Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Инсталиране на Windows XP, 7 или 10 проблеми

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Инсталиране на Windows XP, 7 или 10 проблеми

Здравейте !
    Имам следния проблем с Laptop-а ми, Sony Vaio vpc f13f4e.
    В момента на него има инсталиран Windows 7 (Ultimate) , който е на sata disk 160gb.
    Четох малко в нета (малко!) , че щял да тръгне малко по-бързо ако мина на SSD и купих Samsung 850 Evo.
    Реших да се върна на XP , защото само на него ми работи режещия плотер (не ми е чак толкова зор да го ползвам на лаптопа!) и от там се тръгна чудо-то.

Понеже Sony-то няма DVD (някой си го е прибрал преди да стигне до мен) тръгнах да инсталирам от USB DVD Windows XP (знам , че работи! Инсталирал съм други компютри с този диск).
    Тръгва да зарежда и се появява син екран, без значение кой твърд диск е вътре в лаптопа (този на който си има работещ Windows 7 или SSD!)

При влизане в BIOS , дисковете (този с работещия Windows 7 и SSD) ги засича без проблеми!

Реших за теста да сложа SSD в друг Laptop и да пробвам същата процедура. Инсталирах Windows XP през USB без никакви проблеми и лаптоп-2 си работи без никакви проблеми (а е вече на почти 10 години)

Казах си : "Добре, явно с XP няма да стане работата (нищо , че в сайта на Sony има driver-и за XP за моя модел!)"
    Реших да пробвам Windows 7!
    Свалих къде какво имаше Windows 7 по торентите , качих ги на една USB Флашка и тръгнах да пробвам (първо с работещия диск на който има Windows 7 , после със SSD!).
    Тръгва да зарежда и до тук :

Реших , че не намира някакви driver-и за моя лаптоп и се почна едно търнесе ... да ама откъде да знам кой му трябва?

Зарязах идеята за Windows 7 и реших да пробвам с Windows 10!
    Да ама не ... пак същата работа.

Дайте някаква идея как да подкарам каквато и да е Windows система (бих минал на Linux , ама ми се налага да ползам всеки ден Adobe и AutoDesk продукти доста често) на новият ми SSD диск.

Защо искам изобщо да го сменя ?
    В момента диска на който има работещ Windows 7 явно вече си е изпял песента (има лепенка на него от 2008г.) и явно не е оригинален от даденото Sony.
    Toyota RAV4 XA2 2.0 D4D 2004г. | Honda XRV 750 Africa Twin RD04 1992 г.
    Piaggio Vespa PK50S 1983 г. | Puch Maxi N 1982 г.
    Спортен Клуб Стрелба с Лък - Етър 78 В.Търново

От: Инсталиране на Windows XP, 7 или 10 проблеми

Първоначално публикуван от Faca Преглед на мнение
    Здравейте !
    Имам следния проблем с Laptop-а ми, Sony Vaio vpc f13f4e.
    В момента на него има инсталиран Windows 7 (Ultimate) , който е на sata disk 160gb.
    Четох малко в нета (малко!) , че щял да тръгне малко по-бързо ако мина на SSD и купих Samsung 850 Evo.
    Реших да се върна на XP , защото само на него ми работи режещия плотер (не ми е чак толкова зор да го ползвам на лаптопа!) и от там се тръгна чудо-то.

Понеже Sony-то няма DVD (някой си го е прибрал преди да стигне до мен) тръгнах да инсталирам от USB DVD Windows XP (знам , че работи! Инсталирал съм други компютри с този диск).
    Тръгва да зарежда и се появява син екран, без значение кой твърд диск е вътре в лаптопа (този на който си има работещ Windows 7 или SSD!)

При влизане в BIOS , дисковете (този с работещия Windows 7 и SSD) ги засича без проблеми!

Реших за теста да сложа SSD в друг Laptop и да пробвам същата процедура. Инсталирах Windows XP през USB без никакви проблеми и лаптоп-2 си работи без никакви проблеми (а е вече на почти 10 години)

Казах си : "Добре, явно с XP няма да стане работата (нищо , че в сайта на Sony има driver-и за XP за моя модел!)"
    Реших да пробвам Windows 7!
    Свалих къде какво имаше Windows 7 по торентите , качих ги на една USB Флашка и тръгнах да пробвам (първо с работещия диск на който има Windows 7 , после със SSD!).
    Тръгва да зарежда и до тук :

Реших , че не намира някакви driver-и за моя лаптоп и се почна едно търнесе ... да ама откъде да знам кой му трябва?

Зарязах идеята за Windows 7 и реших да пробвам с Windows 10!
    Да ама не ... пак същата работа.

