Здравейте, момчета! Както е видно от заглавието, става дума за неприятни, самоволни изключвания на един старичък настолен компютър. Започна да го прави през лятото, когато беше топло, но продължи да го прави и сега, когато не е толкова топло. Всичко е продухвано неколкократно с компресор, та запрашаването отпада като причина. Като първо подозрение - захранващ блок пътник. Като второ предположение - лошо охлаждане на процесора, поради заминала термопаста. Та приемам всякакви насоки за действие. Знам, че едно ново захранване ще е по-скъпо от компютъра, но пък той ми върши добра работа при ползване на стари версии на дадени програми, които вървят само на ХР и ми вършат работа именно в тези си версии. И да поясня - искам да работи старото желязо. Знам, че има виртуалки и всякакви други извращения, но не съм техен почитател.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Компютърът гасне сам, когато си пожелае
Свий
X
-
От: Компютърът гасне сам, когато си пожелае
Два варианта, но на 90% е първия - лиценза и активацията са се оакали и сега се изключва на всеки час, оправя се с наново активиране/лицензиране и слагане на огнена стена да блокира всички връзки към "базата".
Втори вариант - вирусясал си, с ХР не е трудно
Бъдете живи и здрави!
-
Re: Компютърът гасне сам, когато си пожелае
Коко погледни дали му въртят вентилаторите, смени му термо пастата на професора.
В EVENT Viewer обикновенно се записва нещо, но ако гасне внезапно може и да няма грешки, все пак провери.
Сложи си ръката и на охладителя на процесора след като поработи - трябва да можеш да си държиш ръката на него.
Според мен прегрява !!!
Коментар
-
Рестартира ли се или гасне?
Ако гасне по-скоро е захранване. Съхнат електролитни кондензатори и сработват защити от които ATX-a гасне.
Ако е CPU-то по-скоро ще се рестартира. Но и там е хубаво да сменя термопастата наопределен период.Има ли файда, ако направя една диагностика? В смисъл, някакви показатели, които биха косвено показали наличието на проблем, имащ нещо общо със случая?
Бахти, как се изказах...
Коментар
-
Имах подобен случай преди години.На един разклонител бяха включени една духалка и компа.И когато включеше духалката компа се рестартираше.Идваха майстори,искаха дъното за сменят,харда,видеокарти и прочие и накрая един обикновен електричар с акъла си откри къде е заровен сабака.Отвори ел.таблото и стегна кабела за бушона,който се беше нагрял до червено.Те така......МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!
Коментар
-
Едно ново захранване е 20-30 лв. Не е толкова скъпо, щом държиш на стария хардуер. Можеш да огледаш и за надути кондензатори по самото дъно. Ако има такива - носиш на сервиз и ти ги сменят.Nissan Terrano 2,7 TDI
Коментар
-
Охлаждане(включая термопасти, вентилатори) или по вероятното е надути кондензатори.
На мен преди година ми казаха за един стар комп, че не си струва да се сменят кондезатори на дъното и аз го зарезах.
Коментар
-
Toва със сигурност не еПървоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение...Втори вариант - вирусясал си, с ХР не е трудно
.
Въртят се вентилаторите и температурата на радиатора е нормална уж.Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнениеКоко погледни дали му въртят вентилаторите, смени му термо пастата на професора.
В EVENT Viewer обикновенно се записва нещо, но ако гасне внезапно може и да няма грешки, все пак провери.
Сложи си ръката и на охладителя на процесора след като поработи - трябва да можеш да си държиш ръката на него.
Според мен прегрява !!!
Гасне все едно си му дръпнал шнЮраПървоначално публикуван от DimitarNikolov Преглед на мнениеРестартира ли се или гасне?
Ако гасне по-скоро е захранване. Съхнат електролитни кондензатори и сработват защити от които ATX-a гасне.
Ако е CPU-то по-скоро ще се рестартира. Но и там е хубаво да сменя термопастата наопределен период.
.
Може и да има някаква такава възможност, защото съм се уплел с 4-5 удължителя, но не се рестартира а гасне тотално.Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнениеИмах подобен случай преди години.На един разклонител бяха включени една духалка и компа.И когато включеше духалката компа се рестартираше.Идваха майстори,искаха дъното за сменят,харда,видеокарти и прочие и накрая един обикновен електричар с акъла си откри къде е заровен сабака.Отвори ел.таблото и стегна кабела за бушона,който се беше нагрял до червено.Те така......
Ами на мене ми казаха, че читавите захранвания са от 100 нагоре и задължително с не'къв сингъл 12 волта за по-голяма сигурност и безаварийност.Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнениеЕдно ново захранване е 20-30 лв. Не е толкова скъпо, щом държиш на стария хардуер. Можеш да огледаш и за надути кондензатори по самото дъно. Ако има такива - носиш на сервиз и ти ги сменят.
Освен да метна още един вентилатор на капака...Първоначално публикуван от С_Колев Преглед на мнениеАз имах същия проблем с един лаптоп и след смяна на охлаждането всичко се оправи.
Утре на светло ще го огледам по-обстойно. Сега го загасих след 4-часова безаварийна работа с пуснати филми за гледане. Не знам филмите дали натоварват достатъчно системата, но не се самоизключи за това време.Първоначално публикуван от Justif Преглед на мнениеОхлаждане(включая термопасти, вентилатори) или по вероятното е надути кондензатори.
На мен преди година ми казаха за един стар комп, че не си струва да се сменят кондезатори на дъното и аз го зарезах.Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
Из "Златния телец"
Коментар
-
Кольо, ако нямаш друг компютър, с който да размениш захранванията, да взема да ти пратя едно. Това ще ти даде отговор на въпроса. АКо не е захранването, отиваш на дънна платка - със съветите за нови кондензатори, и прочее.
Иди до кварталния сервиз - за ден-два ще е ясна хавата.
Коментар
-
Да съживя малко темата с ново допитване до колективния разум
. Нещата станаха тотално кафяви
. Дядката вече отказа дори да стартира. Не е от захранването, защото беше с качено ново такова. Реших да не се занимавам с възкресяване на мъртвеца, но естествено на дневен ред дойде въпросът с данните и по-точно всички свалени материали за няколкото ми хобита, които са на твърдия диск. Бях си въобразил, че нещата са се укротили и отново не свалих материалите на друг диск
. Та новото ми питане е следното - ако взема за временно ползване кутия за твърд диск и включа през нея стария диск в лаптопа ще мога ли да стартирам направо XP-то, както се стартира портабъл програма или не. Имам приятел, който може да ми даде кутия, но твърди, че не може и ще се видят само програмните файлове, но не и ПДФ-ки и снимки. Ще помоля, ако има някой ползвал такава комбинация, да даде пояснения и насоки за решаване на главоблъсканицата.
П,П, От кварталния сервиз побързаха да ми предложат за купуване един дърт настолен компютър, на който да се метне моя диск и да се ползва отново.Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
Из "Златния телец"
Коментар
-
Да се включа в темата, а решението е - на сервиз.
Имам същия проблем с комп закупен тук от форума.
Гасне, докато зарежда, забива докато работи.
Не ми остава време да го занеса в сервиза. Днес отделих 5 мин и видях, че вентилаторите му въртят, термопастата е ок, а темп. на процесора е достатъчно под прага. Интересно, че е по-горещ като стартира.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар