Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правната страна на видеонаблюдението

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Правната страна на видеонаблюдението

В друга тема засегнахме законно ли е да имаш видеокамера.
    Ако обхватът на камерите ми леко засича тревната площ пред къщата ми как стои въпросът със закона? Няма тротоар, не ми е лична собственост, но не е и улица.
    Видеорегистратор в колата записва половин БГ. Трябва ли да се регистрирам като админ на лични данни?

https://www.cpdp.bg/?p=element&aid=424
    Тука има нещо написано, ама не ми е ясно. Нямам 5 години търкане на банки в някой правен университет.

Как ще докажат, че изобщо тия камери работят и записват?
    Всеки смартфон и фотоапарат може да записва, трябва ли да нося табела че нося такова нещо, наедно с маската? Някои коли също имат фабрични камери.
    Последно редактирано от ikirov; 27-04-20, 14:13.

Не мога да отговоря точно от правна гледна точка,но мога да отговоря чисто практически как се случват нещата,включително и при ред казуси които сме имали.

Напрактика,на твоята собственост,можеш да си слагаш камери където и както ти е угодно,с цел охрана на собствения ти имот.

Когато камерите са на една обща ограда,и комшията не е съгласен камерата да гледа неговата част,независимо че камерата е в твоята част,комшията може да подаде жалба в РПУ по местоживеене и ще ти дойдат на проверка и ще получиш предписание ,в което пише че не трябва да гледа в неговия двор .

Няколко месеца работех в София, моя район беше кв.Бояна и кв.Драгалевци,такова случаи имаше всяка седмица.

Никъде другаде из Бг не съм попадал на същия казус, даже напротив,комшията пести едни пари,и са доволни всички.

От твоята къща,можеш да си снимаш улиците колкото си искаш.

Много често ползвам осветителните стълбове на общината,не е редно,но до сега никога не е имало проблем ,никъде в бг,имало е случаи на жалби от комшии,общината малчаливо се съгласява.

Със стълбовете на ЕВН е различно,и зависи от населеното място ,някъде не минава,другаде си стоят от десетина години.

Във магазини,търговски центрове,големи търговски вериги,заводи,банки,и всякакви обществени места ,пътни платна, кръстовища входове на коопераци,асансьори ,училища и т.н сме имали безброй казуси и нито една забрана за снемане на камери

Монтирал съм камери в тоалетни на училища,съдиха се,разправяха се,писаха се по новини,телевизия и т.н

Камерите си работят и до ден днешен

Същия казус,камери в чакалня на болница,лични данни,репортери,скандали и камерите си работят ...

Имахме случай,работник съди работодател че ,наблюдава работното му място със картина и звук.
    ​Противно на логиката ,работника загуби ,а и беше уволнен за злоупотреба на раб.място.

Когато камерите са за контрол на работния процес,никой по никакъв начин ,не може да
    ги оспори ,пробвали са,успех нулев.
    Последно редактирано от Roninn; 27-04-20, 23:26.
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

Коментар

Ронин, тука се мъчат да ме плашат с огромни глоби и какви ли не ужаси. Снимам тревичката пред къщата, което не е улица. Не е моя лична собственост, ама и обществено място се надявам да не е.

Коментар

Незаконно е.
        Старата интерпретация беше, че информираш Комисията че си администратор на ЛД.
        Новата е, че при проверка, трябва да докажеш, че следваш точно GDPR, като отпадна регистрацията като администратор на ЛД.

По принцип никой нищо няма да ти каже, докато не постъпи оплакване в КЗЛД по повод на твойте камери. После установяват обстоятелствата от РПУ-то. Чак тогава, Комисията установява какви са нарушенията и последствията за теб. Най-често се започва с предписание за завъртане на камерата, за да се удовлетвори оплакването, ако е основателно.

По закон, трябва да имаш предупредителна табелка за видеонаблюдение, преди обхвата на камерите, с няколко задължителни момента - кой е администратора на наблюдението, тел. за връзка с него и че записите съхраняват хх дни. Ако имота е изцяло твой, няма кой да се оплаче, че да те проверят. Подобни табели има по улиците в София и на др. обществени места.

