Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Виртуализацията... ще е то, и има ли почва у нас?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Виртуализацията... ще е то, и има ли почва у нас?

    Позачудих се дали да пусна темата... ако идва прекалено отвлечена просто я махнете!

    Какво точно се крие под това сложно изглеждащо име? Ами доста просто - прехвърлянето на задачи от "реални" системи към "виртуални" /т.е. такива, който нямат физическа същност/. На скоро четох обширен материал за това какво всъщност получаваш от т.нар. виртуални машини - стабилност, унифицираност, скалируемост и т.н. суперлативи... Въпроса ми е: някой да е използвал (или все още да ползва активно) подобна виртуална машина? Ако да нека сподели каква е и за какво я ползва.

    --- нека открия темата с моите машини ---
    1во Windows 2003 PDC (първичен домейн контролер) за тестове на полици за сигурността и различни типове свързаност.

    2ro Windows 2003 BDC (вторичен домейн контролер) за тестове на load balancing и клъстеризация.

    3то Windows 2000 pro - домейн полици, системни полици и различни настройки за сигурността.

    4 Windows XP Pro - същото като горния с малки допълнения.
    5 Windows XP Pro - тестова машина за не дотам подходящи приложения /например Exchange server, ISA server и т.н./
    6 Windows 2000 Advanced server - тестовa машина за съвместимост с нови сървъри /нпр. ISA 2007, Exchage 2007, Vista и други/
    7 - в проект Windows Vista...

    Да не пропусна - виртуализацията, която ползвам е VMWare server - вие също не пропускайте вашите. Избрах VMWare поради това, че е безплатна и лесно достъпна. Същото може да се каже и за MS Virtual PC/Server, но с VMWare-то съм свикнал от времената, когато майкрософтската виртуална машина не беше безплатна...
    Последно редактирано от господин никой; 22-03-08, 02:27. Причина: Typo...

  • #2
    До: Виртуализацията... ще е то, и има ли почва у нас?

    Здравейте,

    Виртуализацията е бъдещето според мен, поне ако съдя по това което виждам в големите корпорации... мигрират масово към ВМУеър...

    Лесно се обслужват ИЕсЕксите, хардуера лесно се скалира, ъпгрейдва, въобще много предимства...

    Аз лично не ползвам засега, защото си разкарах мощните машини, но ако си взема нещо сериозно като желязо обезателно ще имам поне 3-4 вирт. машинки на него.

    Поздрави,
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • #3
      До: Виртуализацията... ще е то, и има ли почва у нас?

      Ползвам VMPlayer(защото като почнах сървъра още не беше безплатен, а сега ме мързи да го сменя ). Пускам на него FreeBSD, още едно комерсиално BSD и понякога линукс. Причината е, че повечето ми работа е свързана с тези системи(включително разработката на едната), а за десктоп ОС на лаптопа определено предпочитам уиндоус. Облекчението е огромно, още повече, че понякога ми се налага да качвам различни версии на една и съща ОС, различни линукс дистрибуции и дори недовършени версии на кернели, колкото да направя някакви проби, а също така умишлено или неволно направо да съсипвам до не бутващо състояние инсталации. VMWare-то също така ми предоставя стандартен виртуален хардуеър, което облекчава много и самия процес на инсталация на всичко, което не е уиндоус(особено на по-нов хардуеър). При това като си сменя компютъра той най-често си идва направо с инсталиран уиндоус и ми се налага само инсталиране на VMPlayer и копиране на виртуалните машини, вместо преинсталацията на няколко ОС. Виртуалните машини мога и лесно да ги копирам и да се връщам до предишно състояние за секунди(който е вкарвал нещо в портовете на FreeBSD ще ме разбере ). И всичко това на един единствен лаптоп, който и след най-големите издевателства през цялото време си запазва напълно работоспособноста .
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

      Коментар


      • #4
        До: Виртуализацията... ще е то, и има ли почва у нас?

