Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Бавно" стартиране на настолен компютър с Win11

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• "Бавно" стартиране на настолен компютър с Win11

Здравейте, момчета! Видимо от заглавието става ясно, че иде реч за бавно, поне по моите схващания, стартиране на компютъра. От включването до появата на екрана с иконите минава около минута. Това ужасно ме нерви Компютъра е нов за мене, но иначе е втора ръка. Дискът е SSD NVMe 500 GB Това са данните на системата:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot (20).jpg Прегледи:0 Размер:92.6 КБ ID:7043732
    Последно редактирано от коко келеша; Вчера, 09:25.
    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
    Из "Златния телец"

Туй нящо, за да тръгне добре с Win 11 трябва да му е активиран през BIOS-а TPM 2.0 - влиза се в BIOS на дънната платка и да се избере настройка AMD fTPM - Enabled. Направено ли е?
    Въоръжете се с тРъмПение, настават интересни времена © Мозъчният тръст Тръмпаняху се е погрижил.

Коментар

• коко келеша
      коко келеша коментира
      Редактиране на коментар
      Аз никъде не съм пипал. Съм прост юзър и не пипам, където не са ме учили И изобщо, тоя Win11 ми е по-мътен и от андроида, но ми се наложи да го инсталирам, за да мога да работя с новите версии на някои програми за фотообработка. П.П. На този компютър все още не ползвам кракнати версии на каквото и да било )))))

Е, па като си юзър, допитай се до "гумената кукла"

Какво да направите:
    1. Натиснете клавишната комбинация Windows + R на клавиатурата (това отваря прозореца Run).
    2. Напишете tpm.msc в полето и натиснете Enter.

Какво означава резултатът на екрана:
    • Сценарий А: Всичко е наред (Готови сте за Windows 11)
      • Ще се отвори нов прозорец "TPM Management".
      • В центъра ще пише: "The TPM is ready for use" (TPM е готов за употреба).
      • Долу в десния ъгъл под Specification Version трябва да пише 2.0.
    • Сценарий Б: Модулът е изключен или липсва
      • Ще излезе съобщение за грешка: "Compatible TPM cannot be found" (Не е намерен съвместим TPM).
      • Решението: Това означава, че вграденият fTPM в процесора е изключен от настройките на дънната платка. Трябва да рестартирате компютъра, да влезете в BIOS и да го промените на Enabled.

Ако ви изписва съобщението, че не е намерен съвместим TPM, кажете каква марка е компютърът ви (напр. Lenovo, Dell, HP) или каква е дънната платка (напр. ASUS, Gigabyte, MSI)?

Въоръжете се с тРъмПение, настават интересни времена © Мозъчният тръст Тръмпаняху се е погрижил.

Коментар

• коко келеша
      коко келеша коментира
      Редактиране на коментар
      Ами, нещата се развиват по сценарий А - готов за употреба с версия 2.0 , Това сигурно трябва да означава, че паленето за около минута е нормално !?

коко келеша коментира
    Днес, 12:37
    Ами, нещата се развиват по сценарий А - готов за употреба с версия 2.0 , Това сигурно трябва да означава, че паленето за около минута е нормално !?
    Това означава, че трябва да е доста лесно да се ускори: трябва да прегледаш "startup" менюто и да изключиш всички геймърски (щото втора употреба, ама първият му "юзър" е бил някой геймър) простотиЙ, които се зареждат при стартиране (обикновено търсят връзка с някакви облачни сървъри). Ако и това не помогне - трябва някакъв "Registry Cleaner" да му се пусне.

Ти този Windows 11 сам ли си го инсталира и как го направи - нова инсталация с изтриване на всичко от диска или "ъпгрейд" със запазване на документи, снимки и т.н.?

Коментар

• коко келеша
      коко келеша коментира
      Редактиране на коментар
      На теория всичко трябваше да е "девствено" и срещу доплащане да качат Уин 11 от фирмата. За трети път пазарувам от тия хубавци и двата лаптопа, които имам си трудят, но не ставаха за !!-ката. А бе, направи ми впечатление, че компютъра е Леново а по данни става дума за някакво НР и то лаптоп, но не го отразих сериозно. Явно промяната е продължила и при тях , и вече на са коректната фирма отпреди 5-6 години.

Свали един CristalDiskMark от ТЕТУКАТЕ и сподели какви цифри ще покаже теста.
    Ако е нещо като долното ще има обяснение - "диска" е за боклука.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:poebano_nvme.png
Прегледи:0
Размер:42.4 КБ
ID:7043773

Възможен сценарий е.

Враг усраине

Коментар

Дори тоя тест може да даде подвеждащи разултати, и не заради конкретния софтуер...
      Наскоро познат обади за подобно явление. Тествали, гледали, чели. Уж дискът бил здрав, но на моменти отбелязвал забавяне по секунда - две.
      В сервиза казали че дискът бил здрав и няма нужда да бъде сменен. След известно настояване го сменили с друг, и прблемът изчезнал.

Аптопо, за такъв вид тестове повече ми допада hard disk sentinel. Доста по-консервативен е от масовите тестове в оценката си за състоянието на диска, което намирам за плюс.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Това е резултата за сега

Име:Screenshot (22).png
Прегледи:3
Размер:34.9 КБ
ID:7043786
        Из "Златния телец"

Коментар

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          Изглежда ОК но както каза Ицо не е 100% гаранция.

Този от примера съвсем ясно беше капут и лаптопа работеше като нафтова печка с него.
        С нов носител просто излетя.
        Та не е зле да се отметне и това като потенциална причина в случая.
        Враг усраине

Коментар

Име:Screenshot (23).png
Прегледи:5
Размер:232.0 КБ
ID:7043790 И това
          Из "Златния телец"

Коментар

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            Може да игнорираш диска като потенциален проблем.
            На друго място е заровено кучето...

Да беше един Линукс да ти напиша какво да пуснеш в конзолата и да го хванем проблема ама с тия 11ки джамове

Сега сериозно, и по ред на нещата:

Програми стартиращи се по подразбиране със зареждането на Уиндоуса... тук се махат разните Bloatware, помощник на драйвера за кабела на кутийката на мишката и други такива тъпни, един скриншот би помогнал за по-детайлни съвети.

Проверки по време на "БИОС" а тук са разните проверки на паметта, диска и още какви ли не тъпотии като например изчакване на 3 секунди за Лого, после 10 секунди за евентуално зареждане на ОС през мрежова карта и т.н.... отново скриншот би помогнал за повече съвети. В БИОСа може и доста неща да са натворени и да спъват иначе прекрасната машинка.

Настройки на самия Вин11, забрана на всякакви споделяния, ненужни сървиси и т.н. тук опциите са безброй и се почва с един от милиардите уроци в нета как се оптимизира Вин11.

И последно ама най-бърже би показало дали е хардуерен проблема(според мен НЕ е) - една флашка с Линукс т.н. Live CD ili Try before Install, само ръгаш, рестартираш и после след закачане към мрежата ще тестваш как с нещата. Дебиан, Убунту, Минт, Кали и т.н. има за всеки вкус, дори има и гейминг ОС вече - SteamOS
          Бъдете живи и здрави!

Коментар

Ако е Леново, свали си Lenovo Vantage и си пусни едни пълни скенове за всеки случай.

Коментар

в подобни случаи инсталирам AnyDesk и викам неволята /някой по - вещ от мен/.............. та, тук няма ли някой желаещ да му погледне дистанционно ситуацията на Коко, че с картинки трудно

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 1 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
              X