Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за лаптоп

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Съвет за лаптоп

    Уважаеми съфорумци,
    Нужна ми е помощ и то спешна, защото днес е последният ден за закупуване на нещо изгодно от черният петък.
    Накратко - нужен ми е лаптоп основно за работа с чертожни програми,напр. Autocad,Allplan и може би други на по-късен етап.
    Пред голяма дилема съм- дали да купувам чисто нов или 2ра употреба?
    Бюджета ми е силно ограничен +- 1500лв.Може и да увелича до 2000лв, но в краен случай, само ако е нещо супер изгодно, с голяма гаранция и да върши работа за поне минимум 5-6 години.
    Новите с този бюджет трудно достигат необходимите параметри за работа, а и е нужен известен запас в потенциала на процесор, видео карта и рам памет.
    От друга страна втора употреба работни станции или бизнес серии имат необходимите параметри, но там рискът е обясним.
    Досега съм имал няколко лаптопа- Dell Inspiron, HP, Sony Vaio и Fujitsu Lifebook E series. Сега ми се върти в главата Lenovo ThinkPad.
    Държа да отбележа, че не съм много на „ти” с ИТ технологиите, имам базови познания за обща култура и толкова.

    Какво ще ме посъветвате с оглед на гореизложеното – дали да „рискувам ” с 2-ра употреба, но с по-големи параметри и голям запас за работа или за нов лаптоп, но с параметри на границата на възможностите?
    Бихте ли ми препоръчали изпитани търговци за втора употреба на добри цени и най-важното да са коректни с гаранционното и следгаранционно обслужване?
    Или такива, с нова техника, но пак да имат качествено отношение към клиента?
    Какви да са оптималните (минималните) параметри на търсеният от мен по предназначение лаптоп?

    И друг важен въпрос- в зависимост откъде внасят 2ра употреба има значение и каква е подредбата на клавиатурата и разните му там символи и знаци. Кои клавиатури се доближават максимум към тези, които се продават на българският пазар? Защото сме свикнали с тукашната подредба на знаци и символи. Например аз съм живял в Белгия и там ползвах с френска клавиатура, също и в Германия бяха немски подредби и много се изнервях докато открия правилните символи, които съм свикнал да са на определено място според нашенските клавиатури.
    Ценя всякакви мнения и гледни точки.
    Може и на лични да изпращате линкове, с цел да няма реклама.
    Благодаря предварително.

  • #2
    Търсете само нов лаптоп с новите AMD 4700u или 4800u или H(4800H) процесори. Според мен.и 4500u на АМД става.

    Като марка бих избирал измежду Acer, Asus и Леново, а за HP само високите им серии.

    DELL също стават, но принципно си имат техен ",къстъминг"- зарядните им като сдадат багажа не могат да бъдат заместени с обикновенни не маркови - имат някакъв чип с който комуникират лаптоп и зарядно и ако не се разпознаят не допуска зареждане.

    Има още 2 момента които да си изясните:

    - необходима ли ви е мобилност и до каква степен - тоест колко да е максимално тежък лаптопа и колко часа да издържа батерията му?

    - до каква степен екрана трябва да изобразява реалните истински цветове и дали трябва да е 100% sRGB екрана.Това е необходимо предимно при работа със снимки и видео обработка.


    Иначе всеки един геймърски лаптопнад 1400лв с по-нов процесор и видеокарта на средно ниво ще ви свърши работа.

    Трябва да си отговорите и за размера на екрана -14-ка, 15-ка, 17-ка...

    П.П.

    И да знаете, че нищо не изпускате - следя цените и моделите, както и процесорите вграждани в лаптопите от януари 2020г. - сега цените са дори леко надути и отделно няма избор - заради дистанционното обучение на ученици/студенти лаптопите се поизкупиха .Юли и Август цените на лаптопите бяха най-евтини.

    Освен това ако покупката не е спешна AMD предстои да представи и пусне новите мобилни процесори и февруари март да излязат първите лаптопи с тях.

    Ако не, избирайте от горните.

