Обява

Свий
Няма добавени обяви.

И нека бъдещето започне сега!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: И нека бъдещето започне сега!

    Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Никой не говори за разгром в съда. Нито дори за ходене на съд.
    М-м-м-м, вероятно си прав. С един корекциЙ: "(господин) Никой говори за разгром в съда". Ибо:
    Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
    Това няма никакъв начин да издържи в съда и е направо смешно.
    Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
    За втори път - това никога няма да мине в съда! Единствената причина за този надпис е точно това, което се случва в момента - евтина реклама за Apple.
    Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
    ЗАБРАВИ ТОВА ДА МИНЕ В СЪДА! Казвам ти го в прав текст! Трябва да си дадеш сметка, че щатите не са България. И трябва да си дадеш сметка, че там всичко, което по какъвто и да е начин да заплашва деца е невъзможно. Също съответната табела лесно може да се атакува на база на сегрегацията относно която американците са много чувствителни. Това е пълна глупост!
    "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

    Коментар


    • #32
      От: И нека бъдещето започне сега!

      Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
      М-м-м-м, вероятно си прав. С един корекциЙ: "(господин) Никой говори за разгром в съда". Ибо:
      Моля да не използвате нещата, които съм написал извън контекста. Благодаря

      Коментар


      • #33
        От: И нека бъдещето започне сега!

        Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
        Моля да не използвате нещата, които съм написал извън контекста. Благодаря
        Какъв е контекстът, щото така се разбира... от хммм професионално деформирани като мен?
        "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

        Коментар


        • #34
          От: И нека бъдещето започне сега!

          Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          Какъв е контекстът, щото така се разбира... от хммм професионално деформирани като мен?
          Конктеста е, че ако искаш да направиш подобно заявление, ако си Apple трябва да си готов да го защитиш в съда, което е невъзможно в текущата ситуация (както беше описана) в Съединените Американски Щати. От Apple не правят милиони защото са идиоти. Всеки един официален документ и/или заявление минава през правният им отдел - този също. При така указаният контекст има само две възможности - или това е пълен фалшификат (в първият момент очевидно това беше и моето мнение), който се разпространява с цел да се заговори за Apple (което по дяволите им прави безплатна реклама, което лично аз не желая да правя, но... докато всички разберат вече няма да има смисъл явно) или е поредният изваден от контеста си "факт" - което се оказа, че е. И в двата случая никъде не съм заявявал, че Apple ще ходят на съд - за това си плащат на съотвеният правен отдел, нали? За да не ходят на дела от които не печелят достатъчно. В този случай не само, че няма да спечелят, но и ще се окалят невероятно много пред основният си пазарен сегмент.

          Това е най-ясното обяснение, което мога да дам.

          Коментар


          • #35
            Не са много хората влюбени в свободата дарявана от софтуера с отворен код, за съжаление, техния брой е една прашинка на фона на милионите ползуватели на софтуер и ОС със затворен код, но тъжния факт според мен не спира до тук.

            Масово фирми и корпорации мигрират всичко, отново акцентирам на всичката си ИТ инфраструктура в облаците. Зер е по-евтино, по-лесно, по-бързо, по-продуктивно, по-ефективно и по-ефикасно, все хубавини от където и да го погледне корпоративния финансов ум.

            Вече има не малко прецеденти където всичко на фирмата е в облаците, от изчислителната мощ, през софтуера, през данните и се стигне до работниците, и те са виртуални с модерната дума аутсорснати, няма лошо, работи, евтино е, защо не.

            В облаците влезе и ДНС, в облаците отдавна са големите Интернет търсачки, еволюция, няма лошо... на пръв поглед.

            Сега в облаците предстои да влезе и самия достъп до Интернет, и ето тук става интересно.

            От техническа гледна точка, това беше последния начин фирми и хора да си позволят свобода и независимост, ще обясня защо мисля така.

            При фактически олигопол в доставчиците на облачни услуги(Амазон, Гугъл и Майкрософт), при фактически олигопол при Операционните Ситеми(Майкрософт, Епъл и Гугъл), при фактически олигопол в доставчиците на Хардуер, все още имаше възможности за лавиране и самостоятелни ИТ решения.

            Социалните Платформи, които са реално поне 1/3 от съзнателния живот на новите поколения, са олигопол на Гугъл, Майкрософт и Амазон + още няколко мега големи.

            Когато обаче и Интернет достъпа премине в ръцете на няколко мега корпорация и стане олигопол, надежда всяка тука оставете.

