Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Могат ли да ти "прочетат" безконтактната дебитна карта от разстояние?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Могат ли да ти "прочетат" безконтактната дебитна карта от разстояние?

Ами направих си труда да потърся дали някъде се е случвало да са обрани 200-300 човека в час пик на метрото и не се появи нито един случай. А по-сериозно давам пример от Англия където за 2016 при плащания с такива карти на стойност 25 милиарда има откраднати към 7.5 милиона, но нито един случай на прочетена карта и взети пари докато си е била у собственика. Всичките са от изгубени по баровете и улиците карти или откраднати такива от джебчии. Навсякъде по статиите които се пишат се казва, че може да се прочете картата от устройства за по 30 кинта от и-бей ама някакси пропускат да кажат, че такова устройство не може да извлече нищо от нея, а получаването на истински банков терминал е едно по-сложно приключение и не става по и-бей. Та излиза една такава статия в Гардиън примерно и хоп, портфейлите с фолио започват да се харчат повечко. По-сериозния проблем е, че в някои от случаите на загубени карти плащания са продължили да минават до няколко седмици след като са обявени за загубени от собствениците си, но пък това си е грижа на банките понеже те възстановяват после тези суми. Та засега може да се спи спокойно и с безконтактна карта в джоба.
    Subaru Legacy 2.5
    Suzuki GS500 E

Коментар

Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
      И защо хората си купуват защитени протфеили и си увиват картите в станиол?
      Защото обикновено потребителите са по-умни от крадците и винаги са една крачка напред...
      Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от MartiX5 Преглед на мнение
        Ами направих си труда да потърся дали някъде се е случвало да са обрани 200-300 човека в час пик на метрото и не се появи нито един случай. А по-сериозно давам пример от Англия където за 2016 при плащания с такива карти на стойност 25 милиарда има откраднати към 7.5 милиона, но нито един случай на прочетена карта и взети пари докато си е била у собственика. Всичките са от изгубени по баровете и улиците карти или откраднати такива от джебчии. Навсякъде по статиите които се пишат се казва, че може да се прочете картата от устройства за по 30 кинта от и-бей ама някакси пропускат да кажат, че такова устройство не може да извлече нищо от нея, а получаването на истински банков терминал е едно по-сложно приключение и не става по и-бей. Та излиза една такава статия в Гардиън примерно и хоп, портфейлите с фолио започват да се харчат повечко. По-сериозния проблем е, че в някои от случаите на загубени карти плащания са продължили да минават до няколко седмици след като са обявени за загубени от собствениците си, но пък това си е грижа на банките понеже те възстановяват после тези суми. Та засега може да се спи спокойно и с безконтактна карта в джоба.
        Така е. Представи си че не можеш да ползваш карти. Можеш да плащаш само в кеш. Ужасно е! Аз съм българче. Ходя с 300-400 евро кеш. Карти имам бол. Просто таксите им са грозни. Имам приятелка, която е на "ти" с банкоматите и кеша (Люксембург) и никога няма повече от 100 евро кеш. На нея не ѝ искат минимум 5 евро за теглене на банкомат, на мен ми искат.
        Някои са се интегрирали, ние все още се редим по опашките... Този път, като заминах, си забравих евро-портфейла. Плащам само с карта. Може и без кеш в Европата, трудно е, но може. Въпросът е, защо на мен ми искат 5 евро + %, а на нея само 1 евро?
        Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Ами въпрос на условия на банката. На мен не ми взимат нито стотинка никъде в ЕУ нито за плащане нито за теглене кеш. Това е на Мастъркард по условията мисля, защото няколко банки с техни карти го рекламират, а Виза картите имаха такси си спомням докато ги ползвах, но и не съм се задълбочавал да проучвам въпроса. А съвсем извън темата, но като става дума за такси, онзи ден в Райфайзен Плевен ми искаха такса 100 евро за да ми осребрят чек за 170 паунда. Найс а?
          Последно редактирано от MartiX5; 02-11-17, 23:01.
          Subaru Legacy 2.5
          Suzuki GS500 E

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
            Защото обикновено потребителите са по-умни от крадците и винаги са една крачка напред...
            Мислиш ли? Аз мисля, че е точно обратното и то не само в сверата на банковите разплащания. То статистиката за кражбите в БГ говори достатъчно...