        Използваме VMware ESX Server Върху две HP-та с четириядрени процесори и 32гб рм. На тях са виртуализирани 12 Майкрософ сървъра (SQL,Exchange etc.) и няколко работни станции със XP и Виста.
        Предимствата са:
        1.Пести се място за хардуер
        2.Много плътно се използват ресурсите на хардуера. Реално използваш това, което плащаш. Пример. В една малка мрежа със 200 ПЦ-та ако предположим че всичките са с по 3ghz cpu и 2gb ram това са сумарно 600GHZ и 400gb ram. Всеки админ знае че пц-то в повечето време използва до 30% от процесора и 70% от рама. реално несе използват всичките 600гхз и 400гб рам. Остатъка си стои паразитно а е платен. При VMware ресурса се рапределя на ниво GHZ и MB рам. Сиреч казваш толкова GHZ за единия виртуален сървър, толкова за другия и по този начин разпределяш до последно, това, което е платено. Същото е с рам-ма.
        3. Много гъвкаво разпределение на ресурсите. Vmware Автоматично следи кой хост колко ресурс консумира в момента и ако е необходимо автоматично пренасочва ресурс от сървър, който е айдъл към друг, който пуши от процеси. Примерно SQL сървъра е изпушил а файловия използа 5% от заделеният му ресурс. VMware Атоматично взима от файловия и предоствя н SQL-ла това, което му трябва. Разбира се всичко се дефинира предварително.
        4. Сигурност. Имаме следната схема. VMware ESX Server върху два или повече физически сървър. Да речем че единия падне. VMware автоматично престартира виртуалните хостове от падналия сървър въеху другия, който е онлайн. Ако няма ресурс здравия да поеме всички хостове тогава изборно се стартират най-критичните. Това става с човешка намеса или се дефинира предварително.
        5. много лесно се бекъпва и ресторва целият вирутален хост тъй, като върху сториджа той представлява един основен файл. Пада ви сървър в 8:00 вечерта. Вие имате бекъп от 8:00 сутринта. Вадите го от бекъпа и го стартирате и готово. ( Предполага се че файловете или бзата данни се бекъпва в open mode)
        Това са само малка част от предимствата. В моят случай всичко се сторва на една EVA и дори и да отпадне един или два диска всичко си остава онлайн. Всички връзки от сървърите (физическите) до сториджа са дублирани ( два контролера, два суича) практически неможе да спре.
        Има много удобен туул с който лесно се мигрира от физическ към виртуална машина, като се спестяват време и разходи по преинсталация и конфигурация. идеално за първо интегриране на виртуализация
        Недостатъка е цената на Vmware ESX Servera и лицензите. Но В една по-голяма мрежа с повечко сървъри и ако информацията е ценна всичко се изплаща за кратко.
        В моят случай спестихме хиляди евро...
        Наистина бъдещето е виртуализацията. Дори хардуерните гиганти започват да оптимизират процесорите си за този тип услуги. Майкрософт също акцентир силно към този отрасъл.

        Коментар


        • #5
          До: Виртуализацията... ще е то, и има ли почва у нас?

          Първоначално публикуван от redex Преглед на мнение
          ...
          Ценен практически know how, от първа ръка - благодаря колега!

          Коментар


          • #6
            До: Виртуализацията... ще е то, и има ли почва у нас?

            Още по темата: http://it.anandtech.com/IT/showdoc.aspx?i=3263

            Коментар


            • #7
              До: Виртуализацията... ще е то, и има ли почва у нас?

              Няма проблем

              Коментар


              • #8
                До: Виртуализацията... ще е то, и има ли почва у нас?

                Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
                Благодаря, но в темата бих искал да се обсъжда само впечатления от първа ръка, на хора във форума.

                Коментар


                • #9
                  Re: Виртуализацията... ще е то, и има ли почва у нас?

                  Това което получавате от виртуализацията е най-вече сигурност.

                  До колкото до скалируемост и устойчиовст, тези неща дефакто се постигат с Cluster технологии.

