Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся съвет за МакБукПро

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Търся съвет за МакБукПро

Чудех се как да завоалирам заглавието, та да не излиза много в разпространените търсачки.
    Преди месец, ми беше поставен ребром въпросът и тръгнах да търся въпросната машина. Ще се ползува от дъщерята и предназначението ѝ е графична обработка, дизайн, рисуване... Естествено, мятаме се на варианта Ретина- дисплей.
    В началото се оглеждахме за Ай- Мак, от 21-инчовите, но някакси, дойдохме и до изискването "мобилност", та ще се търси конфигурацията лаптоп с монитор. Ясно е, че за прилични резултати и мониторът няма да е къ'ф да е... но тук питам за лаптопа. Въпросът ми е доста общ и няма да навлизам в различните варианти за процесор, видеокарта и т.н.
    Съвсем условно, това, което ни харесва сега в Технонещоси е в порядъка 2900 лв. Имам някакви играчи, дето могат да ми го докарат на 2200, ако искам ДДС- на 2600... не ми проверявайте сметките, става дума за порядъци.
    Оня ден, попаднах на информация, че Апле ще вадят нова серия на Мак. По принцип, новите серии обезценяват леко старите. От друга страна, новата серия на аналогична машина, едва ли ще чукне 4000 лв... От трета страна, аз не бързам с покупката. Дъщерята е наясно, че това е последният лаптоп, който ѝ купувам аз. Следващият, или тя ще си го купува, или мъжът ѝ. Т.е. става дума за инвестиция и няколко месеца отлагане не са ми проблем. Съвсем отделно от всичко дотук, налагат някакви глоби на компанията... това не знам как и дали ще се отрази на ценовата ѝ политика.
    Та, на конкретните ми въпроси. Да вадя ли сега 2900 лв, да чакам ли обезценяване на "старите" конфигурации, очаква ли се разчистване на складовите наличности преди промоцията на новите серии...?
    Знам принципът- в електрониката нещата се променят всеки ден, но в Апле, май не е точно така...
    Кво да правя?
    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Re: Търся съвет за МакБукПро

Помисли ли и за нужния и софтуер. По принцип не че няма но за МАК по трудно се намира кракнат софтуер. За дребните неща за които ще се ползва софта ще е по скъп от машината. Аз бих заложил на ПС, все още на епъл в къщи имам само компоти, не че не ми харесват, едни от най добре направените компове са. Просто не сме дорасли за мак.

Коментар

От: Търся съвет за МакБукПро

Проверяваш кой модерен лаптоп най-отговаря на уловието "hackintosh" и спестяваш едни >1000лв. Гледаш например тук: http://blazinglist.com/top-10-best-l...ckintosh-2015/

Според мен отдавна Apple не са монополисти в графичната обработка, но ако чак толкова е зора за Mac OS - няма проблем. Това също отдавна не е приоритет само на маковете. Даже за повече продажби, самите Mac-ове започнаха да ги правят Windows съвместими.
      Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Оххххх, това със софтуера ми е съвсем друга болежка, споделял съм я и тук, да не си оспамвам темата. Нужните, засега, неща ги накатерихме на сегашната Тошиба... какво ще правим с Мака, честно казано, не знам.

Коментар

Е какво - слагаш на "сегашната" Тошиба Mac OS и ако запецне го мислиш пак. Затова ти казах да избираш лаптопа максимално съвместим с Mac OS. Няма нужда да даваш луди пари за едната операционна система.
          Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
            Е какво - слагаш на "сегашната" Тошиба Mac OS и ако запецне го мислиш пак. Затова ти казах да избираш лаптопа максимално съвместим с Mac OS. Няма нужда да даваш луди пари за едната операционна система.
            Виж... аз, за себе си, отдавна знам отговора. Мак е повече от процесор, корпус и ОС. Да речем, че с болка в душата съм решил да угодя на акъла на един тинейджър. Има и НР за същите пари, с магнезиевия корпус, по- добър процесор и видеокарта, резолюция, тъчскрийн...
            Конкретният ми въпрос е, да очаквам ли някакви сериозни ценови колебания в продуктите на Апле, от които да се възползувам или да се мятам сега на вече "морално остарялата им" стара реколта?

