Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

    Колеги здравейте и в тази част на форума, да ви кажа за какво става дума. Реших да вдъхна малко живот на един малък делл д430 които често ползваме като втори лаптоп в къщи или мъкнем с нас по почивки. Та реших да го пипна баш там дето най му куца, а именно бързината, та му купих едно ssd msata Intel 80g 530 series съответно преди това бях погледанл в нета какво точно е нужно за тая трансформация, а именно ето този блог: http://vastmeridian.blogspot.bg/2014...30-laptop.html
    Поръчах от ибеи въпросния мсата към зиф адаптер и зачаках, след много моткане адаптера дойде и щастлив седнах да го почвам с ъпгреида, да ама греда, в биоса хдд не се появява. Мислех да не бъркам как закачам кабела но в темата в точка 12 човека е казал как да не се слага, то и малко да разбираш ще се сетиш че няма как да го обърнеш, та това го изключвам. Диска е чисто нов, но за всеки случаи реших и него да пробвам, намерих преходник към сата и го закачих към един комп та даже му зададох и партишани и си бачка. реших че е проблемен адаптера и поръчах друг, доиде и тои и пак нищо, пак не се вижда диска в биоса. Адаптерите които получих са точно ето като този: https://www.dropbox.com/s/u30fcu9hgz...32503.jpg?dl=0 видимо има разлика по елементите от този които е в блога, но и двата пъти като поръвах уж гледах да е като озни и все получавах такъв не знам тва може ли да е причината за неуспеха но ето как изглежда този от блога а също така и този които се надявах да получа : http://prntscr.com/97p5s6 видимо има повече елементи но не претендирам да разбирам, затова и реших да питам тук. Само да кажа че преди това съм ходил и в две фирми с надеждата да помогнат но казват не сме се занимавали с такава промяна, не знаем къв е тоя адаптер и защо не става, и така Сега съм на път да поръчам трети, с уговорката с китаеце че ще е точно това което е показал на снимката и с него ако не стане -предавам се. Ссд не е загубен ще влезе в употреба на друга машина с някои друг преходник, но се надявам някои от вас ако е по запознат с тея неща да каже къде ли може да греша.
    Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
    Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!!!
    Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1
    Honda cr-v 98 & Toyoa Yaris Verso AT

  • #2
    От: Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

    Последен bios налял ли си?

    Коментар


    • #3
      От: Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

      Нямам никакви претенции за "много добър" хардуерист. Да речем съм на ниво да събирам и ремонтирам компютри и лаптопи на приятели срещу почерпка

      Според мен нямаш нужда от хардуерист, а от автора на блога Или евентуално oт хардуерен проектант
      В подписа ти първото правило е много вярно, във второ правило обаче добави "и блогъри"

      Идеята е доста безумна - не ми се рови в момента за подробности, но през PATA каквито и адаптери да закачаш - скороста няма да е колкото трансфер позволява ssd-то, а ще е долу-горе колкото пуска PATA-та. Така че според мен, няма да си забързаш лаптопчето. Все е едно да си купиш Ферари, за да минаваш по бързо през неасфалтиран планински път. Възможно е да минеш половин минута по бързо от стар голф, но не е сигурно.

      И другото - не знам в случая колко струва такъв нотбук, но ме преследва мисълта,че резервната част (харда) за устройството( нотбука) е по скъпа от устройството, или поне са равностойни. Лаптопа трябва да има някаква силно сантиментална стойност, за да се правят опити за съживяване. Друг въпрос е, че и хипотетично да постигнеш някакви светкавични трансфери от харда, крайният резултат от работата пак няма да те удоволетворява.

      А защо в конкретният случай не тръгва - причини може да има прекалено много. Биоса на твоя лаптоп може да е друга версия ( и само един господ ще знае дали последната версия, а не някоя друга ще реши проблема) и да не познава устройството,самото устройство да не е съвместимо с твоя хардуер и много други препъни камъци,ако щеш и свързващия кабел може да не става.

      Колкото и научно да си подкован - такива проблеми се решават най бързо на принципа на пробата. Аз лично бих се захванал с такива експерименти, ако предварително разполагам по някаква причина (несвързана с плащане ) с необходимите джуджавки, излишно време и спокойно настроение . При това само от любопитство към идеята, без да се надявам на успех повече от 50%.
      Последно редактирано от wert; 27-11-15, 23:12.