                  Софтуери за виртуализация са:
                  VMWare, XenSource, OpenVZ, Virtuozzo, KVM и Microsoft имат една платформа която не е много ясно до колко работи.

                  Аз работя като системен архитект за американска фирма и в ежедневнате ми работа ми се налага да преглеждам подобни технологии.

                  Ако ви интересува повече по темата с удоволствие мога да пиша. Водил съм доста лекции за технологии като Виртуализация и Cluster-и.
                  One Planet, One Internet!
                  We Are All Connected!

                  Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO(Skyline)

                  Коментар


                  • #10
                    До: Виртуализацията... ще е то, и има ли почва у нас?

                    Лично мен темата ме интересува, макар и да не съм сигурен за останалите... все пак това е офроуд форум! Все пак, ако имаш времето - заповядай, всяко ново знание е добре дошло!

                    Коментар


                    • #11
                      До: Виртуализацията... ще е то, и има ли почва у нас?

                      Относно основите на виртуализацията като технология във Wikipedia има страхотна страница на тази тема:
                      http://en.wikipedia.org/wiki/Virtualization

                      Мисля, че ще е излишно да превеждам текста от там...

                      Само като обобщение, виртуализацията е степен на абстракция на дадени ресурси. В UNIX операционните системи виртуализация има още от края на 80-те години със създаването на chroot системното извикване.

                      Това което се наблюдава в момента е бума на Hardware virtualization & Paravirtualization.

                      Пъроначално се тръгна от успеха на VMWare. Като цяло това е софтуер който емулира целият хардуер на една машина и ви дава възможност да използвате този емулиран хардуер както си пожелаете. Успеха му се грди най-вече върху комбинацията на Linux + Windows който работи върху VMWare. Това е една много успешна комбинация за голям брой университети в Англия, Германия и Австрия тъй като дава възможност за много добър контрол върху крайните машини(клиентите) и им дава да работят с клиентски софтуер върху позната среда(Windows).

                      Проблема на тази технология обаче е, че всички процеси които би следвало да се изпълняват директно от процесора на машината се превеждат през софтуер което прави този подход неприятен и доста бавен.

                      Дефакто идеята е проста, всички операционни системи използват едни и същи команди към стандартните устройства на един компютър.

                      При емулацията дефакто имате:
                      1. основна операционна система
                      2. софтуер които прави тези устройства
                      3. гостуваща операционна система
                      4. софтуер който работи с тези устройства

                      При паравиртуализацията се премахва т.2 като на нейно място в основната операционна система се добавят възможности за дирекно обръщане към системните устройства без нуждата от емулиране. Така гостуващата операционна система вече може дирекнто да си работи със устройствата и не се губи време в софтуера за емулиране.


                      Това което подпомогна развитието на технологиите за виртуализация е въведените от Intel и AMD нови регистри в техните процесори. На базата на новите регистри в процесорите, една операционна система вече може да разбере дали тя е гостуваща или основна операционна система и най-важното процесора може да разбере дали командите които изпълнява са на основната ОС или на гостуващата. Има и други пюсове но немисля, че има смисъл да ги обяснявам.

                      Аз лично се занимавам с Linux и Unix среди и там има доста по-голям избор от продукти за виртуализация. Имал съм възможност да тествам OpenVZ, KVM, XenSource и VMWare. След всичките си тестове накрая стигнах до въпросът, нужно ли ми е да правя всички тези аквилибристики с виртуализирането на дадена система след като в Linux доста лесно можеш да отделиш един процес от друг без да прибягваш до виртуализация.

                      За мен виртуализацията е полезна единствено за тестови среди където се опитваш да счупиш системата преднамерено.

                      За ситуацията която описва колегата с Windows-а обаче няма лечение Microsoft така са си направили OS-a че там подобно разделение между процесите без виртуализация е абсолютно невъзможно
                      One Planet, One Internet!
                      We Are All Connected!

                      Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO(Skyline)

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X