За камерата снимаща треволяк пред вратата ти - принципно може някой да пише оплакване, но от чисто заяждане с теб.

Коментар

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          И какви лични данни може да види една наблюдателна камера пред къща ?

• stefsab
          stefsab коментира
          Редактиране на коментар
          ЛД са нещо, което може да идентифицира някого - в случая снимка на лице, тяло ...

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Могат да го идентифицират органите които имат база данни и достъп до нея . Аз като редови гражданин нямам .

В къщата,дали твоя или под наем ,не си длъжен да слагаш табела.В твоя имот,не си длъжен да уведомяваш никой че снимаш.

Аз имам камери на покрива на блока,както и на два стълба за осветление,собственост на общината.

Във входа имаме един комшия,задно колело,на едно събрание ,без никаква причина ми заявява ,че не иска да бъде сниман ,кога влизал и излизал от къщата си,теглих му една и го забравих.

Той естествено отишъл в общината и в районното.Жалвал се,идвали са на проверка,мен ме е нямало,казали на дежурната баба от входа която ползваме за вкр,че няма нарушение и днес 4-5 години си стоят по местата ,даже и периодично идват по някой разследващ да иска записи от пътните камери които съм сложил на кръстовището.
        Последно редактирано от Roninn; 28-04-20, 01:12.
        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
        Анатолий Пейчинов o8875о9815
        https://dvrbg.com/

Коментар

Снимки и записи от камери съм давал в РПУ (преди GDPR) за да индетифицират един .. преди 10 години (верно, тогава техниката не беше на сегашно ниво). Връщаха ги от Прокуратурата, че записите/снимките не са направени "по установения от закона ред".
          Това е моя опит.
          "Установения ред" ми го преразказаха, че устройствата не са СРС - за каквото се сетиш: дали не отговарят на намкво си, дали не е манипулиран записа, формат на записа .... изобщо - никакъв шанс, ако няма тежко престъпление.
          Ако това е питането по темата.
          Публикувайте отговор

Коментар

• Roninn
            Roninn коментира
            Редактиране на коментар
            Запис и ти като свидетел,минава и още как.

Питането на темата е дали ще ми се изсипят Ушевите да ме глобяват що имам камери дето ми снимат къщата. Това в мирно време. Ако случайно засекат някой крадец е ясно, че му нарушавам правата и ще му плащам по GDPR доде е жив. На него и на 16 - те му чавета.

Коментар

Аз не разбрах какво не ти е ясно. Колегата stefsb го е обяснил. Незаконно е да снимаш треволяка пред вас. Има ред, по който да ти направят проверка и да ти наложат санкция. КЗЛД праща проверяващи, имат право на достъп до помещенията, дали работят камерите и какво записват е ясно как се установява. Ако някой се оплаче може да имаш проблеми. На практика, обаче още не сме дорасли, това почти не се спазва тук, а и на хората не им пука, че ги снимат.

Коментар

• p-pleven
              p-pleven коментира
              Редактиране на коментар
              Имено за това се слагат табелки

• ognqn
              ognqn коментира
              Редактиране на коментар
              Незаконно било..
              Преди време/2 или 3 г/ ограбиха офис на Булбанк в града.Предвижвали се с мотори и с тях се изнесли.И като тръгнаха/полицаите/ по магазини и офиси да питат имаме ли видеонаблюдение.Да им помогнем с кадри на преминаващите.

