Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Странно поведение на захранване на РС

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Странно поведение на захранване на РС

От едно известно време захранването на РС-то взе да се държи по странен начин. Първо констатирах, че при цялостно изключване на захранването към компютъра (примерно изключен UPS и изключване от копчето, което си е на самото захранване на гърба на кутията) последващото включване на комп-а става малко нещо странно. Ако прекъсването на тока не е било продължително, при включване на компютъра от бутона следва светване на индикацията, ДВД-то и диска тръгват за развъртат, но веднага след това всичко угасва, следва пауза от секунда-две и едва тогава компютърът си стартира нормално. При по-продължително отпадане на захранването натискането на бутона за включване на РС-то не води до нищо. Никакъв признак на живот. Като мине някоя минута, компютърът се стартира по описания в предното изречение начин.

През дългите празници се добави и друго интересно явление, този път свързано с гасенето на РС-то. Изключваш компютъра, всичко си се гаси нормално, но след това, след пауза от около 15-на секунди, компът се стартира отново, без каквато и да било потребителска интервенция. Това нещо се случва както при гасене от операционната система, така и при директно изключване от бутона на захранването.

Когато след такова самопроизволно стартиране на компа го загасиш повторно от бутона, това в повечето случаи е достатъчно, но в последните дни на 2-3 пъти имаше и повторно несанкционирано стартиране.

То бива РС-то да има собствен живот, ама чак пък толкова ... Някакви идеи на какво може да се дължи това?
    Ние не сме неутрални!

Re: Странно поведение на захранване на РС

Сигурен ли си, че е захранването?

Коментар

От: Странно поведение на захранване на РС

Опита ли да направиш експеримент - как се държи РС-то с друг захранващ блок?
      Имах един стар компютър, който така самоволно се стартираше нощем, но май по-скоро беше нещо, свързано с power management-а в BIOS-а или в операционната система.
      proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
      NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
      Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Старите Intel-ски дъна имаха пауза от описаният вид... Говоря за първата пауза - тази около 3-4 секунди. Това, което описа по-скоро ме навежда на мисълта за избили кондензатори на дъното.

Коментар

Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
          Сигурен ли си, че е захранването?
          Какво друго да е, което да играе при изгасен РС?

Първоначално публикуван от nickbochev Преглед на мнение
          Опита ли да направиш експеримент - как се държи РС-то с друг захранващ блок?
          Имах един стар компютър, който така самоволно се стартираше нощем, но май по-скоро беше нещо, свързано с power management-а в BIOS-а или в операционната система.
          Експеримент не съм правил, защото друго захранване трябва да го купя, а купя ли го, експериментът май се лишава от особен смисъл. По BIOS-а не е пипано от 3 години. Всякакви функции от типа на "Power on by keyborad / mouse / Ring" там са деактивирани. Единствено беше активна "PME Event wake up", но деактивирането й не промени нищо. Т.е. след гасене на РС-то, то си се самостартира отново.

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
          Старите Intel-ски дъна имаха пауза от описаният вид... Говоря за първата пауза - тази около 3-4 секунди. Това, което описа по-скоро ме навежда на мисълта за избили кондензатори на дъното.
          За забавеното палене и аз се чудех на тема кондензатори.
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Re: Странно поведение на захранване на РС

Захранването се управлява от дъното, може и да е кондензатор но те обикновено се виждат като избият.

Коментар

Знам че са произнесли са по-компетентни от мен, ама и аз да кажа.... На дъното нямаше ли някаква батерия? Поддържаше мижавите функции като часовник, календар..... Да не би тя да дава фира? Или говориме за същите кондензатори?
              Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
              Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
                Знам че са произнесли са по-компетентни от мен, ама и аз да кажа.... На дъното нямаше ли някаква батерия?
                Тя е възможен виновник, да.

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                Какво друго да е, което да играе при изгасен РС?
                "Изгасен РС" се захранва през stand-by 5v на захранването и харчи оттам половин-един ампер. Цялата логика за пускане и спиране е захранена оттам.

Коментар

Тъй като в BIOS-а няма опция "Wake on LAN" проверих в настройките на мрежовата карта и се оказа, че там имало активна опция Shutdown/wake on LAN. След като я деактивирах и пробно угасих компа, той си остана изключен (поне този път де). Повторното палене обаче се оказа интересно. След описаната по-горе пауза последва не нормално стартиране, а неколкократни опити за такова и запали чак от 6-7-и опит. Явно, какъвто и да е проблемът със стартирането, той изглежда да се задълбочава. .
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                    Тъй като в BIOS-а няма опция "Wake on LAN" проверих в настройките на мрежовата карта и се оказа, че там имало активна опция Shutdown/wake on LAN. След като я деактивирах и пробно угасих компа, той си остана изключен (поне този път де). Повторното палене обаче се оказа интересно. След описаната по-горе пауза последва не нормално стартиране, а неколкократни опити за такова и запали чак от 6-7-и опит. Явно, какъвто и да е проблемът със стартирането, той изглежда да се задълбочава. .
                    Ако си сигурен, че проблема е в захранването смени го докато е време. Особено ако е куча марка. Да не береш после още по-големи ядове...

Коментар

А пък ако не ти се занимава, звънни едно лично съобщение, утре ще съм в сервиза (за прасета и компютри) и можем да го диагностицираме за една бира (време). ;-)
                      ;-)
                      Grand Cherokee I - 5.2 - супер беше!
                      нула 999 нула 3 нула 9 нула 3

Коментар

Проблема с трудното стартиране на PC-то е изсъхнали кондензатори на захранването.ИМХО

Коментар

Ами то уважаващите себе си компютърни сервизи имат как да проверят състоянието на кондензаторите.
                          По-точно - имаме как да проверим това.

Аборт по телефона отдавна не правя.

Коментар

Според мен е много по-вероятно проблема да е в дъното, отколкото в захранването. Намери друго захранване и пробвай.

Въпросното палене, гаснене и пак палене след няколко секунди е нормално за дъно с интелски чипсет, особено за по-стари дъна. И тоя вкъщи, и тоя в работата го правят. Не винаги. Когато те решат. Обикновено при първо пускане след изключване на тока, но се случва и друг път. Това откак са купени, та до днес, без промяна.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
                              Това, което описа по-скоро ме навежда на мисълта за избили кондензатори на дъното.
                              Взе ми думите от устата. Моят компютър правеше подобни номера и след скромната сума от 4лв. за кондензатори всичко си дойде на мястото. Не са за пренебрегване.
                              Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
                              Захранването се управлява от дъното, може и да е кондензатор но те обикновено се виждат като избият.
                              Дани, има едни червени, те не си личат. Много са долни.
                              ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
                              08седем9010З60
                              MAKE RALLY NOT WAR
                              Confidence in Motion

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X