Обява

Свий
Няма добавени обяви.

SSD - митове, легенди, истини - вашият личен опит?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: SSD - митове, легенди, истини - вашият личен опит?

Това е SSD-то:

А това е HDD-то. В случая HITACHI HDP725032GLA360:

Компютъра е Inter Core i7 2.66, клокнат на 3.00Ghz, Чипсета на дъното не помня, но е с ICH10.

Въпросната трикратна разлика, която установих при копиране, вероятно се дължи на силно фрагментирания ми HDD. То в това е и силата на SSD-то, така че е съесем нормално.

ПП: КОето е интересното - SSD-то размазва HDD-то ми точно по параметър писане навсякъде, което доста ме изненадва. А в долния сегмент - под 16к, е по-слабо на четене от диска ми, което още повече ме изненадва.
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от sparkybg; 11-11-09, 15:41.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Абе какво се занимавате с глупави програмки за измерване - за вас dd няма ли?

Фрагментирането има значение, но и съвсем нефрагментиран диск дава seek времена от милисекунди, които при SSD ги няма.

Коментар

Сега се сещам че и RAID с 2x32GB не би бил лош вариант. Ако и SSD-тата са от по-висок клас, ще ударят в земята всичко живо. Гледам има разни екземпляри с по 250MB и повече при четене и със 170MB и повече при писане. Това са си 500MB при четене и 350 при писане, което би било повече от отличен резултат.

И както е тръгнало SATA II скоро ще отеснее, и ще се наложи да мислят нещо друго, с поне двоен обмен.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Тенденцията е всичко, в което има механично движение, да го няма до няколко години. Или почти всичко.
          Мале, като си спомня, как пишехме "програми" на перфокарти! и "харда" беше касетофом Ком

Коментар

Ето и от мен, с HDDTune. Едното е от лаптопа(SSD Samsung 128MB)

другото е 2 диска (7200/16М) в RAID 0. Разликата е очевидна.

Иначе за дефрагментирането - не пипайте SSD-то, преди да сте прочели това :

http://www.ghacks.net/2009/01/03/sho...ragment-a-ssd/

Solid State Drives can access any location on the drive in the same time. This is one of the main advantages over hard drives. This also means that there is no need to defragment a Solid State Drive ever. These drives have actually been designed to write data evenly in all sectors of the drive which the industry is calling wear leveling. Each sector of a Solid State Drive has a limited number of writes before it cannot be overwritten anymore. (this is a theoretical limit which cannot be reached in work environments)
            С прости думи - дефрагментирането може само да прецака диска, ако се прилага неразумно, като няма да има никакъв ефект върху скоростта на диска, дори обратното. Всъщност разположението на данните по диска няма нищо общо с това, което вижда ОС-а, заради прилагането на Wear Leveling алгоритъма. Съответно, "дефрагментирането", което си мислим че правим - всъщност размества само секторите по диска по усмотрение на wear leveling логиката - или "от пусто в празно".
            Последно редактирано от Tihomir(imageo); 11-11-09, 16:28.
            Вярата в конспирации е опростяване, което ни помага да обясняваме всичко.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Сега се сещам че и RAID с 2x32GB не би бил лош вариант....
              Ти, какво мислиш че има в твоето 64?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Ти, какво мислиш че има в твоето 64?
                Двойно повече чипове. Но не е RAID. На 32-ката и дават същите обмени като на мойто. на 128-цата пак така. Различно е, просто.

Коментар

Двойно повече чипове. Но не е RAID. На 32-ката и дават същите обмени като на мойто. на 128-цата пак така. Различно е, просто.
                  Е, той RAID0 какво е - двойно повече чипове. Лимитиращ фактор на тези "дискове" е контролерът. Вътрешно пък ползват нещо подобно на RAID5, само че го наричат код устойчив на грешки.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Е, той RAID0 какво е - двойно повече чипове. Лимитиращ фактор на тези "дискове" е контролерът. Вътрешно пък ползват нещо подобно на RAID5, само че го наричат код устойчив на грешки.
                    Двойно повече чипове за памет, и двойно повече контролери за тях. От тами двойно по-широка шина за данни, съответно двойно по-висока скорост на обмен.