Коментар

"...В близкия ъгъл на ринга, с 5000 мача и 5000 загуби - Мъжът !!!
              В далечния ъгъл на ринга, с 8000 мача, и 8000 победи (за 3000 от които мъжът и хабер си няма че са били проведени, но които е загубил) - Жената !!!...
              "

Тааа...
              Пари спестени от некупуване на Мак: Х
              Пари изхарчени по замазване на операция "некупуване на Мак" - Х по случайно число между 2 и безкрайност

Та я кажи все пак - 13 или 15 инча. Паметта така или иначе ще трябва да я набомбиш, щом ще е последния преди самостоятелните покупки.

Но най-важното - какви са гаранционните опции. Тук епълите са скъпи отчасти и понеже гаранцията им е добра. Като си доплатиш за applecare план . Можеш ли в България да си го поръчаш по конфигуратор (толкова памет, толкова това-онова), или е "каквото има".

За цените - не, няма да паднат при новия модел. Епъл си държат бройките тънки и не им залежават наличностите. Някъде, много по-нататък (6 месеца след новия модел) ще се появят старите от независими магазини под формата на "refurbished" и подобни.

Отделно - наясно си че каквато и ретина-метина да и купиш за в къщи пак ще трябва да и сложиш един голям монитор нали. С 15 инча монитор на графична работа найш до къде ще стигне. И като и стане централен монитор през 95% от времето в което ще работи (в къщи) - кеф ти ретина екран (малък) да си държи четките и тулбаровете на него, и обикновен монитор (голям) на който да върши графичната работа.

И опираме до един болезнен момент в който ай-ай-ай мак (27 инчов) става по-добра идея за графична работа (ако и непреносим). Зер тогава основния ти екран е истински екран.
              Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                Тааа...
                ....
                Няма да скрия, че и това чукане чаках... Започвам да чета между редовете, не защото ми харесва, а защото ти така си пишеш. Не е лесно, да знайш!
                Последно редактирано от Тропчо; 01-09-16, 22:13. Причина: Смислова редакция

Коментар

Хакинтоша иска доста повече ентусиазъм, отколкото би очаквал.

Внимавай в технонещо си да не ти продадат нещо, което е старичко като модел, щото актуален Про+ретина+15" струва доста.

Коментар

Изчакай малко, щом не бързаш. Избора винаги е хубаво нещо.
                    Не се подлъгвай по хакинтош простотията, ако не иска вечно да настройваш и туитваш. Специално за графика има доволно софтуер. Пари няма да спестиш при покупка на РС, просто ще вземеш нещо по-нисък клас с по-евтина разработка. Ако погледнеш бизнес сериите ще видиш, че някои ги надскачат. Не се подлъгвай по сухи параметри, важно е софтуера да е оптимизиран за хардуера.

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
                      Проверяваш кой модерен лаптоп най-отговаря на уловието "hackintosh" и спестяваш едни >1000лв. Гледаш например тук: http://blazinglist.com/top-10-best-l...ckintosh-2015/

Според мен отдавна Apple не са монополисти в графичната обработка, но ако чак толкова е зора за Mac OS - няма проблем. Това също отдавна не е приоритет само на маковете. Даже за повече продажби, самите Mac-ове започнаха да ги правят Windows съвместими.
                      За същите пари, аз бих си взел някой XPS на DELL, но това е друга тема.

Коментар

Аз съм с 15 инчов мак с ретина от последните ... еми повече няма да мина на уин. Разликата е... огромна.

При мен специално се касае за звукозаписи и начина на управление на ресурсите от мак и уин е от земята до небето. Машината е наистина 'веднъж' и си заслужава всеки лев. В комбинация с 256гб външен ssd хард, вързан през тъндърболд заради двойно по-бързата скорост от максимално проводимата през usb 3, нещата придобиват несравним характер с windows средата.

Не очаквай да паднат цените обаче с излизането на нова генерация. И тази генерация ще ти свърши работа, новите ще бъдат доста по-скъпи от реално предлаганите 'нововъведения'.

