Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Автоматично включване и изключване на USB

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Автоматично включване и изключване на USB

Здравейте,колеги!
    Идеята е следната : Правя по няколко пъти в денонощието архиви на сървъра чрез schedule task . Архивите се качват и на usb хард диск. Сега той стои постоянно включен и schedule-а му ги качва директно.
    Такаа,до тук добре, обаче наскоро един мой роднина така го наиграха жестоко , та се замислям как да направя така че да не ми стои постоянно включен външния хард през usb-то.
    Целта ми е следната : примерно графика за архивиране е в 7:00 , 6:58 се включва автоматично usb-то, записва се архива и отново в 7:05 се изключва външния хард диск. И така няколко пъти през деня.
    За какво се сещам на прима виста : има хард дискове с външно захранване. Купувам един качествен таймер,който го синхронизирам прецизно с часовника на компютъра и му ги задавам времената на пуск и спиране. Добре,обаче как да се справя с safety remove- а на usb- то. ?
    Някой ако знае подходящ софтуер, който да прави тази дейност още по-добре!
    First Man, then Machine!
    Lada Niva
    Honda XR 400

От: Автоматично включване и изключване на USB

А какъв ти е сървъра? Ако е линукс, би трябвало да стане с лекота със скрипт - маунтваш, пишеш, ънмаунтваш като приключиш и от там можеш да си правиш каквото искаш със самия диск - релета, таймери и т.н...
    Чисто технически знаеш, че защита на информацията е ефективна когато бекъпа ФИЗИЧЕСКИ е отделен от оригинала... Нямаш ли възможност за мрежови бекъп?
    При мен ежедневно архивирам промените в директории с общ обем около 3GB (реалните промени - т.е. обмен, е навярно е около 10МБ на ден)...
    Инфото се прехвърля когато устройството, където се пази бекъпа влезе в обхвата на мрежата... Смятам, че е доста сигурен бекъп - нямат общо захранване и какъвто и да е физически контакт...
    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Сървъра очевидно е Windows машина.

Не мога да разбера от какво ще се спасиш като гасиш харда? Как и кои са наиграли роднината?
      Можа да измислим нещо по-разумно.

Коментар

Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
        Сървъра очевидно е Windows машина.

Не мога да разбера от какво ще се спасиш като гасиш харда? Как и кои са наиграли роднината?
        Можа да измислим нещо по-разумно.
        Windows 2008 Server.
        Хакерска атака му криптира абсолютно цялата информация - всички дискове физически,мрежово и usb свързани.
        И срещу 200 евро "откуп" си получи кода за деактивация на криптирането.
        Та това ми е драмата.
        First Man, then Machine!
        Lada Niva
        Honda XR 400

Коментар

Нещо от този род?
          http://quickandeasysoftware.net/soft...b-disk-ejector
          Но ми се струва, че няма да е много ефективно... Та нали ако машинката е заразена, може да ти срази диска при следващото му стартиране...
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Ако ти хакнат сървър, на който имаш важна информация 200 евро е нищо като щета. Подсигури се срещу хакване, защото тия са абсолютно безскрупулни типове и могат да ти нанесат далеч повече щети. Решението ти ще отложи бедствието с до 24 часа, а ти няма да знаеш кога е започнал да тиктака часовника.

Коментар

Вместо да даваш пари на вятъра, си купи Дропбокс място и МС скай драйв, и после нека ти криптират дедовия... имаш вечен архив с възстановяване на всички версии на всички файлове, всичко е в облака, един път седмично/месечно прави архив оф лайн и си ти, ако си много по-важен и специален, ще си купиш решение за няколко бона ако не си толкова важен, за 100тина долара годишно си готов с по-горното предложение... става за 10 монутки и работи без намеса и безотказно, почти!
              Бъдете живи и здрави!

Коментар

А колко голям ти е архива?
                Както казах - ползвам архив в телефона (андроид -мисля си, че е добре да е друга платформа - би трябвало да е по-трудно достижим и пробиваем архива ако системата е мултиплатформена)...
                Там също можеш да го настроиш да прави 'снимка' на моментното състояние, пазейки и всички предходни архиви...
                А щом ти е толкова динамична и важна базата, не виждам защо не си направиш една допълнителна бекъп машинка, на която да пишеш всички версии...

Коментар

Точно така, трябва ти мултиплатформена подръжка и архив с много сложна парола или дори с ключове като идентификация!

Ако имаш един стар лаптоп под линукс, орязан като дистрибуция и памети само за файл съвър с дропбокс ще стане желязно, и при все това е хубаво да имаш оф лайн копия поне веднъж седмично.

