар

Първоначално публикуван от diecast Преглед на мнение
                  понеже това ще е третото дъно, което сменям .
                  Да разбирам ли, че използваш LAN-порта на дънната платка за връзка директно към кварталния интернет, при това без гръморазрядник?

Коментар

Това става въпрос за настолен така ли ? отвори го и в долната му част намери плоска батериика - тя е за BIOS-а ... изкарай я внимателно и го остави 5-10 минути така да се "поизчисти" тока от кондензаторите . сложи я пак обратно и пусни наново всичко . Изкарай кабела преди да правиш какви да е "интервенции" вътре и пипни нещо желязно за да неутрализираш статичното електричество ... пред мене приятел си изгори видеото за 120 лева щото беше с спортно екипче и беше се опнал на леглото .... такамз ... ваденето на батерията ще рестартира биос-а , това означава че ако си го пипал там нещо(overclock , boosting) ще трябва наново и ще ти се рестартира часовника - за 20 секунди ще си го настроиш наново няма да се сърдиш , ако това не стане иди в сервиз . цялата тази играчка се прави ако някой вирус или каква да е грешка е попаднала в биос-а и ти е блокирала компютъра ... аз тази процедура я правя на седмица веднъж тъй като овърклоквам постоянно и барам какви ли не настройки с цел подобряване работата на PC-то .... хайде пробвай горе-описаното ....
                    Няма кал - Няма кеф !!!
                    Suzuki Samurai LJ410 1984
                    Suzuki LTZ400 2008
                    Honda Accord 2.0i SE Exec. 2002

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Да разбирам ли, че използваш LAN-порта на дънната платка за връзка директно към кварталния интернет, при това без гръморазрядник?
                      Преди да си купя това дъно(третото), ползвах отделна мрежова карта, която беше на PCI порт. Това дъно имаше някакъв проблем с PCI-я и не ми хващаше мрежовата карта, за това ползвах интернета на вградената такава.

Първият път нещо си бях играл със захранването и ми повлече дъно и рам (gigabyte и някаква памет, която бях купил с компютъра). Но тогава просто, порта на захранването за дъното се беше стопил. Най-вероятно от пренапрежение.

Вторият път повлече същите неща, но тогава и видеокартата ми замина(дъно epox, рам A-data, видео - radeon), захранването и процесора оцеляха. Тогава компютъра се рестартираше през 5-10 минути.

Третият път, когато ми го върнаха от ремонт продължаваше да се рестартира. Тогава пак по метода на изключването от двете платки рам се оказа, че едната е била изгоряла. Махнах я и компютъра работеше година и нещо до снощи.

Първоначално публикуван от bi0nic Преглед на мнение
                      Това става въпрос за настолен така ли ? отвори го и в долната му част намери плоска батериика - тя е за BIOS-а ... изкарай я внимателно и го остави 5-10 минути така да се "поизчисти" тока от кондензаторите . сложи я пак обратно и пусни наново всичко . Изкарай кабела преди да правиш какви да е "интервенции" вътре и пипни нещо желязно за да неутрализираш статичното електричество ...
                      Задължително ще опитам да "ресетна" BIOS-а и ще видя какво ще направи тогава.

От цялата ситуация беше странно това, че не съм правил нещо кой знае какво по него.

Коментар

Привет,

нормално ако се търси хардуерен проблем се прави следното:

1. Разскачаш всичко от дънната платка (кабели, PCI карти, VGA карти и прочее) - сваляш и паметта. Дъното трябва да остане само с процесор и вентилатор. ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ПРИ ИЗКЛЮЧЕН ЗАХРАНВАЩ КАБЕЛ.

2. Махаш батерията от дъното за 4-5 минути (по принцип има и пинове за ресет, но по лесно е батерията) - ако имаш мултицет я замери, трябва да даде между (2,9 - 3,2) волта. Батерията е R2032 намира се във всяка железария.

3. Проверяваш за подути кондензатори по дъното (при старите дъна това е основния дефект, стареят с времето, обикновено около процесора, но един път ми се случи да е едно малко близо до слотовете).

4. Огледай захранването (най-добре ако имаш друго в което си сигурен, че работи да използваш него), ако не разбираш по добре НЕ го отваряй, иначе и вътре може да има подути кондензатори. Ако е гаранционно НЕ го отваряй има лепенки.

5. Намери си едно спикърче, обикновено на дъната има (в повечето кутии също, но не ги закачат, търси нещо в кутията с червен и черен кабел и букса с 4 пина).

6. Закачи захранването към дъното, гледай да си закачил всички кабели обикновено има 4 пинов(2 жълти и 2 черни) кабел за захранване на процесора.

7. Както казах по горе на дъното трябва да е само процесора с вентилатора. Включи захранващия кабел, след това на дъното намираш пиновете за включване (обикновено се намират долу в дясно, около 6-8 пина на едно място). Два от тях включват дъното (ако имаш книжка прочети къде се намират). Като ги дадеш на късо с една отверка и трябва да включат дъното. Ако не си сигурен по добре извикай някой който се е занимавал с това. Но не е голяма философия.

8. След като стартираш системата, трябва да се въртят вентилаторите и да спикъра да пищи (това е нормално когато няма памет). Ако не пищи значи може да е захранване или дъно. За времето от кога се занимавам само един път ми се е случвало да е процесор.

9. Ако пищи, изключваш захранващия кабел и слагаш паметта. След това го пускаш пак. Трябва да пищи на видео вече.

10. Слагаш видеото и включваш клавиатура, мишка и монитора (по принцип може и без мишка). Пускаш компютъра и гледаш дали ще изгрее нещо на екрана. ВСИЧКИ ИНТЕРВЕНЦИИ СЕ ИЗВЪРШВАТ ПРИ ИЗВАДЕН КАБЕЛ НА ЗАХРАНВАНЕТО.

11. Ако всичко е наред продължаваш нататък с харда и т.н.

Това е основното при тестване на хардуера(има едни PCI платки диагностични, но досега не съм имал удоволствието да ползвам такава), ако някой от компонентите, по време на изпълнението на стъпките по горе те съмнява. Потърси работещ компонент от някой приятел.
                        В сервизите обикновено се намират почти всякакви екзотики и за това тестването е по бързо и лесно.

Успех в начинанието и не се притеснявай не е голяма философия. Обикновено се претръпва бързо и после не ти прави впечатление .
                        LZ1VWW

Коментар

Благодаря на всички за съветите.

Днес доста време си поиграх, разглобих го, изчистих прахта, която се беше събрала, огледах дъното за издути кондензатори, но не открих такива. Сглобих го и започнах по метода на изключването докато не стигнах до дъно, процесор, рам и захранващ блок. Резултата си е все такъв - седи си монитора в stand by.

Опитах и с reset на BIOS-a, но и това не помогна.

За момента, каквото ми беше по силите го направих. Остава само един тест с рам от друг компютър и ако тогава пак не "запали", значи проблема клони към дънната платка.

Още веднъж, благодаря на всички включили се със съвети.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X