• p-pleven
              p-pleven коментира
              Редактиране на коментар
              Нали за тва става дума: тежко престъпление. Тогава всяка улика е решаваща. Иначе, че бай Иван е препикал тревичката и ти си го пребил, а после си изтрил записит - тука трябва да се мисли предварително

Аз ако разбирах нямаше да питам. По кой закон имат право да ми щъкат из имота, ако нямат прокурорско разпореждане? Не се дърпам, просто искам да знам кой има право да влиза без моя покана.
            По регламента за защита на личните данни:
            Член 58

Правомощия

1. Всеки надзорен орган има всички от посочените по-долу правомощия за разследване:
            a) да разпорежда на администратора и на обработващия лични данни и, когато е приложимо — на представителя на администратора или на обработващия лични данни, да предоставят всяка информация, която той поиска за изпълнението на своите задачи;
            б) да провежда разследвания под формата на одити във връзка със защитата на данните;
            в) да извършва преглед на сертификатите, издадени в съответствие с член 42, параграф 7;
            г) да уведомява администратора или обработващия лични данни за предполагаемо нарушение на настоящия регламент;
            д) да получава от администратора и обработващия лични данни достъп до всички лични данни и до цялата информация, от която се нуждае за изпълнението на своите задачи;
            е) да получава достъп до всички помещения на администратора и обработващия лични данни, включително до всяко оборудване и средство за обработване на данни в съответствие с правото на Съюза или процесуалното право на държавата членка.

Коментар

• ikirov
              ikirov коментира
              Редактиране на коментар
              Е да де ама това към администратор на лични данни. Аз не съм такъв. Нито е фирма у нас да ми се мъкнат на проверки, нито е кръчма.
              Както и да е, табелка ще туря за всеки случай. Те камерите са на видно място, и без това. Сами полицай си е накичил камери навън, и табела няма.

• stefsab
              stefsab коментира
              Редактиране на коментар
              Някъде има определение за "администратор на лични данни", но не ми се рови. Самото наличие на средство за събиране и обработка на ЛД - камера/и/, те задължава да действаш по GDPR. В имота е отговорен наемател/ползвател/собственик. Ако друг от родата направи нещо - пак първо се търси собственика.
              От 25.05.2018 е в сила GDPR у нас. Дотогава каквото било-било.
              Ако "полицая" ти боде очите, направи му забележка или пусни сигнал, че нарушава твойте ЛД, като те записва......

По какво се различава администратора от не администратора? Как разбра, че не си? То всеки може да каже, че не е и готово.

Коментар

• Борислав Ангелов
              Борислав Ангелов коментира
              Редактиране на коментар
              И аз се надявам да свърши работа, ама едва ли. Внимавай само, че глобите са с европейски размери.
              Казуса не е ушевски, на полицията не й е работа да се занимава с това, ще цъфнат от КЗЛД, ако някой им се оплаче.

• ikirov
              ikirov коментира
              Редактиране на коментар
              С комшиите съм в прекрасни отношения. Ушевите напоследък се държат нелогично, и плющят нелогично големи глоби. С 200 в града по едно време беше много по-евтино, отколкото пеш в парка. Сега не знам, може пак така да е.

• Кольо
              Кольо коментира
              Редактиране на коментар
              "Ако си скромен тип и никой ти няма зъб"
              Ха ха, Терзиев скромен тип... Подозирам, че вече някой го е награбил по този казус(именно щото е нагъл а не скромен), и сега търси тук акъл как да се оправи с това.

Първоначално публикуван от ikirov Преглед на мнение
            Питането на темата е дали ще ми се изсипят Ушевите да ме глобяват що имам камери дето ми снимат къщата. Това в мирно време. Ако случайно засекат някой крадец е ясно, че му нарушавам правата и ще му плащам по GDPR доде е жив. На него и на 16 - те му чавета.
            Случая е от миналата седмица . Един приятел е в доста обтегнати отношения с брат си . Къщите са им отделни но парцела се води общ . Моя приятел си е сложил 5-6 камери . Брат му пише жалба до районното че едната от камерите му гледала прозореца на банята . Викат го в районното да дава обяснение и след като е описал ситуацията му казват да завърти камерата . Да ама адвоката му казва друго че само съда може да му нареди . Камерите до ден днешен са си там и чака евентуално брат му да го осъди .
            Последно редактирано от sek.1; 28-04-20, 20:24.
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Терзиев, камерите действат с това,ч е крадците ги е страх от тях. Да не ги запишат, и да ги хванат после. Ма това само аджамиите, профитата си значт, че с камера трудно могат да ги разберат кои са точно.

