Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Руски процесори"-какво пък е товв?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: От: Re: От: "Руски процесори"-какво пък е товв?

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
    На Правец 8 процесора беше Z80 - на Zilog, SGS Thompson, GoldStar, Intel и NEC.
    На Правец 16 първоначално процесора беше Intel 8088 4.7 MHz, после се появи NEC v20 8MHz - известните дъна JUKO, и върха на сладоледа беше Intel 8088 10MHz, който с едни магии се подкарваше на 12 MHz.
    Вени цар си. Помниш повече от мен. Аз помня МИК 16 щото такова имах. Както и сумати платки с рам и процесори. Помня, че процесора беше на слот защото си играех много да ги сменям. Процесора беше бял на цвят с златисто около прозорчето. Бачкаха на 3.77 и имаше бутинче турбо 4.43 или нещо такова.

Коментар

От: "Руски процесори"-какво пък е товв?

През 89-90 година фирмата ми поддържаше повече от половината 8-ци в пловдивските училища, а и в няколко села наоколо.
      В последствие П-16 започна да се популяризира, и да измества дървеното сметало П-8.
      Съответно, толкова желязо П-16 ми е минало през ръцете....
      Да не пропускам и ИЗОТ-а, който тежеше три пъти повече, и беше.. абе, това беше толкова отдавна, че на никой не му е интересно вече.

Коментар

Re: "Руски процесори"-какво пък е товв?

Не знам дали си имал досег с БАН и по точни ИТКР, там имаше едни ал ин уан пс та кондор, първия цветен който съм виждал. Представляваше нещо като 21 инчов цветен кинескоп и флопи с дискети от ония метър на метър и естествено всичко вътре в сандъка. Бяха с онези клавиатури с пуканките, върха на технологиите, там видях и първата мишка, потенциометър с бутон. Беше супер за игра на вратички, топчето с летвата, ако се сещаш. Колко съм си играл лоуд рънер на тях, ехаааа.
        Та в кибернетиката се опроводяваха платки за компове, насищаха се и се оживяваха, но всичко беше със западни елементи.

https://www.sandacite.bg/български-к...