      Коментар


      • #4
        От: Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

        Не трансфера е най-главното, което ускорява дърт лаптоп, а факта че времето за търсене на SSD-то е практически нула. Чак след това идва разликата от трансфера, която съшо може да е голяма, ама да ти кажа - вкъщи съм с SAMSUNG 850EVO, което е SATA, и SAMSUNG 950 Pro, което е M.2 NVMe PCIx x4. Съществена разлика в boot-ването на десктопа ми с единия и другия няма, а 950-ката дава 3 пъти трансфера на 850-ката. В същото време същия десктоп с обикновен HDD буутва примерно 2 минути и кусур до покой, като после първите пускания на програмите са примерно 5 пъти по-бавни, в сравнение с 850-ката, а нормалния HDD дава сравним среден трансер с 850-ката.

        Трнсфера за секунда дава предимство едва когато опреш до четене/писане на големи файлове по него. За общото поведение спремо HDD разликата е основно от времето за търсене.

        Сега по темата - опитай и със следващия преходник, ако е различен, но лично съм умерен песимист. Към днешна дата компютър без SATA върху него е безнадеждно остарял (модела е от 2006-та май, което за комп е цяла вечност) и е много възможно просто биоса или хардуера му да не разпознава точно тоя диск. Може би е било удачно да купиш същия диск като в блога.

        Според мен си търси друг лаптоп. По форумите излизат втора употреба на много готини кинти понякога - колега си купи доста приличен DELL за 300 кинта преди 2 седмици. Сега е със старото ми SSD, което му продадох за 100 кинта, и понеже е Linux фен, boot-а му е някакви секунди, броящи се на пръстите на едната ръка.
        Последно редактирано от sparkybg; 28-11-15, 00:54.
        Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

        Коментар


        • #5
          От: Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

          Грешката ти е, че си тръгнал с адаптер. Трябвало е да си вземеш SSD със съответния интерфес. Аз преди време взех един Kingspec 1.8" ZIF за HP 2730p и си работеше чудесно. Надявам се все още да работи при съфорумеца, който купи лаптопа.
          Ако погледнеш това: http://www.ebay.com/itm/Kingspec-1-8...QAAOSwdvpWEjZA
          Ще видиш, че в листа със съвместими модели е и твоя лаптоп. Пускаш едно търсене в ebay с Dell D430 SSD и си харесваш нещо.
          Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

          Коментар


          • #6
            От: Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

            Балгодаря колеги за включването сега ще отговоря на всеки един от вас
            bokomo не съм налял не за друго ами никога не ми се е налагало и не знам как става уиндолси да инсталирам няма дерт, телефони да сменям фармуери пак ми се е случвало, но с биоси не съм се занимавал. Ако е нещо не толкова сложно ще се радвам да го чуя.
            wert- естествено че диска струва повече от лаптопа тези машини сега се продават на килограм за по 20 -30 лева, държа го единствено и не го сменям само защото децата ми са още малки, не пазят и доста го тормозят и няма да ме е яд ако му сторят нещо, макар че досега не успяват явно заради магнезиевата му сглобка или просто си е дуракоустоичив. Каква бързина ще постигна с него незнам, само в тубата гледах клипове колко по бързо стартира с ссд диск, и е доста по бързо от неговия бавен и икономичен хард, мен това ме устроива, както казах носим го с нас като ходим някъде и се ползва предимно за браузване но пък ме нерви двуминутното му пълно стартиране
            sparkybg- благодаря за разясненията за трансфера беше ми полезно да го прочета.
            silverfox- радвам се да те видя ще ти кажа причината поради която не избрах да купя такъв зиф диск, а това е защото той щеше да става само и единствено за този лаптоп, които реално няма никаква перспектива, закачих се за варианта на блогъра защото тази мсата ще мога да я ползвам лесно на друга машина, било то с преходник от масата към сата или направо така ако си е с слот мсата машината. Сега и да се окаже че няма да стане на този дел не е загуба или ще го продам или ще го сложа на настолната машина която рядко ползвам, верно че пак опираме до преходници ама..... ще го мисля, но първо да се преборя с тази полузагубена кауза да го закача на делчето Може би така леко се подведох от другия дел които имам Е6530 при него купих ссд бучнах го и компа полетя, не мога да му се нарадвам, и това ме провокира да сторя същото и с малкия но уви Мани наи лошото е че обвинявам китаеца че адаптера не работи а може да излезе в мен причината
            п.п. Между другото още преди 3-4 дни писах в саита на блогъра да видим той кво ще каже, и уж мнението ми щяло да бъде прегледано преди публикация но така и не се е появило и маи няма и да се появи.
            Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
            Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!!!
            Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1
            Honda cr-v 98 & Toyoa Yaris Verso AT

            Коментар


            • #7
              От: Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

              Още по-лесно е. Инсталираш на диска нещо между MS DOS i Windows 8 (препоръчвам XP), сваляш това и го стартираш. Вероятност да направиш дъното неизползваема има, но е много малка. Посла пак пробваш да го запалиш със ssd-то. Ако не стане - аз бих спрял дотук.

