Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Очила за компютър!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Очила за компютър!

Здравейте, обмислям варианта да си взема някаква защита за очите, тъй като ми се налага да прекарвам доста часове пред личния ми лаптоп и пред компютъра.Понеже съм на "ти" с тези неща, реших да се допитам до вас.Вариантите са два - очила или стъкло.Чух , че от очила голям смисъл няма.А за това,че трябва да ходя на очен, за да си взема , вече го знам.За защитните стъкла разбрах, че са били доста по-добър вариант.Така ли е наистина ? И има ли вариант да си взема портативно такова стъкло, което да слагам и на лаптопа и на монитора . Ако някой има и е ползвал,може да пише дали имат ефект някакъв! Предварително благодаря!

До: Очила за компютър!

по мои наблюдения, напрежението и умората в очите почти винаги се дължи на лош или лошо настроен монитор.
    имам случай на човек работещ с очила за компютър и който когато си смени лаптопа с ThikPad с екран 1400х1000 , каза че вече няма проблем да работи без очила.
    Всъщност когато се налага дълго да се бачка пред монитор , трябва да се тренирате да мигате по често, наистина помага много!
    байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
    Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
    Суперспам - спама на суперите

Коментар

Лаптопа ти е с течно-кристален монитор (ще се очудя ако е с друг), който няма вредни излъчвания. За другия не знам. Но колегата е прав - очите се развалят от умората повече, от колкото от технологията на монитора. За това се преппоръчват чести почивки, а мигането е с цел овлажняване на ретината, която изсъхва от гледането в една точка.
      LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Първоначално публикуван от pacific Преглед на мнение
        Лаптопа ти е с течно-кристален монитор (ще се очудя ако е с друг), който няма вредни излъчвания. За другия не знам. Но колегата е прав - очите се развалят от умората повече, от колкото от технологията на монитора. За това се преппоръчват чести почивки, а мигането е с цел овлажняване на ретината, която изсъхва от гледането в една точка.
        Ами другият е такъв... но определено има разлика от този и лаптопа
        Прикачени файлове

Коментар

Мисля, че и с този монитор нямаш проблем. Промени честотата на опресняване да е над 60Hz, този монитор трябва да може да поддържа поне 85Hz. и няма да имаш нужда от специални очила.
          "Когато Господ раздавал земя на народите, българите закъсняли и земята вече била свършила. Затова Бог им дал къстче от своята земя."

Коментар

Първоначално публикуван от abalon Преглед на мнение
            Мисля, че и с този монитор нямаш проблем. Промени честотата на опресняване да е над 60Hz, този монитор трябва да може да поддържа поне 85Hz. и няма да имаш нужда от специални очила.
            Точно с този монитор имам прблем, защото повече ползвам него,даже ако на ден съм 3-4ч. с него-буквите не ги виждам-мъгла,а с лаптопа не- дисплеят на тази тухла е много по силен,а с лаптопа нямам проблемиА пък за очила...... познат ползва такива очила за комп. и ефект-никакъв.Защо? Нали има специални очила за това!

Коментар

Виж в настройките на монитора, колко е честотата на опресняване и ако е 60Hz, я вдигни, това ще реши проблема. Тази честота, когато е ниска човешкото око улавя трептенето/обяснено най-просто/ и се уморява.
              "Когато Господ раздавал земя на народите, българите закъсняли и земята вече била свършила. Затова Бог им дал къстче от своята земя."

Коментар

Първоначално публикуван от abalon Преглед на мнение
                Виж в настройките на монитора, колко е честотата на опресняване и ако е 60Hz, я вдигни, това ще реши проблема. Тази честота, когато е ниска човешкото око улавя трептенето/обяснено най-просто/ и се уморява.
                Благодаря ти за което...... честотата я вдигнах на 85,дано нямам проблеми!

Коментар

Аз изобщо не знам какво са тия очила и стъкла.

Коментар

Отърви се от този монитор възможно най-скоро - този модел на КТС са стари като света, те отговарят на стандарта MPRII -който е стандарт за ергономичност, но от последните години на миналия век...

или по-точно - трябва да отговарят...

евтин, некачествен китайски монитор..

изхвърли го немедлено!!!!

търси си монитор, който отговаря на TCO 03 или 05
                    или просто си купи LCD монитор, с който вероятните проблеми клонят към 0

Лаптопа ти е с течно-кристален монитор (ще се очудя ако е с друг),
                    Ако е с друг, го купувам веднага , независимо от цената, за музея на фирмата ми - такъв нямам

Коментар

И аз да кажа няколко думи накратко:

1. За този монитор KTC (води се CRT монитор) - първо разстоянието от очите ти до монитора трябва да е минимум 50 см, за да се чувстват по-комфортно очите ти; второ - както са казали и колегите по-горе - мигай по-често, дори е задължително да правиш почивки от време навреме (ама не като мене - докато си почивам си чета любимия форум, а иначе бачкам друго на компютъра ), също така честотата на опресняване да е най-високата, която поддържа монитора Съответно и резолюцията трябва да е подходящата за този монитор.