            В Китай, в Иран, в БИ, в Западна Европа е практика от години всичко да се подслушва, но малко хора са усещали реално какво означава да си цензуриран. Примерно в Китай гугъл търсенето е манипулирано и филтрирано, в Иран работят само няколко социални платформи, и то не защото са блокирани от Иран, а заради Иран.

            Скорошен пример беше как големите социални платформи блокираха действащ американски президент, и нищо не успя да го разблокира, какво ли остава за редовия гражданин и малка фирма.

            Редовно гледам ситуации в които, Майкрософт решава да промени нещо в ОС или в облаците, и МС не пита, МС уведомява ползувателите си за промените, когато нещо се счупи и промените вредят на бизнеса или на нуждите на ползувателя, ами СОРИ, лош късмет, ако не ти харесва, ЧАО. Е да ама бизнеса на фирмата ако зависи от нещо, което вече не работи, реално фирмата духа супата или плаща на МС мноооооооооого големи пари за да им предостави само за тях специална, модифицирана версия на това което им трябва за бизнеса.

            Всеки има свободата да избира ще кажете, да, така е, обаче когато Интернета е собственост на олигопола, те решават какъв е избора. Примерно Китай ще реши едно, в Америка ще решат друго, а в България ще решат това, което Герб и ДПС наредят.

            Е как така, Интернет е независим, ами не, може и да е бил някога, но вече не е, ако ДНС се контролира от двама трима големи, ако достъпа до Интернет зависи от няколко големи и те спрат да пускат примерно торент трафик, спрат да пускат криптиран трафик, спрат да пускат трафик към определени политически сайтове, спрат да пускат трафик към и от определени дестинации, то тогава нещата загрубяват за свободата и независимостта на малките фирми и обикновенните хора. Редовно се случва и най-лошото, някой ви набеждава и ви спират достъпа, мигновенно, и фирмата спира, бизнеса спира, всичко спира на мига, после трябва да докажеш, че нямаш сестра.

            Някой помни ли времената на Чаушеско в Румъния, когато имаше по час два телевизия на ден и 2/3 от ефирното време беше ангажирано лично от Чаушеско, ето такива Интернет времена наближават.

            Ти луд ли си ще кажат някой, има толкова много неща, Ютюб, Нетфликс, Дарк уеб, мда има ги, но Дарк Уеб и торенти, и опозиционни и алтернативни информационни медии могат и ПОСТОЯННО биват ограничавани/спирани навсякъде по света и у нас.

            Поводите са "фейк нюз", тероризъм, интелектуална собственост, комерсиални ограничения и т.н.

            За сега все още имаме избор и възможности, но не е далеч времето когато това ще се промени и истински коли с ДВГ, истински нецензуриран Интернет и реално свободен софтуер и хардуер или няма да има или ще са бутикови само са "платежоспособни ценители" или "редовните партийни богоизбрани".

            Какво може да се направи за да не загубим напълно информационната си и ИТ свобода, не знам, може би като за начало да се помисли по темата.
            Бъдете живи и здрави!

            Коментар


            • #36
              Ъммммм... за форумна некромантия има специален котел в ада.

              Извън това... Европа не е Америка и доставките на свързаност търпят комасация само донякъде. Примерно слабо известен факт е че в България има 5, а не 3 реално работещи оператора на мобилни мрежи. Знам защото лично съм абонат на №4 и №5. Колко са неофициалните кабели през Дунав оставяме за домашно. А в САЩ проблемите се решават по друг начин - ояде се някой и се окаже че някой нов излязъл на пазара.

              Това че на някоя фирма всичко и било в клауда не променя правилото за яйцата и кошниците. Виждали сме клауд-базирани трагедии, виждали сме и бунтове на ай-ти отделите и не знам кое е по-мрачната преспектива за средната ръка ЦЕО. Майкрософт пък може да ти засере за една нощ всичките компютри и сървъри във фирмата и без изобщо да си помирисвал "мъглата". Ааааа и Редхат може, не ме питай откъде знам. Мама ти, Ленар Пьотъринг!

              Действащият президент на САЩ беше баннат:
              - В лично качество. Никой не е банвал POTUS акаунта.
              - По силата на закон пробутан от неговата партия, през неговия мандат...
              - ...закон прокаран въпреки съпротивата на същите тия ай-ти гиганти.
              Някои си го могат.

              ---
              Впрочем съществува вече значителна инерция по линията на _хардуера_ с отворен код.

              Такъв е животът, че алтернативно мислещите са малцинство още от времето когато са се чудили дали поставянето на парче от метеорит на върха на тоягата с която гониш мамута има смисъл или е някаква гейщина. А еврогееве са били тия дето са се преселвали в Европа и са се таковали с неандерталците.
              Последно редактирано от Ясен; 08-05-21, 11:53.