Та дали камерата записва или не-няма значение-аджамиите ще си се шашкат, а профитата не.
              Има да се продават бутафорни камери дето на вид изглеждат по-зловещо от истинските.
              Слагай няколко такива(хем са евтини), и няма да имаш разправии със закона. Ама гледай и полицаите да не разберат, че са бутафорни, че скоро след това и бандитите ще го знаят.
              Като допълнително средство можеш да сложиш и стикери, че имота се охранява с камери, те също действат добре на аджамиите.
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Кольо, ум и разум извира от ника ти. Тия камери висят над петилетка. Вече пожълтяха от Слънцето. От ден на ден властите изпростяват и са освирепели за глоби. Пък и бутафорните камери не спасяват от проблеми. Ето, юрист извади едни клаузи, че можело Сулю и Пулю да ми гази из частния имот, да ми правел проверка.
                Аз няма да ги пусна, да ме арестуват ако искат, таман и ютуб звезди ще ги направя. Не е там работата, питах как е правия сценарий, както и в другата тема дето ми сипваш.
                Прав сценарий е когато си по законна процедура. Технически жаргон. Забелязах, че дори от майтап не разбираш, затуй не се сърди като обяснявам някои термини. Дето не сте длъжни да ги знаете. И предупреждавам отгоре на темата, специално за Кольо. Както Nat. Geographic, на всеки 10 минути. "Предаването не се препоръчва за лица под 12 години. "

Кольо коментира
                Днес, 22:14
                "Ако си скромен тип и никой ти няма зъб"
                Ха ха, Терзиев скромен тип... Подозирам, че вече някой го е награбил по този казус(именно щото е нагъл а не скромен), и сега търси тук акъл как да се оправи с това.
                Според Кольо е върховна наглост да си туриш камери да гледат вратата, отвън навътре, към личния си имот.
                Кольо, а да имам собственост дали е наглост? Да си отглеждам сам храна нагло ли е? Да не ходя с намордник у жегите... наглост?
                Кви хора сте!

п.с.

И аз се надявам да свърши работа, ама едва ли. Внимавай само, че глобите са с европейски размери.
                Казуса не е ушевски, на полицията не й е работа да се занимава с това, ще цъфнат от КЗЛД, ако някой им се оплаче.
                За видеорегистраторите и вградените камери на колите пак нищо не казахте.
                Аз ли съм побъркания, че само като си покажа носа извън портата и се чувствам като престъпник? Така или иначе ми стана инстинкт да гледам за ушеви. Цял ден с маска не се седи, вече стана и жега. Пък и нямам една пералня маски, само с тях да се занимавам. Сменят се на 2 часа, дори за пъти по-малък период съм срещал изисквания.
                Последно редактирано от ikirov; 28-04-20, 22:19.

Коментар

• Кольо
                  Кольо коментира
                  Редактиране на коментар
                  Явно си побъркан-щом се чувстваш престъпник...
                  Аз си се чувствам съвсем добре-сравнително свободен да правя каквото си искам(в рамките на разумното разбира се), никой не идва да ми гази в тревичката или да ми ограбва къщата.

Виж, за камери обаче и аз се замислям, ама за в бъдеще, че ще се налага да се пази имот. Само дето аз ще постъпя по друг начин-ще извикам фирма да ги постави, ще си плащам колкото там се плаща, А те да му берат гайлето със закона и кое е позволено, и кое не.

Казусът е много хлъзгав юридически и при наличието на добър адвокат евентуална жертва на папарашките мераци може да изцица значително кандидат папарака...Въпрос на пари най-вече...

Коментар

• ikirov
                  ikirov коментира
                  Редактиране на коментар
                  Около метър и половина пред портата. Тревна площ. Не закача улица или чужди имоти.
                  Кольо вече ме набеди, че ми правят проблеми. Нямам такива, погаждам се с хората. Комшиите ми не са като Кольо, разбрани са.