    Сони ги забравете, най-добре зачеркнете -2012 г. се изтеглиха от бизнеса с лаптопи и аутсорснаха поддръжката на нонейм фирми, които 1 година след това направиха една част от безплатните дотогава функции на програмите/приложенията им заплатени.
    Само с един ъпдейт заключиха някои основни функции например на Vaio care и започнаха да изскачат реклами и изнудвания за заплащане на пари, за да ги включат.
    Зачеркнал съм ги доживот -не се прави така --> в цената на лаптопа когато плащах бяха включени и тези техни програми за поддръжка и предварително инсталиран софтуер


    Самсунг също не купувайте, те също се изтеглиха макар и само от Европа.

    Коментар


    • #3
      Абе за чертежи --- 14 инча го отпиши...и 15 е на ръба...
      Една от дейностите ни е търговия и мога откровено да кажа че качествените неща не падат...или ако падат то е незначително..Затова не гледай петъка ами си търси из всякакви сайтове и вносители "твоя" лаптоп.
      Категорично препоръчвам да се купи (може и онлайн) но от доказан вносител(ардес и подобни) който има реални магазини и сервиз.Като звъннеш по телефона да ги напсуваш или за проблем - да има кого...
      Затова аз лично избягвам емаг и подобните му. Все пак лаптопа е уред който лесно ще опре до гаранция и сервизиране... затова....
      П.П
      Взех страхотен геймърски гъзарски 17 инчов лаптоп за работа(само зарад дизайна) - излезна 2200 като културно помолих управителя на магазина с думите: Абе искам от вас да го взема щото ако му се случи нещо - да имам сигурност- влюбих се в тоз модел ама не ми стигат парите и трябва да взема друг който също върши работа ама не ме кефи. Управителя се ухили и след 5 минути телефони покупката беше факт.

      Коментар


      • #4
        Ма те Ардес си продават и чрез Еmag.

        А иначе и аз съм за това "да има кого да напсуваш"
        ...

        На практика или ще трябва да се ориентирате за интернет покупка от Германия, Белгия, Холандия и.т. "бели държави" или за чакане лято 2021г.

        Там поне гаранция има и дори да се наложи да платите 30-50лв за доставка до там за сервиз, ще е по-добре отколкото за подобни опити с българските "търговци"...

        Вярно е че вашата работа сигурно 17-ка е минимума.

        А в Емаг-а всичко вече е опоскано...Не ще имаше голям избор или много бройки...За цените да не говорим - "ден петилетка храни"...

        Коментар


        • #5
          То малко лаптоп и работа с чертожна програма за мен не са съвместими ама....

          За чертожна програма минимум 26 инча висок клас монитор и настолен комп ама нейсе.

          Поне хората дето познавам и ползват чертожни програми са на такива

          То даже и 1 монитор не им стига де.

          п.п.

          Не че не съм се зверил на джобното ми 13" лаптопче(единствено ПС за момента) да чертая на китчен планер ама за работа всеки ден лаптоп не става.
          Land Rover Discovery II, V8 4.0
          VW Golf VI variant
          Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

          Коментар


          • #6
            Повечето 14" са с основната клавиатура. 15" -ките имат и отделна цифрова клавиатурка като "101" - бутонните външни клавиатури.
            Базовата видеокарта "слабее" за някои графични функции. Аутокад има изисквания за Open Gl / Direct X. Гледай GPU -то да ги поддържа хардуерно.
            Преди година и нещо синът ми си купи Асус 17" от високия клас - при изпозване на графични програми вентилаторите му фучат.

            Коментар


            • #7
              За тия пари спокойн си вземаш нов. Търси нещо от графата "геймърски" или въобще нещо с отделна видеокарта, може да пише нещо като GTX. На второ място гледай рам памет, желатело е да е 16 гигабайта, но може и 8. След като намериш с тия показатели от тях гледаш процесорите, желателно е да е i7 или Ryzen, поне 4 ядра и от 2гх нагоре. Освен Леново Тинкпад има и Леново Легион, Дел ХPS, също НР Омен, Асус Туф, Асер Суифт.

              Коментар


              • #8
                Първоначално публикуван от Justif Преглед на мнение
                Ма те Ардес си продават и чрез Еmag.

                А иначе и аз съм за това "да има кого да напсуваш"
                ...

                На практика или ще трябва да се ориентирате за интернет покупка от Германия, Белгия, Холандия и.т. "бели държави" или за чакане лято 2021г.