              Коментар


              • #37
                Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                ...Скорошен пример беше как големите социални платформи блокираха действащ американски президент, и нищо не успя да го разблокира, какво ли остава за редовия гражданин и малка фирма...
                Откога правото на акаунт в инстаграм, сураткитаб и компания е минало към основните човешки права? Пък и, както Ясен отбеляза, действащият американски президент май собственоръчно пробута закона, по който го баняха, е, вярно, не с идеята, че по този закон ще банят него самия. Дийп Стейт обаче са коварни копеУета

                And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.

                Коментар


                • BatGeorgeone
                  BatGeorgeone коментира
                  Редактиране на коментар
                  Не отричам, смешно е когато не разбираш за какво иде реч и на пръв поглед изглежда комично, то навремето и на Хитлер са му се присмивали като водел агитационни речи по кръчми и събрания.

                  И на зелените им се присмиват масово, но лобитата си работят и скоро нещата ще придобият доста по тъжен характер, отново като част от бъдещето.

                  Когато ти цъфнат полицаи на вратата защото софтуера на службите е казал, че си нарушил карантината а ти не си излизал с дни, тогава не е смешно, защото не раздават вазелин в ареста.

                • icos
                  icos коментира
                  Редактиране на коментар
                  Видиш ли, някой все пак си е взел поука. И според собствената ти теория, на новия Хитлер /половин немец на всичкото отгоре, че и речите му копипействаха почти дословно стария / му отнеха възможността да води агитационни речи по инстаграми и фейсбуци, които изместиха кръчмите и съРбанията.

                  А полицаите още сега могат да ти цъфнат на вратата, защото си ъплоудвал новия албум на Били Пайпър, да речем, без да ги интересува ти ли си бил, кучето ти се е разходило по клавиатурата или комшията ти е пробил паролата на ВиФи- то.

              • #38
                Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                ...В Китай, в Иран, в БИ, в Западна Европа е практика от години всичко да се подслушва, но малко хора са усещали реално какво означава да си цензуриран. Примерно в Китай гугъл търсенето е манипулирано и филтрирано...
                Имам лоша новина за теб. Резултатите от търсене в Гугъл винаги са манипулирани и филтрирани. Навсякъде по света.
                Вероятно и с другите търсачки е така...
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

                И коментаторите...

                Коментар


                • BatGeorgeone
                  BatGeorgeone коментира
                  Редактиране на коментар
                  Благодаря за потвърждението, за 20+ години в ИТ сферата не бях забелязал . Случайно обаче от почти 20години ползвам проксита и няколко различни търсачки за да си намеря каквото ми трябва.

                  Интересно е, колко хора знаят това, този факт за търсачките, дали са 0,000001% от ползвателите на Интернет, а и да знаят, какво правят за да компенсират този факт?

              • #39
                Че те китайците нали забраниха още преди години разните му там гугъл услуги, та как ще се манипулира нещо което го няма в Китай?
                Life is good... on a dirt bike!

                Коментар


                • Ясен
                  Ясен коментира
                  Редактиране на коментар
                  там са на иди ми дойди ми.

              • #40
                Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                Не са много хората влюбени в свободата дарявана от софтуера с отворен код...
                Любовта е сложно нещо. А аз понеже се боричкам с такова по-често не от любов, а от липса на читава алтернатива като фирмена политика и ценообразуване, мога съвсем уверено да кажа че "отворения код" (кавичките НЕ СА случайни). страда от един доволно сериозен кусур в 99% от случаите - документацията ми поражда доста пикантни матерни мръснословия и загубата на време често е в пъти по-голяма. И това съвсем не е случайно, за което несъмнено си наясно - от тоя код в същите тия 99% се печели от поддръжка, и в крайна сметка хич не е сигурно дали ще ти излезе по-евтино да си наемеш лични спецове, или да си платиш затворения код барабар с поддръжката, която идва с него.

                Генералната полза е друга - даже тикви като Майкрософт вдянаха че когато сорсовете на продуктите им са налични, това здраво бута напред развитието им. Увеличава и хаотичността в това същото развитие - тоновете простотии с .Net Core / .Net Standart и прочие полюции са ярък пример за това, но никой не е отменил липсата на пълно щастие.