• Владо М
                  Владо М коментира
                  Редактиране на коментар
                  Всичко извън регулационните линии на имота ти е чужда собственост. Най-вероятно общинска собственост в случая. Може ли да кажеш по силата на кой закон осъществяваш видеонаблюдение върху общинска собственост?
                  Последно редактирано от Владо М; 28-04-20, 23:16. Причина: ПГ

• Кольо
                  Кольо коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ванка, ако имаш комшии като Колю ще си най-щастливия съсед, вярвай ми.

Първоначално публикуван от ikirov Преглед на мнение
                Кольо, ум и разум извира от ника ти. Тия камери висят над петилетка. Вече пожълтяха от Слънцето. От ден на ден властите изпростяват и са освирепели за глоби. Пък и бутафорните камери не спасяват от проблеми. Ето, юрист извади едни клаузи, че можело Сулю и Пулю да ми гази из частния имот, да ми правел проверка.
                Аз няма да ги пусна, да ме арестуват ако искат, таман и ютуб звезди ще ги направя. Не е там работата, питах как е правия сценарий, както и в другата тема дето ми сипваш.
                Прав сценарий е когато си по законна процедура. Технически жаргон. Забелязах, че дори от майтап не разбираш, затуй не се сърди като обяснявам някои термини. Дето не сте длъжни да ги знаете. И предупреждавам отгоре на темата, специално за Кольо. Както Nat. Geographic, на всеки 10 минути. "Предаването не се препоръчва за лица под 12 години. "

Кольо коментира
                Днес, 22:14

Според Кольо е върховна наглост да си туриш камери да гледат вратата, отвън навътре, към личния си имот.
                Кольо, а да имам собственост дали е наглост? Да си отглеждам сам храна нагло ли е? Да не ходя с намордник у жегите... наглост?
                Кви хора сте!

п.с.

За видеорегистраторите и вградените камери на колите пак нищо не казахте.
                Аз ли съм побъркания, че само като си покажа носа извън портата и се чувствам като престъпник? Така или иначе ми стана инстинкт да гледам за ушеви. Цял ден с маска не се седи, вече стана и жега. Пък и нямам една пералня маски, само с тях да се занимавам. Сменят се на 2 часа, дори за пъти по-малък период съм срещал изисквания.
                Ми ако се интересуваш от темата можеш и сам да провериш, както ровиш из Конституцията. Само да ти кажа, един закон не се чете, така както четеш седем дни спорт. Ето какво казва за GDPR и видеорегистраторите госпожа Jourova бивш комисар по правосъдието в ЕС

The image of a person recorded by a dashcam constitutes personal data within the meaning of Article 2(a) of Directive 95/46/EC(1) and of Article 4(1) of the General Data Protection Regulation (GDPR)(2)inasmuch as it allows for the identification of individuals and in the same way as image and sound data recorded by means of closed-circuit television (CCTV) and other video surveillance systems are considered personal data..

The legislation of the European Union on data protection applies to the processing of personal image data recorded by dashcams. While the EU data protection rules do not specifically refer to dashcams, they are technology neutral. The use of dashcams must comply with the principles and rules of the GDPR, including that the processing of personal data by dashcams is lawful.

In Germany there is no legislation specifically banning the use of dashcams. The national data protection supervisory authorities and courts are in charge of ensuring that the use of dashcams complies with the applicable data protection legislation. Current case law prohibits the publication of the material on the Internet. There already is case law in Germany and Austria on sanctioning the recording by private persons.

In order to encourage consistent application of the GDPR, the European Data Protection Board (EDPB) — the new EU body established by the GDPR, could issue guidelines, recommendations and best practices on the application of the GDPR in the respective area. In that context, the national data protection authorities, working together within the Board, would be able to give further guidance on this issue.

Накратко, данните от видеорегистраторите попадат под обхвата на регламента.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X