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
              ... Въпросът е, защо на мен ми искат 5 евро + %, а на нея само 1 евро?
              Защото се опитваш да теглиш пари в брой вместо да плащаш при търговеца, което е безплатно (за тебе, търговецът си знае ама той си е вързал гащите с цената).

Отделно, различните банки-издатели и различните видове карти при един издател имат различни условия за теглене и ако очакваш обширно теглене на кешовица е правилно да си вземеш карта от съответния вид.

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
                По-лесно е да ти прочетат номера на картата и при късмет CVV2 кода чрез заснемне в момент на ползване на картата. Понеже номера и името са релефни и обикновено оцветени светло, най-просто може да се затъркат с един черен маркер...
                Аз съм затъркал CVV кода с игла (той е вдлъбнат), та поне на камери или без взиране да се не вижда.
                Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Мислиш ли? Аз мисля, че е точно обратното и то не само в сверата на банковите разплащания. То статистиката за кражбите в БГ говори достатъчно...
                  Тогава защо използваш като довод действията на потребителите?

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
                    Твърдението само по себе си няма как да е вярно. Намира се уязвимост, която се закърпва постфактум. Ако е била хваната преди това, е нямало да се появи.
                    Казано по друг начин, първо някой е изгорял, и тогава се е разбрало как да се закърпи положението.
                    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• От: Могат ли да ти "прочетат" безконтактната дебитна карта от разстояние?

Аз почти забравям да нося в брой вече. При плащане получавам СМС до 1 минута.
                      Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                      Drag Grand Canyon Daily
                      Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                      LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
                        Аз почти забравям да нося в брой вече. При плащане получавам СМС до 1 минута.

И аз така, ама пътувах из Европа номера на които получавах известия ми е на прима. И какво се оказа, че извън БГ нямам мрежа, трябваше допълнително да се уточняваме с оператора. Ако по това време беше станал някакъв гаф?

Коментар

И аз така, ама пътувах из Европа номера на които получавах известия ми е на прима. И какво се оказа, че извън БГ нямам мрежа, трябваше допълнително да се уточняваме с оператора. Ако по това време беше станал някакъв гаф?
                          Ако не си си активирал роуминг - нищо чудно.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Защото се опитваш да теглиш пари в брой вместо да плащаш при търговеца, което е безплатно (за тебе, търговецът си знае ама той си е вързал гащите с цената).

Отделно, различните банки-издатели и различните видове карти при един издател имат различни условия за теглене и ако очакваш обширно теглене на кешовица е правилно да си вземеш карта от съответния вид.
                            Разбира се, че плащам с карта навсякъде, където е възможно.
                            Ставаше въпрос за друго: Няма българска банка с адекватна такса за теглене на банкомат в чужбина. Като под адекватна такса разбирам 1 евро (колкото плаща приятелката ми с карта издадена в люксембургска банка), а не: "С дебитна карта на АТМ, обслужвано от друга банка в Европейския съюз: 4.00 лева + 1.30% от сумата" (променили са тарифата).
                            Тия дни ходих да снимам пишкащите момченце и момиченце в Брюксел. А пък в Анверпен обяд за 3-ма ни излезе около 100 евро и не им работеше банкомата. Та в този ред на мисли, ако аз изтегля 200 евро / 400 лева на банкомат в Белгия, ще ме одрусат 9.20 лв, защото съм бедно българче с карта от кожодерска българска банка, а приятелката ми за теглене на същата сума би платила 1 евро / 2 лева такса, защото е богата германка, живееща в още по-богатия Люксембург с карта от люксембургска банка, която не дере клиентите си за щяло и нещяло.
                            Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Ми, извади си карта от местна банка и ще рахатясаш.
                              Интересен ми е и обратния вариант - приятелката ако тегли кеш от банкомат тук?

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
                                Ставаше въпрос за друго: Няма българска банка с адекватна такса за теглене на банкомат в чужбина. Като под адекватна такса разбирам 1 евро (колкото плаща приятелката ми с карта издадена в люксембургска банка), а не: "С дебитна карта на АТМ, обслужвано от друга банка в Европейския съюз: 4.00 лева + 1.30% от сумата" (променили са тарифата).
                                Има карта без такса за теглене от банкомат в чужбина, но е "бърза" кредитна (разбирай като бързите кредити) и след гратисния период става страшно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X