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                  А колко голям ти е архива?
                  Както казах - ползвам архив в телефона (андроид -мисля си, че е добре да е друга платформа - би трябвало да е по-трудно достижим и пробиваем архива ако системата е мултиплатформена)...
                  Там също можеш да го настроиш да прави 'снимка' на моментното състояние, пазейки и всички предходни архиви...
                  А щом ти е толкова динамична и важна базата, не виждам защо не си направиш една допълнителна бекъп машинка, на която да пишеш всички версии...
                  Бъдете живи и здрави!

Коментар

Съотношението проблем срещу решения не си заслужава. Или ще си подсигуриш ефективно системите или каквото и да правиш няма да се спасиш.

Подхода с включване и изключване на диска е много лоша идея, но... най-простият ти вариант е да спреш write behind фючъра на диска и тогава ще се забави трансфера, но ще можеш да го гасиш когато си искаш...

Коментар

Намерих го в нета:

download devcon from
                      http://support.microsoft.com/kb/311272
                      make batch file with these commands
                      devcon disable *ROOT_HUB*
                      devcon enable *ROOT_HUB*
                      Това вероятно ще деактивира всички USB устройства, може би има начин да се конкретизира само usb контролера към който е вързан харда.
                      Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD
                      Suzuki Grand Vitara 1.6
                      LZ1ZPM

Коментар

$0.02 (за 15 минути, толкоз...):

Ако "пазения" компютър има постоянен достъп до бекъпа, то при пробив на пазения компютър бекъпа също ще падне в жертва (няма значение дали си го кодирал преди това, аз ако ти го кодирам пак, губиш; кодирането е за да нямат другите достъп до данните ти, а не ти да имаш достъп до бекъпа).

Предложеното в началото решение всъщност принципно е правилно, но методът на изпълнение не е добър, първо заради дискутираните проблеми с USB-то, и второ заради това, че в даден момент от време (по време на правенето на бекъпа), компютъра има достъп до архивното устройство (USB диска).

Dropbox, така както е предложен, просто замества USB-то, но не решава принципния проблем, освен това в повечето случаи е по-бавен от USB диск.

Ето една схема, която решава проблема (не е единствена, нито най-добра, но работи):
                        - Един компютър основен (този, който ще защитаваме) и един компютър за архив, с дисково пространство достатъчно голямо за да побере ежедневни архиви за около седмица (т.е. примерно 8 архива); тази споделена директория би могла и да е Dropbox акаунт, ако се реши двата компютъра да са в отделни мрежи и да не се "виждат" изобщо
                        - Архивния компютър предоставя на основния компютър споделена директория (share, мрежов драйв), където основния компютър си прави бекъпа (и където примерно могат да се съберат два бекъпа, ей-така да не стане случайно презастъпване във времето)
                        - След създаване на бекъпа, архивния компютър копира бекъпа от споделената директория в друга директория, която не е достъпна от основния компютър
                        - След успешно копиране и проверка, архивния компютър може да изтрие бекъпа от споделената директория

По този начин, ако в рамките на една седмица тази атака бъде разкрита (от жертвата или от нападателя), жертвата би могла да си възстанови данните.

По-горе се спомена мулти-платформеност. Тя е полезна от гледна точка на това, пробивът да не става чрез "дупка" примерно в операционната система. Т.е. ако примерно основния компютър е с Windows, архивния би могъл да бъде Mac OS или Linux.

Важно е също паролите за ползване на отделните услуги (логване, dropbox акаунти, пароли за споделени директории, и т.н.) да са различни, за да не се даде достъп до второ устройство заради пробив в първото и "откриване" на паролата за достъп.

Коментар

Горе-долу точно както е указал колегата по-горе ми работи бекъпа през телефона
                          В дадения час (може и ръчно да се инициира) става трансфер единствено в указана посока (ПС под уиндоус към андроидски телефон в моя случай).
                          След трансфера всичко заспива отново.
                          Когато вляза в мрежата на бекъп компютъра в указан час (или ръчно) телефона отново инициира връзка този път с бекъп компютъра и става трансфер в настройваема посока (в моя случай - телефон->ПС)
                          Като от телефона можеш да настроиш дали да оставя предходните версии на файловете или да ги презаписва... При мен съм избрал директно да презаписва - данните не са чак толкова 'специални'..
                          При мен това работи повече от година безпроблемно и без да го мисля.
                          В моя случай го използвам повече като достъпен що-годе актуален архив, който да разглеждам на удобно за мен място, отколкото като резервно копие на основния...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X