Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какъв домашен NAS

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от KingofROAD Преглед на мнение
    На свещенната крава ицко, шленга му пречел.....
    Съвсем си извертял. Или си злоупотребил с приема на "силата" и си се разлигавил?

И не се крий под леглото, ами кажи има ли актуална версия базирана на БСД или на нея вече може да се гледа като на история? Какво казаха в сайта?
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Не бях гласувал в собствената си анкета
      Попадна ми статия на чиляк, който е билднал система доста сходна хардуерно с тази, която аз бях харесал.
      Даже кутията но на мен ми допада по-компактният и модел при който дисковете не се вадят директно като тук:

https://blog.briancmoses.com/2024/11...5-edition.html

Човека е направил и разбивка, която не е много актуална за еврогея но дава някаква представа за щетата.
      С 5 диска консумация между 60 и 90 вата не е особено впечатляваща но и не е безкрайно зле.
      При това с процесор, който може да се конкурира с ARM по спестовност.
      А ако е "истински"...
      Враг усраине

Коментар

• KingofROAD
        KingofROAD коментира
        Редактиране на коментар
        ARM-ските професори колкото консумират, толкова и работа вършат. За самба-мамба, или едно-две елементарни неща стават. На моя QNAP е целерон четириядрен, дрън дрън, 16 геги рамец съм му нахакал, въпреки че QNAP му дават до 8, баца си без проблем. Обаче като му пусна два филма по 3-4 геги всеки да се точат от мен към него, и професора на 90-100% ряз. А не е ARM....

OFF
      Не се сдържах.

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение

Този го бях оставил само за синхронизация на снимки от мобилни устройства.
      Нещо като “облак” .....
      Вярно ли ти трябват толкова когато не си у дома?
      Аз съм ги сбутал на едно ССД, което никой никога не е отварял. Само така. Да има.

... а ми се подигравате за караваната. ......
      Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
      Вальо. О888 557Ч7Ч
      Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
        ...С 5 диска консумация между 60 и 90 вата не е особено впечатляваща но и не е безкрайно зле...
        По спомен офисния сървър, който е пълноразмерен двупроцесорен чарк, ненатоварен харчеше там някъде...

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
          OFF
          Не се сдържах.
          ...
          Вярно ли ти трябват толкова когато не си у дома?
          Не, изобщо не става въпрос да са ми достъпни извън дома.
          Ако това беше основен приоритет щях просто да си плащам за клауд сторидж.

Идеята е, че разтоварвам тамагочитата на собствено устройство а не плащам на гугъл и епъл за същото.

Иначе и през NAS снимките също могат да се споделят сравнително лесно WW.
          Но както споменах не го ползвам за това, даже изобщо не го правя така.

На умрелият QNAP отдавна нямам НИКАКВО доверие, тази работа със снимките е най-безотговорната, която можах да му измисля.
          За всичко важно в момента си ползвам Synology-то.

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
          По спомен офисния сървър, който е пълноразмерен двупроцесорен чарк, ненатоварен харчеше там някъде...
          Ми то основната консумация в случая идва от носителите, било то дискове или SSD.
          И от RPI да се управляват разликата в общата консумация няма да е драстична.
          Враг усраине

Коментар

• KingofROAD
            KingofROAD коментира
            Редактиране на коментар
            По принцип сървърите не са правени да са много икономични, не това им е основната идея. Естествено не правени да разхищават токО. За да цедиш още лимона, трябва да преминеш на 2,5 инча сата ССД-та, или на М2 или НВМЕ. Които са пък скъпи. Малките и някои средни насове разчитат основно на икономичен професор, и имат няклои постижения, ама и производителността им е толкова. А на мен лично ми трябва щайга за виртуалки, та не съм гледал основно иконимията, а производителност и рамец. Иначе ако е само за сториж и ОМВ-то става. На прясна инсталация е почти голо, един секюршел, и още 3-4 неща. Кичиш го с плъигини, и контейнер, и виртуалки. Можеш доволно гъвкаво, и комбинативно да си го пригодиш и под специфични нужди. Чаки да покажем моето.

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            Вече не било баш така.
            Чувам, не че ме интересува.
            Особено па коги друг плаща за ток0!

• KingofROAD
            KingofROAD коментира
            Редактиране на коментар
            При нашия случай да цедиш лимонОт за 10-20-30 вата не си заслужава. Иначе ако плаща датеработел - каквото купи, и колкото оно може...

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
          ...Аз съм ги сбутал на едно ССД, което никой никога не е отварял. Само така. Да има...
          Съхраняването на важни данни върху SSD е с една идея по-интелигентно действие от съхраняването им върху "флашка" или карта, но не е много по...

И коментаторите...

Коментар

То пък нали мацаниците от тамагочитата са едни данни

Но да - колкото и да са "нарисувани" просто нема как да ги дръпнеш отново от Замунда или Pirate Bay!
            Враг усраине

Коментар

....има ли актуална версия базирана на БСД или на нея вече може да се гледа като на история? Какво казаха в сайта?...
              Догодина ще им се обърне палачинката. Като поизядат маааалко кютек от феновете....
              -Чем занимаетесь по жизни?
              -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.