                Там поне гаранция има и дори да се наложи да платите 30-50лв за доставка до там за сервиз, ще е по-добре отколкото за подобни опити с българските "търговци"...

                Вярно е че вашата работа сигурно 17-ка е минимума.

                А в Емаг-а всичко вече е опоскано...Не ще имаше голям избор или много бройки...За цените да не говорим - "ден петилетка храни"...
                Абе не съм съгласен с покупката отвън ама пък и нямам нерви нито интерес да убеждавам.
                Емаг не са опоскани ама просто търговците вече си продават сами нещата - и ако нещо не могат или се мъчат - пускат го в емаг.Преди години беше по друг начин.
                От друга страна емаг реално също работи за теб - стига да знаеш как.Реално ако един и същ лаптоп е на една и съща цена в емаг и ардес - трябва да ти светне лампата че за този продукт може да се преговаря.Това означава че този продукт има минимум 15% комисионна - сиреч имаш мегдан. И ако говориш честно и коректно и с правилния човек - определено става.
                Посочих ардес щото лаптопите по висок клас все имат някакви особености - и ти трябва лично да говориш с човека(майстор или специалист) за да си кажеш болката.
                А не на принципа - изпращай ще ремонтираме.Това трябва да се избягва.
                При мен например уж нов лаптоп уж всичко наред ама не светваше подсветката на клавиатурата.Кво ли не правих.Накрая го занесох в ардеса и му инсталираха(а уж всичко си имаше) нещо и стана.
                Имам колега архитект - и той кара с лаптоп.Твърди че му стига спокойно- и само отвреме на време просто включва голям монитор към лаптопа...
                Така че става номера...

                П.П
                Освен ардес има и още сума ти фирми които хем са вносители хем са сервизи и хем търговци- всички от тоя ранг вършат работа.


                Коментар


                • #9
                  Само без Asus Tuf .... такава печка не сте виждали,нечовешка. Ryzen добре ама видеото им си държи едни градуси нечовешки от чисто нов. Без нищо да прави 80 градуса са му ей така. Върнахме го. Нещо с АТИ видеокарта не ти трябва ама хич, това си е жива болест.

                  Коментар


                  • #10
                    В ХардуерБг са писали как се смъква температурата- някои модели нямат дори качествена термопаста и поради това вдигат повече температура.След смяната й проблема се решава.

                    А самият факт, че ти продават непълноценно функциониращ лаптоп и се налага да им се молиш, да ти хабят от нервите, времето и енергията за отстраняването на проблем с който те са били наясно и са ти продали така лаптопа говори повече от достатъчно за този търговец...

                    Който иска да се моли, кланя и т.н. на търговеца - аз се обаждам или гледам цената в нета, след това сравнявам и най-накрая поръчвам.

                    Така преди месец за оригинална резервна част на колата вносителя ми искаше 600лв, поръчах я от Унгария същата оригинална част за 230лв от официален представител.

                    След това БеГе търгашите се чудят защо не им върви бизнеса...

                    От споменатите не бих купил лаптоп - преди година имах познат с нов лаптоп от тях, трябваше да ги разнесе из нета, та да им светне, че губят и да се намеси шефа им да замаже ситуацията.
                    Гореказаното само затвърждава моето убеждение за тази фирма...

                    И както казах сега почти няма добри оферти, а малкото такива са вече изчерпани -бройките са свършили.

                    П.П.

                    И не, не "всички вършат работа" ---> както навсякъде има относително коректни има и черни овци, които са "в бизнеса" колкото да " изсмукат каквото могат" на принципа на термитите "оглозгай и бягай"...

                    Коментар


                    • #11
                      Благодаря на всички за мненията и съветите.Интересни гледниточки се оформиха.Да, истина е, че в Бг имам много търгаши и гледат само да изсмучат паричките на клиента, а някои се държат просто вулгарно, когато опре до гаранция и проблеми със закуената от тях стока.Много съм си патил в това отношение. И понеже тук е анархия, изпивам една студена вода, осъзнавам че съм прецакан и продължавам да се радвам на живота.)) Живял съм в 4 други държави-ами такова животно като българина НЯМА! И там има тарикати, но някак си по-малко и не се усеща.
                      Относно големината на екрана. Делът беше 17' и стигаха за чертане.Разбира се колкото по-голям монитор, по-добре.Ще мислим и за външен монитор по-нататък. Процесорът му беше i3 и се справяше добре, малко загряваше, но изкара към 5 години и умря изведнъж.Добре, че един познат успя да копира всичката информация от диска. Все си мечтая за работна стнация лаптоп с високи параметри и даже клоня към риска да взема, разбира се 2ра употреба, че новото с тези параметри е голяма цифра, но от друга страна новото си е ново. Засега съм 50/50 и продългжавам да се оглеждам, ако изпадне нещо изгодно. Не ми е спешно засега.Имам Fujitsu 15' и закърпва положението.