2. За лаптопа - там не ти трябва нищо, тъй като монитора там няма вредни излъчвания, но разбира се пак бива да мигаш по-често и да не си навираш носа в дисплея

Ако спазваш тези неща, не ти трябват никакви очила, тъй като никаква работа няма да ти свършат (мисля антирефлексни се водеха ). Хората си ги купуват, защото мислят, че като сложат очила и всичок ще е ок, ама то не е.
                      За защитното стъкло, за което казваш - ще ти помогне донякъде, аз на моя стар 14" монитор имах такова стъкло, но то и преди това нямах проблеми, защото гледам да съм по-далеко от монитора
                      За който не знае - това е едно стъкло, което се слага пред монитора, обикновено се закача към монитора посредством "каишки" или друго. Уж било някакъв филтър, който намалявал вредните излъчвания на монитора, само че нали се сещате, че CRT мониторите, освен, че излъчват от екрана, създават и магнитно поле около тях Та именно за да избегнеш това магнитно поле хората са изчислили, че 50 см минимум трябва да си от екрана
                      Ергономията е много важна при работата с компютър, а и не само, и не е за подценяване

П.П. Абе ако питаш мене, не е лошо да се замислиш за покупка на един LCD монитор (като на лаптопа), вече има достатъчно евтини пък добри. Аз допреди 2 месеца си карах на MAG CRT 17", но сега съм с 22" HP LCD и трябва да ти кажа, че има балкан разлика
                      Последно редактирано от HD; 15-03-09, 22:55.
                      Hristo Draganov
                      http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Като се позамислих над последните две мнения........ и си е така- където съм ходила в офиси,банки и т.н., не съм видяла някой от служителите да ползват такива монитори като моят,а имат LCD, явно на моят им е минала модата - то дето си е стар че и е вреден,надали вече се произвеждат такива.Явно са доста вредни

Коментар

Първоначално публикуван от ДЕТЕЛИНА ТОДОРОВА Преглед на мнение
                          Като се позамислих над последните две мнения........ и си е така- където съм ходила в офиси,банки и т.н., не съм видяла някой от служителите да ползват такива монитори като моят,а имат LCD, явно на моят им е минала модата - то дето си е стар че и е вреден,надали вече се произвеждат такива.Явно са доста вредни
                          Аз работя в сервиз за компютърна техника, и също така обслужваме абонаментно (за сервизни услуги става въпрос) няколко фирми - та в някои от тези фирми все още се срещат доста такива CRT монитори, то добре, че полека лека взеха да се трошат, а и ремонта им не е евтин, ако изобщо е възможен, та хората бракуват тези и си купуват LCD-та . Обикновено тези фирми със CRT-тата са по-малки, с малко служители и смятат, че няма нужда да дават пари за нови монитори, при положение, че и тези им вършат работа ..., и донякъде са прави, но все пак става въпрос за вашите очи, така че ако питаш мене - вземи си LCD монитор и си решаваш проблема
                          Hristo Draganov
                          http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Подкрепям мнението за смяна на CRT монитора с LCD такъв, и за спазване на прости "хигиенни" правила за работа.

Работил съм както с очила (анти-рефлексни, "за компютър"), така и със "защитен екран" (анти-рефлексен) на добри и лоши CRT монитори, но и двете са компромис в сравнение с LCD монитора.

Защитният екран намаля отблясъците. Очилата също намалят отблясъците, и пазят от прахови частици, които кинескопа на монитора иначе "изстрелва" от себе си. С LCD монитор силно се намаля първия проблем (отблясъците) и напълно се премахва втория (праха).

Повишаването на честотата на опресняване на екрана на некачествен монитор може да доведе до по-некачествено изображение -- появяват се изкривявания, неравномерни цветове и неравномерно осветяване.

Очите наистина изсъхват при взиране в монитора, независимо от какъв тип е той. Затова -- мигане (съвсем сериозно); в рамките на всеки час трябва да има 15 минути почивка -- може наведнъж, може на порции по няколко минути, но трябва.

На снимката, която си публикувала, се вижда, че мониторът е поставен в ъгъл на помещение; при това положение е почти сигурно, че светлината (естествена или от лампа) идва откъм гърба на ползващия монитора. Това не е правилно -- светлината трябва да идва отляво или отдясно, а не фронтално или откъм гърба, защото ако е фронтално, свети в очите, а ако е откъм гърба, свети в монитора и той "блести". Заслужава си да се разместят мебелите в помещението така, че светлината да идва отстрани.

Успех.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                              Аз изобщо не знам какво са тия очила и стъкла.
                              Шарлатанство, обикновен модел.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X