Коментар

...Съхраняването на важни данни върху SSD е с една идея по-интелигентно действие от съхраняването им върху "флашка" или карта, но не е много по...
                каза свещенната крава, слушайте кравата, тя знае вся и все, и празно нема....

Коментар

Прилагам скрийншотове за нагледност.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SCR00123.jpg
Прегледи:59
Размер:83.2 КБ
ID:7001695

Име:SCR00124.jpg
Прегледи:58
Размер:29.3 КБ
ID:7001693

Име:SCR00125.jpg
Прегледи:59
Размер:32.6 КБ
ID:7001694
                  Прикачени файлове

Коментар

Подобни скрийншотове може да покаже почти всеки, но за друго говорехме.
                    Всъщност какво показа по-горе? Някога си инсталирал нещо. Браво. Чудесно. Юнак.

И коментаторите...

Коментар

Подобни скрийншотове може да покаже почти всеки, но за друго говорехме.
                      Всъщност какво показа по-горе? Някога си инсталирал нещо. Браво. Чудесно. Юнак.
                      Добре че си ти, та да ма светнеш. Ама аз на свещенни крави не вервам.

Коментар

Ясно, латерна. Едно си знае и само него върти.
                        С тоя овчарски хумор си безинтересен събеседник...

И коментаторите...

Коментар

Оцапа темата на братчеда както винаги правиш. Ти и чувство за хумор е нещо като материя и анти ....

Коментар

Аз сетъпвам постепенно...
                            И паралелно копирам данни от умрелият кюнар (QNAP).

Това е една от причините да хейтя скапаният NAS - волюма не се чете директно с нормалните средства на операционна система.
                            Да, уж е линукс райд, уж файловата система е стандартна но скапаняците са моднали нещо малко но съвсем умишлено така, че да се САМО от QTS.
                            Демек техното изчадие нарочено за операционна система.

И това не е всичко - намерих все пак от колеги някакъв стар QNAP с идея да си мигрирам по-лесно данните на външен диск през него.
                            Ама греда - оказа се с ARM процесорче и максималната версия на ОС за този модел беше 4.
                            Пък моят NAS беше с Intel и съответно QTS 5 нещо си.
                            Не успя монтира волюма с данните - изглежда трябва да е по-близо до донора.
                            Абе ако си бях купил нов QNAP вероятни всичко щеше да тръгне, каквато изглежда е идеята им.
                            Обаче:

....................../´¯/)
                            ....................,/¯../
                            .................../..../
                            ............./´¯/'...'/´¯¯`·¸
                            ........../'/.../..../......./¨¯\
                            ........('(...´...´.... ¯~/'...')
                            .........\.................'...../
                            ..........''...\.......... _.·´
                            ............\..............(
                            ..............\.............\...

Успях да ги прехвърля благодарение на R-Linux, което си е инструмент за възстановяване на данни.
                            Има го и за Windows, колега успя да прочете волюма и с друг джам инструмент но не разбрах кой точно.
                            Но е комерсиален и му трябва лекарство докато R-Linux върши същата работа и без пари.

И с двата инструмента става но процеса е по-бавен отколкото просто копиране.
                            Как да е, кой евал-евал, кака вече се оженИ
                            Враг усраине

Коментар

• KingofROAD
                              KingofROAD коментира
                              Редактиране на коментар
                              Ами с купешките НАС-ове така стоят нещата, всеки производител гледа да си върше клиентите. Опънатият сорс върши работа на този, който знае и разбира. Моя QNAP в момента съм го пльоснал като кеширащо прокси. Най-накрая успях да го накарам да прочете UPS-са, и то само по SNMP по мрежата. По USB го чете, и пак само най-елеметанрните показания. За виртуалки може ама 1-2 по-лекички, бях му сложил една телефонна централа. И още някакъв линукс за компилация на фърмуер за рутери. Нещо мааалко по-сериозно и професора е в лютеницата. Synology също им вдигнал мерника, но не знам кога ще се наканя. Имам няколко терабайта свещенни данни, и трябва да им намеря сигурно хранилище, с което екеприменти няма да се правят. И да е минимум 4-5-6 диска. Гледах някакви около 1200-1400 кинта преди 2-3 месеца. Според мен е по-добре да се набележи някой мааалко по-стар модел, в момент когато му е паднала цената, и прясно е излязъл нов, прекалено скъп. Има един модел и на AsusStore s 2,5 GB ланки, на прилична цена има и НВМЕ - https://www.asustor.com/en-gb/product?p_id=82 Ето този, май имаше вариант и с друг процесор - целерон, ще потърся по-нататък. Та поразгледай, може да се окаже и по-добре от свещенните крави QNAP и Synology.

• Esper
                              Esper коментира
                              Редактиране на коментар
                              UGREEN също се оказва, че правят такива неща.
                              И ползват точно интелският N100 процесор.
                              Не, че този NAS ми е особено критичен но не ми вдъхват доверие все още.
                              Иначе цените са им дори по-високи от тези на Synology.
                              Но и хардуера им е по-сериозен и по-съвременен!

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 1 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X