Дайте някаква идея как да подкарам каквато и да е Windows система (бих минал на Linux , ама ми се налага да ползам всеки ден Adobe и AutoDesk продукти доста често) на новият ми SSD диск.

В момента диска на който има работещ Windows 7 явно вече си е изпял песента (има лепенка на него от 2008г.) и явно не е оригинален от даденото Sony.
    Иска SATA дривер. Обикновено производителе заедно с другите драйвери за модела дава и SATA или Disk Driver. Потърси на саита.

Коментар

..

Виж в биос-а имаш ли за SATA-a compatible mode , ако има - включи го ( по подразбиране е вкл. AHCI )
      А ако нямаш compatible mode, то дривери ще си трябват
      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
      Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
        Виж в биос-а имаш ли за SATA-a compatible mode , ако има - включи го ( по подразбиране е вкл. AHCI )
        А ако нямаш compatible mode, то дривери ще си трябват
        Да де, ама за да използва по-пълноценно предимствата на SSD-то, ще му трябва баш AHCI mode. Така че най-добре да си намери драйверите за SATA-та и да ги инсталира при setup на Windows-а.
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
          .. да ги инсталира при ...
          Което става много по-лесно, ако windows-a вече работи
          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
            Което става много по-лесно, ако windows-a вече работи
            А Windows няма ли да се сърди, ако бъде инсталиран при диск, работещ в режим IDE, а след това SATA контролерът се прехвърли на AHCI?
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Не,
              1.инсталираш в IDE
              2. под вин слагаш AHCI дриверите
              3 рестартираш - ръчкаш в биоса AHCI - save
              и воаля

но днешно време доста компове нямат compatible mode

Коментар

Да инсталирам ама не тръгва!
                Днес свалях driver Intel(R) 5 Series 6 Port SATA AHCI Controller от сайта на Intel , заредих го при инсталацията на Windows 10, показа ми го в листа и до там , пак търси нещо.

Какви други driver-и може да иска един комп за да тръгне ?

Никога не съм имал подобни проблеми с нито една от машините които съм имал (сигурно над 8 бройки вече).

В BIOS няма опция да сменям AHCI , IDE или каквото и да е .

Единственото което го има като Advanced е Intel Visualisation нещо си.

Въпрос за driver при инсталиране на Windows: Тези от Sony които намирам са готови *.exe файлове , а при инсталиране не ги намира , т.е. трябват ми *.inf *.sys и тнт.
                Въпроса е как да ги намеря тези файлове ,при положение , че готовите exe-та няма как да ги разопаковам?

Коментар

Ако проблемът ти реално е със SATA драйверите, ей тук са верните:
                  http://www.win-raid.com/t2f23-Intel-...QL-v-WHQL.html

Не ме питай що не те пращам на сайта на производителя, форумните правила забраняват псуването. Само да намекна че нарочно е направено да ти е гадно.

Коментар

Пак не иска да тръгне да се инсталира ....

Явно не е този driver-a който му липсва.

Коментар

Нещо не го уцелваш, те там на сайта са няколко. Все едно, за XP поне ще ти трябва драйвер за инсталиране през F6 - папката с файл txtsetup.oem
                      На по-новите windows принципът е същият, но интерфейсът е друг и за тях нямам опит.

Коментар

Аз все си мисля ,че е SSD или SATA диска виновен, то май ще излезе , че е USB-то!
                        Чета в нета и ми излиза, че и други хора имали същия проблем като се опитват да инсталират през USB стик.
                        Всички казват, че трябва да смениш USB порта (ако стика ти е на 3.0 да го смениш на 2.0) , да ама тоя laptop има само 2 порта , които са 3.0.

Какво се прави в такива случаи?

Да търся USB driver 3.0 ?

Коментар

Аз все си мисля ,че е SSD или SATA диска виновен, то май ще излезе , че е USB-то!
                          Чета в нета и ми излиза, че и други хора имали същия проблем като се опитват да инсталират през USB стик.
                          Всички казват, че трябва да смениш USB порта (ако стика ти е на 3.0 да го смениш на 2.0) , да ама тоя laptop има само 2 порта , които са 3.0.

Какво се прави в такива случаи?

Да търся USB driver 3.0 ?
                          Аааа, ясно.

Няма да ти помогне USB3 драйвер. Ако можеш си намери USB2.0 хъб. Ама няма гаранции. Или ако може да се изключва от биос - изключи usb3

Коментар

външно CD

Коментар

Ако има опция в BIOS-а, ограничи го на 2.0. Ама надали има.

Ако можеш разбери какъв е чипа на USB3 контролера. По него време бяха предимно на Renesas, ако не се лъжа. И после си сваляш драйвер от сайта на производителя на чипа, ако има такъв.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X