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
                          ...Не е лесно, да знайш!
                          Знам, знам... Виноват...

Значи да ти издам една голяма тайна: истинска, необременена графична работа не се прави на лаптоп. Малък му е екрана. Прави се на голям екран. А истинския, необременен графичен джедай, си взима истински, мегасупердупест лаБтоп и си го размятка из къщи от канапе на канапе.

Понеже в повечето случаи е жена - влачи се чаровно от стая в стая, по чорапки обработени срещу статично електричество, и цъка сладко и приглушено от трън та на блог, поръчва си еко канапести коланчета и прочее джиджавки сърбайки милкшейк в който няма милк и никога не е бил шейкнат, с цвят 16-6444 TCX по Пантон.

И като цяло - върши ВСИЧКО, НАВСЯКЪДЕ - стига да не е графичен дизайн.

Опре ли до графичен дизайн - ИНГДжедай става мърморейки, сяда на допотопно нарушаваща цялостния му йинг & янг мебел от изостанали епохи, наречена "бюро" или "маса", и включва лаБтопа в по-голям екран.

В конфигурация "Имам и голям екран" ИНГД логически и исторически винаги е разпределял нещата между екраните по схемата: "На големия екран - самия дизайн, на малкия - всички менюта, четки, палитри, и прочее второстепенни джунджурии".

В конкретния случай - спази ли се тази схема (а тя ще се спази) - на супердупестия ретина дисплей ще се озоват разните четки и палитри (виж по-горе), а дизайна ще се появи на суперобикновенестия голям екран.

Епъл елегантно решаваше този екзистенциален проблем със супердупестия си епъл монитор, тъндър-мъндър нещо си скрийн, достоен за супердупестия лаБтоп. Но го спряха, че остаря.

А ти, бащице, ще трябва да предвидиш супердупест монитор достоен за супердупестия лаБтоп, за да работи детето бързо и ефикасно.

Това е единия вълчи капан в който си стъпил. Другият, предвидливо заложен за да контрира бягството ти от първия, е супердупест ай-ай-ай мак (познат и грубо като i-mac), който също съществува във вариант ужаднохиляди К-ретини и половина.

Въпросният е още по-скъп разбира се, и непреносим, но самодостатъчен като гордо яйце на Фаберже в цялото си съвършенство.

По-нататък на същия можеш да закачиш и допълнителни, презряни, не-епълски монитори.

Разбира се може и да греша. За останалите неща ще докладвам допълнително. Но в общи линии въпроса ми беше дали в Бг като го купуваш си го конфигурираш на сайт, както е тук, или отиваш о взимаш каквото има в склада.

А епъл protection план е услуга продавана от епъл, която е много полезна за ИНГД ползващ лаптоп, понеже статистистиката и историята са доказали че лаптопите (и клавиатурите) на епъл обичат да пият кафе, шейкове и смутита поне толкова колкото собственичките си, но ги преглъщат далеч по-трудно.

A там където другите марки в този ценови клас слагат клавиатури защитени срещу течности, епъл слага датчици за намокряне за да може да откаже гаранция като се изчервят засрамено (датчиците, не епълци). Въпрос на ценз
                          Последно редактирано от Goblin; 02-09-16, 06:50.
                          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                            Значи да ти издам една голяма тайна: ....
                            Благодарности на Тропчо за темата, и х10 благодаря на Гоблина за сбитата и съдържателна лекция...
                            Че подобна дилема стои и пред моята щерка /в момента се кефи на Hermine в Пенсакола/,
                            та сега по-лесно ще я откажа да мъкне от US подобна начипена ябълка.

Коментар

Първоначално публикуван от basson Преглед на мнение
                              Аз съм с 15 инчов мак с ретина от последните ... еми повече няма да мина на уин. Разликата е... огромна.

При мен специално се касае за звукозаписи и начина на управление на ресурсите от мак и уин е от земята до небето.'.
                              +100
                              Не очаквай обаче Андрешко и Бай Ганя да те разберат
                              За тях 5 лв келепир е всичко
                              Land Rover Discovery II, V8 4.0
                              VW Golf VI variant
                              Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X