                      Коментар


                      • #12
                        С две думи, търси т.н. геймърски лаптоп, те са големи(хубаво охлаждане и нисък шум + голяма батерия), с хубави Интел процесори (забрави АМД щото е бавен за тия цели), с много памет(и с потенциал за още), с хубаво охлаждане а това е мега важно + хубава видео карта.

                        На всеки мощен лаптоп може да закачиш хубав монитор + мишка и клавиатура ама на кастриран лаптоп, който държи 8 часа работа без зареждане и тежи колкото 2 литра бира НЕ може да закачиш мощен процесор, много рам и хубаво охлаждане, без да звучи като Чинук хеликоптер.
                        Бъдете живи и здрави!

                        Коментар


                        • #13
                          Fujitsu Siemens Lifebook S series са работни коне
                          Публикувайте отговор

                          Коментар


                          • #14
                            Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                            търси с хубави Интел процесори (забрави АМД щото е бавен за тия цели), с много памет(и с потенциал за още), с хубаво охлаждане а това е мега важно + хубава видео карта.
                            .
                            Пффф-ффф....

                            Това сигурно е информация изкопана от на баба ти старите гащи времето

                            Тази година АМД закопаха буквално Интел и с процесорна мощ има вградено видео...

                            Ryzen 4500u и останалите ризъни над него буквално утрепаха интелските дори само с вграденото видео.
                            Най-мощното интелско е 1050-1100мх, най мощното вградено в мобилен процесор е на АМД е 1750мх, като най-лакомият мобилен AMD процесор е на 1750мх вградено видео...

                            Следващите 2 години интел няма да са конкуренция на АМД, защото последните произвеждат и продават от началото на 2020 процесори на 7нm, докато интел кретат на 14нм чипове...

                            С вграденото видео на тези АМД чипове Аутокада му ще лети докато с интелските няма и да отцепи.

                            Хората вече последните най-тежки игри играят на ниски и средни настройки, а някои и на високи настройки ...
                            ​​​

                            То затова в момента АМД 4800u е неоткриваем - лаптопите с него изчезват преди да са стигнали "витрината"...

                            И аз искам и търся, ама няма, дори в чужбина...

                            Коментар


                            • rosen_offroad
                              rosen_offroad коментира
                              Редактиране на коментар
                              Споко те АМД-тата поне от 20 години все изкарват най добрите на хартия процесори ама нещо Интел не ще да се трогва от тях - що ли?
                              И накрая като видиш кой колко продава и най важното колко години продължава да е номер 1 разбираш какво да вземеш.
                              ХП като почнат да пускат сървърни решения с АМД тогава ела ми се обади

                            • BatGeorgeone
                              BatGeorgeone коментира
                              Редактиране на коментар
                              Роска, НР пуска сървърни решения с АМД от мноооооого години, виж какво значат четните и нечетните модели в Пролайънт сървърите )

                            • p-pleven
                              p-pleven коментира
                              Редактиране на коментар
                              хахахаха.... направо в десетката!

                          • #15
                            Амчи той сървър търси да си купи...

                            А да чакам HP или да ги питам за интел е все едно "Питай брат ми лъжльо"...
                            Интел имат множество дългосрочни договори с различни корпорации включващи и "клауза за лоялност" която ги задължава да създават положителен имидж на интел.

                            Ето един пример:
                            https://www.extremetech.com/extreme/...ops-on-battery



                            П.П.

                            Вместо да пишете глупости вземете прочетете независимите ревюта и тестове и в чуждоезичните и в нашите специализирани форуми.
                            Последно редактирано от Justif; 24-11-20, 20:37.

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X