Умре ми един от двата мрежови сториджа.
Първият, който купувах преди доста време - QNAP HS-251+
Този го бях оставил само за синхронизация на снимки от мобилни устройства.
Нещо като “облак” вместо да плащам онлайн такъв я на плод-зеленчука я на хухъл.
Сега съм пред дилема дали да събирам нещо по трудово, базирано на TtueNAS или подобна опенсорс дрисня.
Или пак да купя отново готово решение!
Категорично се изключва QNAP като платформа и не защото умрялото е такова.
Имам други съображения но повече такова г0мн0 у дома нема да влезе дори без паре.
Ако се купува готово пак ще е Synology.
Ако пък се асемблира и се купува целият хардуер - не го виждам по-евтино за сега.
Уш би трябвало да стане по-гъвкаво за ъпгрейд, по-мощно и с повече възможности за същите пари с ТНТМ подхода.
Обаче с всичкият хардуер (без дискове) пак го докарвам до около 1000лв колкото е Синология за 4 диска например.
Да, ама аз съм бил вече там някъде, последно с FreeNAS 9.
И реалността беше: По-обемно, по-шумно, по-лакомо за ток, абе - ДРВО.
Но по-евтино само защото не съм купувал част от хардуера.
Сега разпънах на една машина еволюцията на FreeNAS - TrueNAS.
Същото ДРВО като и едно време.
Затрудних се да му сетна дори IP адрес, интерфейса му прилича на дипломна работа и оригинално ядрото нема подръжка на файловата система за дограма - нема NTFS шофер?!?
WTF?!?
Почти съм решил ма с темата просто сверявам саатника какво предпочита народа към момента.
Първият, който купувах преди доста време - QNAP HS-251+
Този го бях оставил само за синхронизация на снимки от мобилни устройства.
Нещо като “облак” вместо да плащам онлайн такъв я на плод-зеленчука я на хухъл.
Сега съм пред дилема дали да събирам нещо по трудово, базирано на TtueNAS или подобна опенсорс дрисня.
Или пак да купя отново готово решение!
Категорично се изключва QNAP като платформа и не защото умрялото е такова.
Имам други съображения но повече такова г0мн0 у дома нема да влезе дори без паре.
Ако се купува готово пак ще е Synology.
Ако пък се асемблира и се купува целият хардуер - не го виждам по-евтино за сега.
Уш би трябвало да стане по-гъвкаво за ъпгрейд, по-мощно и с повече възможности за същите пари с ТНТМ подхода.
Обаче с всичкият хардуер (без дискове) пак го докарвам до около 1000лв колкото е Синология за 4 диска например.
Да, ама аз съм бил вече там някъде, последно с FreeNAS 9.
И реалността беше: По-обемно, по-шумно, по-лакомо за ток, абе - ДРВО.
Но по-евтино само защото не съм купувал част от хардуера.
Сега разпънах на една машина еволюцията на FreeNAS - TrueNAS.
Същото ДРВО като и едно време.
Затрудних се да му сетна дори IP адрес, интерфейса му прилича на дипломна работа и оригинално ядрото нема подръжка на файловата система за дограма - нема NTFS шофер?!?
WTF?!?
Почти съм решил ма с темата просто сверявам саатника какво предпочита народа към момента.
Коментар