              Реално това е единственото нещо, което можеш да направиш. Преди да почнеш, провери дали във фирмите, където си го носил не са свършили вече таза работа.

              Коментар


              • #8
                От: Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

                Вероятността този диск да тръгне с китайски преходник на каквото и да е било е същата, както и на Дела. 3 преходника сега, после още 1-2 и си идва на цената на диск и все работи с преходник. В ebay има преходник на Intel, ама на цената от 70$, по-евтино е друг диск.

                Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
                Ако не стане - аз бих спрял дотук.
                Аз пък първо бих проверил с коя версия на BIOS съм, преди да ъпдейтвам, че вероятността да си правя упражнения за луди като "ъпдейтвам" до същата версия е доста голяма, предвид датата на излизане на BIOS-a.

                ПС: А, сега видях, че накрая все пак си стигнал до проверката на версията на BIOS.
                Последно редактирано от silverfox; 28-11-15, 09:49.
                Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

                Коментар


                • #9
                  От: Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

                  Да, и аз не седях със скръстени ръце до сега, видях че ъпдеита е елементарен, но както казвате първо ще проверя с коя версия съм, да не се окаже че съм с същата А07 защото тя е от 2008 година Довечера като се прибера ще пробвам и ще докладвам, ако пак не стане приключвам с опитите и ще имам един чисто нов мсата 80 гига за продан с 5 години гаранция ............. всъщност сега се сещам че на 11.11 от алито поръчах преход от масата към сата, е така за всеки случаи, те тогава имаха някви тяхни си черни петъци та е почти без пари 2$ , ще ми е интересно ако тръгне като сата с тоя преход тогава няма да го продавам
                  п.п, аааааааааа на колегата линка бил с още по нова, къде ли съм гледал и аз мерси bokomo
                  п.п. хванах жената да провери биоса на компа, бил А08(07-2006) така че мога да кача А09
                  Последно редактирано от zero; 28-11-15, 12:10.
                  Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
                  Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!!!
                  Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1
                  Honda cr-v 98 & Toyoa Yaris Verso AT

                  Коментар


                  • #10
                    От: Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

                    Такааа, преди да кача новия биос погледанх някои клип пак в тубата и гледам там хората които стартират ссд са с А09 версия, тва доста ме обнадежди, инсталирах я но до тук с надеждите, диска пак не се вижда, четох и за някви настроики в биоса които трябва да са на позиция АТА но и в двете ми версии на биоса такива няма на посочените места. И сега остана последна надежда да дойде адаптер които е същия като тези които показват по клиповете.
                    Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
                    Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!!!
                    Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1
                    Honda cr-v 98 & Toyoa Yaris Verso AT

                    Коментар


                    • #11
                      От: Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

                      ресетни биоса, може и да се появят. Още по-малко вероятно да проработи, но е бързо и безплатно.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

                        Инсталирането на новия биос не е ли равно на резет ?
                        Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
                        Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!!!
                        Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1
                        Honda cr-v 98 & Toyoa Yaris Verso AT

                        Коментар


                        • #13
                          От: Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

                          Категорично има случаи, когато ъпгрейд на биос не нулира нврам-а.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

                            Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
                            Категорично има случаи, когато ъпгрейд на биос не нулира нврам-а.
                            Да, но в общия случай го мулира, или по-точно зарежда "optimised defaults".
                            Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Имаме ли мн.добър хардуерен спец в форума ?

                              Здравейте отново колеги, ето и малко развитие по темата, постигнат е значителен успех ама не съвсем Днес доиде третия преходинк, закачих му диска като предварително на диска бях инсталнал на друг комп един вин7, пуснах го и заредих биоса но там пак не се вижда харда, таман му теглих маините и му дадох ескеип и тои се рестартна и О чудо, почна да зарежда вина от диска, и си тръгна с вин 7 като стои та гледаи, зарадвах му се супер много, викам разгеле. Да ама не баш. като бачка вина и го рестартна без дерт се вдига пак, но ако го изключа и после го включа изписква че не намира бут диваис, съответно ме подканя за ф2 за да влеза в биоса, влизам естествено диск се не види, давам ескеип оставям го и вина търга. Реших че можеби е щото вина на диска беше инсталнат от друг комп, преинсталирах го, този път по време на инсталация поне се виждаха дяловете на диска, помислих си че с това ще се оправи но не, и с новия вин от рестарт се вдига без проблем, но спра ли го неще, иска да влезна в биоса дори нищо д ане пипна и да излезна тръгва, някъква идея?
                              Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
                              Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!!!
                              Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1
                              Honda cr-v 98 & Toyoa Yaris Verso AT

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X