                Понеже от 5-6 години се балтавя с това и точно преди седмица си играх да мигрирам ASP.NET на .Net Framework 4.8 към ASP.NET Core на.Net 5, та ми е съвсем прясно. Простотиите на MySql и MariaDB клонинга и башка - има решения от "титани на мисълта", като например ориентиране за това какво може системата само по първата цифра на стринга, който връща като версия, от там и пълната невъзможност да се различи версия 1 от версия 10. Сега горчиво съжалявам че изобщо се занимавах с тия - за същото SQL Server Express е точно 2 пъти по-бърз, а Postgres таман 4 пъти. И на двете места за репортнати лично от мен бъгове им трябваше над година да ги оправят, и то при положение че им бях направил и пул рекуести и описал до последната запетайка какво точно са осрали (на по-старите им версии тия бъгове ги нямаше).

                ...това без изобщо да отваряме дума че за редица неща алтернативи просто няма. Например НЯМА (половин година съм дирил) читаво free reporting решение, което да има поне прилични изходи към Word и Excell. Те даже и MicroSoft нямат - тяхното е пародия тотална (или поне бещше по него време). Но даже и решения за 10-ки хиляди в зелено дават не просто комични, а трагикомични резултати. И в крайна сметка сега съм абонат на плютия от някои сърофумници като мутренски проект Telerik. Не че и там няма простотии, но репортнати там бъгове се решават обикновено в следващата версия, а с абонамента върви и сорса, който можеш да бърникаш и компилираш, ако си ентусиаст.

                ...и впрочем, като с това започна темата - на нагризаните точно заради това никога не съм им бил клиент и вероятно никога няма да бъда. Те може и да изкават перфектни според "възвишеното" си мнение продукти (както и по мнението на фанатизираните си фенове), но именно заради тая си политика са обречени на точно това, което винаги са били - компания за бутикови продукти, със съответния пазарен дял, на която основното занимание е да патентова радиуса на закръглението на телефоните си и прочие полюции от сорта. Интересно, къде ли щяхме да сме сега ако някой се беше сетил да патентова числото Pi.
                Последно редактирано от sparkybg; 08-05-21, 21:10.
                Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                Коментар


                • BatGeorgeone
                  BatGeorgeone коментира
                  Редактиране на коментар
                  Така, съгласен съм с всичко което каза, единодушни сме на това мнение.

                  Тъжно е обаче, когато примерно имаш хардуер и на него може да върви само затворена и платена ОС, защото микромеките плащат и наказват ако се отвори кода на драйверите и някои хардуерни производители са принудени да си крият кода на драйверите именно за да осигурят доминиращо предимство на микромеките пред останалите.

                  Навремето НР и Оракъл пробваха такива схеми и пазара и една кармична случайност ги наказаха жестоко, но за сега това с наказанието рядко постига мастодонтите като МС.

                  А сега на дневен ред е риска Интернета да бъде монополизиран, понеже сме в Европа могат и законово да бетонират някакви ограничения и край, завинаги, освен не измисли някой някаква нова алтернатива.

                • sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  Е аз още не съм видял машина, на която да не можеш дя пляснеш Linux. Пък и микромеките сериозно се преориентираха в посока облачни услуги и прочие и изглежда им се получава. .NET-а е доста по-отворена платформа отколкото беше, и прочие примери. Да не говорим че има доста прилични даже и за микрофирма-разработчик пакети, които ти дават право да ползваш почти всичко легално. Това преди време никакво го нямаше. SQL Server го има и за Linux, което беше немислимо преди време, и други подобни нещица. Накратко вдянаха че на яката лапачка само от операционна система и идва края.

                  ...а Oracle трябва да ги забранят със закон!

                  За интернета не вдявам какво си се запритеснил. Там тоя модел още повече не работи. Причините за оргомния пазарен дял в ОС на няколко компании са тривиални - Linux обществото така и не докара нещата до User-friendly операционна система, стабилно развиваща се в дадена посока. Еми хората не искат да работят под shell и да пишат команди, не искат (и не могат) да преденяват за кой точно клон на Linux и кой точно вариуант на GUI да свалят приложения и т.н. Искат като имат проблем да звъннат на някой телефон и проблемът им да се реши. Случката с Android е емблематична - една компания реши да го направи и се случи. И тук изобщо не говорим за качествата на дадената ОС - редовия потребител не иска, а често и не може да мисли по въпроса. Предпочита да си плаща. А когато има кой да плаща се намира и кой да прибира тия плащания - пазарна икономика.

                • Ясен
                  Ясен коментира
                  Редактиране на коментар
                  "Е аз още не съм видял машина, на която да не можеш дя пляснеш Linux"

                  Това някакъв майтап ли е?

                  А не ми се почва за тия на които можеш да инсталираш САМО RedHat или Suse. (Споменах ли майката на Пьотъринг?)

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X