Коментар

Аз пък си мисля че се набутах.
                      На HTC Shift смених заводския хард

Toshiba MK4009GAL 40Gb 1.8" ZIF HDD
                      Formatted Capacity: 37.2GB
                      Data Transfer Rates: 100MB/s (To ATA-6)
                      Average Seek Times: 15ms
                      Buffer Size: 8MB
                      Rotational Speed: 4200rpm
                      FDB - Fluid Dynamic Bearing
                      с
                      Kingspec 32GB SSD 1.8'' ZIF MLC
                      продавача каза че го е тествал и дава
                      Sustained Read :64MB/S
                      Sustained Write:51MB/S

Първо техника който го сменяше каза че заводския хард бил защитен срещу вибрации и било почти невъзможно да изгори докато го тангъркам в джипа.
                      После разлика в скороста не забелязвам никаква.

Коментар

Каквото и да ти говорят, механичен диск е на практика невъзможно да се защити от вибрации и най-вече удари, от едно ниво нагоре. Физиката не можем да прескочим, за добро или за лошо. Пък и SSD-то харчи по-малко ток.

Набутването е понеже е бавен. Но във всяко друго отношение си си на далавера.

Коментар

Двойно повече чипове за памет, и двойно повече контролери за тях. От тами двойно по-широка шина за данни, съответно двойно по-висока скорост на обмен.
                          тъй де. Мисълта ми беше, че потресаващата скорост е постигната именно с чипове, работещи в разнобой.

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
                          Аз пък си мисля че се набутах.
                          На HTC Shift смених заводския хард
                          ...
                          Sustained Read :64MB/S
                          Sustained Write:51MB/S
                          Лесно ще го продадеш. А толкова бързи и 2.5" дискове не са.

...
                          Набутването е понеже е бавен. Но във всяко друго отношение си си на далавера.
                          Ти толкова бРЪз 1.8" виждал ли си?

Коментар

SSD дисковете са хубави, но да не бързаме да погребваме традиционните твърди дискове. Особено като се има предвид бъдещите потребителски "безоловни сълзи" и други RoHS съвместими тревоги.
                            Има доста сериозни като възможности твърди дискове. На който му се чете - тук.
                            Special Products
                            Toshiba specialty products provide a broad range of hard drives and appliances with special features, operating specifications and reduced form-factors. Our specialty products are an ideal match for a wide range of uses for mass storage in today's mobile handheld devices, intelligent consumer and commercial systems, highly-secure mobile clients, and embedded industrial and automotive environments.

24/7 Hard Drives
                            MHZ2xxxBK Series** 80 / 120 / 160 / 250GB* 2.5-Inch SATA 7200 RPM
                            MHZ2xxxBS Series** 120 / 250GB* 2.5-Inch SATA 5400 RPM
                            MHY2xxxBS Series** 40 / 60 / 80 / 100 / 120 / 160 / 200GB* 2.5-Inch SATA 5400 RPM
                            MHW2xxxAC Series** 40 / 60GB* 2.5-Inch PATA 4200 RPM

Automotive Hard Drives
                            MHW2xxxAC/ACE Series** 40 / 60GB* 2.5-Inch PATA 4200 RPM
                            MK8057GSC 80GB* 2.5-Inch SATA 4200 RPM
                            MK8050GAC 80GB* 2.5-Inch PATA 4200 RPM
                            MK4036GAC 40GB* 2.5-Inch PATA 4200 RPM

Surveillance & Industrial Hard Drives
                            MHZ2xxxBS Series** 120 / 250GB* 2.5-Inch SATA 5400 RPM
                            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Ясене, така си ме цитирал че нищо не разбрах.
                              Твърдия или мекия да продавам.
                              И кой е по-бърз.

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
                                Ясене, така си ме цитирал че нищо не разбрах.
                                Твърдия или мекия да продавам.
                                И кой е по-бърз.
                                ssd е по-бърз. Можеш него да продадеш, ако другият ти харесва повече.

Толкова бързи 1.8" обикновени дискове няма. И 2.5" не са толкова бързи, такива скорости има чак при големите 3.5"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X