Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Sata+Ultra ATA

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Sata+Ultra ATA

Привет!
    Е ли възможно някой да ми каже дали мога да подкарам едновременно два харда - единя Sata /master/, другия Ultra Ata /slave/ на дъно Epox EP-5EPA+

Единствения начин по който успях да видя и двата диска е като сложих АТА-та на slave порта на кабела на DVD записвачката, тогава обаче тя не се вижда а ми трябва... При опит да закача АТА-та на някой от лилавите портове на дъното той не се вижда в биоса.
    DVD-то е закачено на жълтия порт на дъното.
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от slaf4u; 21-01-14, 07:06.
    42

От: Sata+Ultra ATA

По принцип няма проблем, но не познавам съответният Epox... В BIOS-а трябва да се зададе, но в момента просто ми бяга както точно е наречено и къде точно е като опция. Най-вероятно е в Advanced BIOS settings.

За DVD-то виж как са сложени пиновете по него. Ако и DVD-то и диска са например slave няма да ти ги познава и двата.

//edit2 "Лилавите" портове може да се конфигурират като RAID най-вероятно и може би заради това не иска да ти познае нищо на тях. Трябва да се огледа BIOS-а.
    Последно редактирано от господин никой; 21-01-14, 07:20. Причина: добавка, EDIT...

Коментар

Това че не тръгва като слейв на записвачката намирисва на проблем с джъмперите - огледай там. Понякога CS (cable select) прави мизерии. За лилавите портове незнам . Тия епокс са изчезнали кат старите пари.
      When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Ата-та съм го сложил на slave но пропуснах да погледна как е нагласена записвачката.
        От биоса съм пипнал настройките за това да чете от всички ide-та но ядец.
        Това за RAID-а ми е малко тъмна Индия, ще се пообразовам малко и тогава ще питам и пробвам...
        42

Коментар

Настройката е нещо по-различно - има настройка дали да използва хибриден начин на зареждане (sata/ide) и какъв точно да е той. За да заработят двата допълнителни слота трябва само да спреш RAID-а, като опция.

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
            Настройката е нещо по-различно - има настройка дали да използва хибриден начин на зареждане (sata/ide) и какъв точно да е той. За да заработят двата допълнителни слота трябва само да спреш RAID-а, като опция.
            Доколкото разбрах сата + записвачката работи. Това значи, че ако вместо записвачката включиш другия диск също ще работи. От това следва че проблема е със джъмперите. Също може да сложиш диска и записвачката на отделни кабели...

Коментар

При наличие на 2 АТА порта, най-добре е както казва колегата Glow, сложи ги на мастър на различни кабели, малко претрупанко но няма да имаш проблеми на 100%

Коментар

Интересното е че лилавите портове на които следва да се закачи ата диска се водят ide2 и ide 3 и не ги виждам в биоса. В биоса виждам само 0 и 1 със слейв и мастър на всяко. Не знам дали от някъде няма настройка на биоса да ги проверява и тях. Най-близката настройка до това която успях да открия е ата и сата да работят заедно.
                Не съм пробвал да пускам харда на иде 2 и иде 3 като мастър. Като се прибера ще пробвам и ще докладвам.
                Някаква идея опциите UDMA и PIO дали трябва да са активирани или по-скоро коя от тях трябва да е активна?
                42

Коментар

Първоначално публикуван от slaf4u Преглед на мнение
                  Интересното е че лилавите портове на които следва да се закачи ата диска се водят ide2 и ide 3 и не ги виждам в биоса. В биоса виждам само 0 и 1 със слейв и мастър на всяко. Не знам дали от някъде няма настройка на биоса да ги проверява и тях. Най-близката настройка до това която успях да открия е ата и сата да работят заедно.
                  Не съм пробвал да пускам харда на иде 2 и иде 3 като мастър. Като се прибера ще пробвам и ще докладвам.
                  Някаква идея опциите UDMA и PIO дали трябва да са активирани или по-скоро коя от тях трябва да е активна?
                  Има настройка в BIOS-а, разбира се. Моя вкъщи е накачурен като коледна елха - 3 SATA диска, 1 IDE диск, 1 SATA dvd + 2 IDE DVD-та.

Поне на моето дъно RAID-а можеш да го пуснеш или като RAID, или като стандартен контролер. В BIOS-а се вижда само като е вързан като стандартен контролер. Иначе св еижда само в RAID BIOS-а.

Дъното ми няма нищо общо с твойто де. Но съм на 99% согирен че тия 2 RAID IDE гнезда могат да се пуснат в режим стандартно IDE и да се виждат навсякъде. Просто не мога да ти кажа конкретно от къде.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Проблемът е решен, благодаря на всички за споделените мнения и съвети.
                    Решението беше да свържа харда на кабела на ДВД-то като харда е мастър а записвачката слейв. Нямах успех с опита да го инсталирам на иде 2 или 3.
                    42

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X